Σημαντική εκμετάλλευση μεταναστών στον αγροτικό τομέα- Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης

Σημαντική εκμετάλλευση μεταναστών στον αγροτικό τομέα- Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ
3

Σημαντική εκμετάλλευση των μεταναστών που απασχολούνται εποχικά στον αγροτικό τομέα και η οποία τείνει να γίνει γενικός κανόνας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, διαπιστώνει έρευνα του καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Απόστολου Παπαδόπουλου, και της ερευνήτριας, Λουκίας- Μαρίας Φρατσέα.

Η έρευνα προέκυψε από επεξεργασία στοιχείων, συνεντεύξεις με εργάτες και φορείς χάραξης πολιτικής, δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων από το 2008 μέχρι σήμερα και βιβλιογραφικές πηγές.

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με την εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, καθώς εκτός των μεγάλων πόλεων, στην υπόλοιπη Ελλάδα η απασχόληση των μεταναστών ξεκίνησε από τον τομέα αυτό. Όπως αναφέρεται, για τους μετανάστες η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα εγγυάται ένα εισόδημα αφορολόγητο, μόνο όμως για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους ως προσωρινά εργαζόμενους και δεν έχουν φιλοδοξίες να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους στην αγροτική Ελλάδα. Μακροπρόθεσμα, τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς σε όσους μετανάστες επιθυμούν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο στη χώρα.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος, πολλοί από τους πιο παλιούς μετανάστες μετακινήθηκαν από τον πρωτογενή τομέα σε άλλους κλάδους, όπως τις κατασκευές και τον τουρισμό, αλλά με την οικονομική κρίση ξαναγύρισαν στη γεωργία.

Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει, εξάλλου, διαρκής προβληματισμός των παραγωγών για προϊόντα ανταγωνιστικά σε τιμές και η συμπίεση των τιμών επηρεάζει τους όρους απασχόλησης των εργατών.

Βαρύτητα δίνεται στη διερεύνηση των συνθηκών εργασίας στη δυτική Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Ηλεία, όπου η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες μαζί με τον τουρισμό, ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαδόπουλος, η εποχική εργασία είναι διαδεδομένη και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Νάουσα, τη Βέροια, τη Σκάλα Λακωνίας, την Αργολίδα και τη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά εποχικής απασχόλησης στον αγροτικό τομέα εμφανίζονται στην Πέλλα (20,8%), την Ηλεία (20,4%), την Ημαθία (20,1%), τα Δωδεκάνησα (19,9%), τη Χαλκιδική (19,5%), την Αττική (19,5%), τη Βοιωτία (18,2%), την Κορινθία (17,5%), την Πιερία (16%) και τη Φθιώτιδα (15,6%). Στην Ηλεία το ποσοστό της εποχικής απασχόλησης στη γεωργία αυξήθηκε στο 25% μέχρι το 2003, συνέχισε να παραμένει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2010, και άρχισε να πέφτει στη συνέχεια φτάνοντας το 20,4% το 2013. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των μεταναστών στην Ηλεία ανέρχεται στο 9% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
(παράνομοι αν και στην ουσία δεν είναι) μετανάστες = φθηνά εργατικά χέρια = φθηνότερο κόστος παραγωγής = μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους παραγωγών και μεταπολιτών και φορολογίας από το κράτος.Συμπίεση της αμειβόμενης χειρονακτικής εργασίας προς τα κάτω, απαξίωση δικαιωμάτων εργαζομένων, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για όλους.Και όλα αυτά με τις ευλογίες της προοδευτικής, αλληλέγγυας εργατικής αριστεράς ανά την Ευρώπη! Το 'να χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο...
Που να δεις τι εκμεταλλευση πεφτει απο ελληνες σε ελληνες στο εξωτερικο.Μολις σε βρουν να εχεις αναγκη σε πατανε και αν θελεις καθεσαι.Δεν εχεις να πας αλλου και καθεσαι απλα πράγματα...