Η νέα μορφή τρομοκρατίας με πολύ απλά μέσα προβληματίζει ειδικούς και αναλυτές και στην Ελλάδα.
Αυτό που ζούμε από πέρυσι τον Ιούλιο είναι μία νέα μορφή τρομοκρατίας, τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.
«Ζούμε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις που χρησιμοποιούν απλά μέσα, όπως λεωφορεία, αυτοκίνητα, βαν, τα οποία πέφτουν πάνω στον κόσμο. Αυτή είναι η 8η τέτοια επίθεση, η οποία γίνεται μέσα σε ένα χρόνο, ξεκινώντας, δηλαδή, από πέρυσι στη Νίκαια», επισήμανε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι «δεν σχετίζεται με το ό,τι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση. Σχετίζεται με την αντίληψη που υπάρχει σε έναν αριθμό Μουσουλμάνων εν σχέση προς τη θέση τους στον κόσμο των απίστων».
«Είναι μια ολόκληρη κοσμοθεωρία ενός τμήματος του Ισλάμ που χωρίζει τον κόσμο σε δυο πλευρές. Είναι ο κόσμος του Ισλάμ, ο κόσμος του Θεού, και ο κόσμος των απίστων. Οι φανατισμένοι αυτής της δεύτερης ομάδας είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να σπέρνουν τον τρόμο με απλά, καθημερινά μέσα, όπως ένα αυτοκίνητο», είπε.
Αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις του ΙRA τη δεκαετία του 1980, είπε ότι τότε η βρετανική αστυνομία απέσυρε τους κάδους απορριμμάτων από το κέντρο του Λονδίνου. «Ήσουν στο Λονδίνο αρχές της δεκαετίας του 1990 και ήθελες κάπου να πετάξεις κάτι και δεν υπήρχε να το πετάξεις. Δεν υπήρχε τίποτα. Και υπήρχαν πινακίδες στου δρόμους που έλεγαν "αφήστε το στο έδαφος θα το πετάξουμε εμείς"».
Αυτό όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος ήταν μια ακραία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας σε κάτι το οποίο μπορούσε θεωρητικώς να ελεγχθεί, ώστε να μην τοποθετηθούν βόμβες σε κάδους απορριμμάτων.
«Με τα αυτοκίνητα η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Οι κάδοι απορριμμάτων ήταν μεν πολλοί αλλά ήταν συγκεκριμένοι. Τα αυτοκίνητα είναι παντού. Όταν μετατρέπεις ένα αυτοκίνητο σε τανκ, το οποίο ορμάει και πατάει κόσμο δεν μπορείς να κάνεις και σπουδαία πράγματα. Κι αυτό είναι το πρόβλημα στην όλη ιστορία, ότι ούτε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση γι' αυτό , ούτε χρειάζεται κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις».
Ο κ. Συρίγος είπε ακόμα ότι τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή της Βαρκελώνης, δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί να ζει κανείς, αλλά είναι η πραγματικότητα. «Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να χωνέψει ότι μπορεί να περπατάει στον δρόμο και κάποιος μπορεί να πέσει πάνω του επί τούτου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια