Εκατοντάδες μουμιοποιημένα πτώματα πρόκειται να βγουν από τον πάγο και το χιόνι στην κορυφή των οροσειρών της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει τους πάγους να λιώνουν σε πρωτοφανή κλίμακα.
Πλέον η ζοφερή προοπτική της ανακάλυψης κάποιου παγωμένου λειψάνου είναι συνηθισμένη πραγματικότητα για τους αλπινιστές που σκαρφαλώνουν στις ελβετικές και γαλλικές Άλπεις.
Ήδη τα μακάβρια ευρήματα είναι πολλά:
Στον παγετώνα Hohlaub στην κοιλάδα Saas στην Ελβετία βρέθηκαν από δύο ορειβάτες στις 25 Ιουλίου, ένα χέρι και δυο παπούτσια να προεξέχουν μέσα από τον πάγο ενώ την επόμενη ημέρα, μετά από έρευνα, εντοπίστηκε το πτώμα ενός άνδρα που είχε χαθεί πριν από 300 χρόνια.
Τα κομματιασμένα κατάλοιπα δυο τουλάχιστον ανθρώπων που πιστεύεται ότι είχαν σκοτωθεί σε συντριβή της Air India στις γαλλικές Άλπεις πριν από 50 χρόνια έχουν επίσης ανακαλυφθεί στο όρος Blanc, όπως ανέφεραν οι Sunday Times.
Τον Ιούλιο επίσης, τα μουμιοποιημένα πτώματα ενός ζευγαριού Ελβετών ανακαλύφθηκαν στον παγετώνα Tsanfleuron. Οι Marcelin και Francine Dumoulin είχαν αρχικά αναφερθεί ότι αγνοούνται το 1942.
Ακόμη πιο σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον των ελβετικών παγετώνων που μόνο το τελευταίο έτος υποχώρησαν κατά ένα κυβικό χιλιόμετρο πάγου ή 900 δισεκ. λίτρα νερού. «Οι Ελβετικοί παγετώνες δεν μπορούν πλέον να σωθούν», δήλωσε ο ειδικός Matthias Huss από το ETH Zurich και το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπως ανέφερε το Tagesanzieger. "Για τους Ελβετικούς παγετώνες είναι πολύ αργά πλέον για να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση" , πρόσθεσε.
Ο Huss εκτιμά ότι η συνολική έκταση της παγετώδους κάλυψης στην Ελβετία έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ από το 1850, από 1.735 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 890 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ακόμα και με το βέλτιστο σενάριο για προσπάθειες μείωσης των εκπομπών CO2, περίπου το 80 με 90 τοις εκατό της μάζας πάγου στην Ελβετία αναμένεται να εξαφανιστεί το 2100, σύμφωνα με την έκθεση του Tagesanzieger.
Η έκθεση έδειξε ότι οκτώ από τα 10 χειρότερα χρόνια για την παγετώδη υποχώρηση έχουν σημειωθεί από το 2008, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις δραματικής ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον.
Βίντεο από drone κατέγραψε την επίδραση του κύματος καύσωνα που σαρώνει την Ευρώπη στους παγετώνες των Άλπεων:
Mε πληροφορίες από rt.com και interaktiv.tagesanzeiger.ch