Στην πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα Υγείας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή ενόψει της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της σημαίας που έχει γίνει το ζήτημα των ημερών και οξύνει την πολιτική κόντρα με την αντιπολίτευση.
«Για εσάς, η αριστεία είναι αν τη σημαία θα την κρατούν τα παιδιά 8 ετών με βάση τη βαθμολογία, αντί να έχουν αυτό το δικαίωμα όλα τα παιδιά. Εσείς που κλείσατε σχολεία, μειώσατε τη χρηματοδότηση και οδηγήσατε χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό» κατήγγειλε και πρόσθεσε: Για εμάς, αριστεία δεν είναι ποιος θα κρατά τη σημαία στα 8 χρόνια, αλλά τα σχολεία να ανοίγουν στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες και να δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μένουν στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της θεμελιώδους αρχής της ίσης πρόσβασης στην υγεία και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι αλλαγές γίνονται με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ενώ πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Με το σημερινό νομοσχέδιο προχωράμε σε ίδρυση 239 τοπικών μονάδων υγείας σε 65 αστικές περιοχές, υπογράμμισε.
Η επανεθεμελίωση του κοινωνικού κράτους είναι οργανικό κομμάτι αυτής της εποχής το οποίο λεηλατήθηκε στα χρόνια των μνημονίων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
''Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμστε. Ισότητας και Δικαιοσύνης. Δώσαμε και δίνουμε μία μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας'', επεσήμανε ο κ. Τσίπρας
Αναφερόμενος στα μνημόνια, τόνισε ότι ''Βρισκόμαστε σε τροχιά λήξης της περιόδου των μνημονίων, σε ένα χρόνο από σήμερα. Ωστόσο, παραλάβαμε μια χώρα σε διεθνή ανυποληψία. Η αξιοπιστία είναι συνάρτηση της αξιοκρατίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς''.
Όπως συμπλήρωσε, δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα από την περίοδο 2010 - 2014.