Τσαβούσογλου: Η Ευρώπη στρέφεται στη βαρβαρότητα, το φασισμό και τη βία

Τσαβούσογλου: Η Ευρώπη στρέφεται στη βαρβαρότητα, το φασισμό και τη βία Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε σήμερα την Ευρώπη ότι επανέρχεται στις "αξίες" που επικρατούσαν πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως "στη βαρβαρότητα", με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, ιδίως μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι θέλει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε ότι η Ευρώπη "στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο... τη βαρβαρότητα, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία".


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο κατηγορεί επίσης τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες ότι ενθαρρύνουν την "ισλαμοφοβία", υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία βοήθησε την Ευρώπη στο "σημαντικό χάος" που συνδέεται, όπως αναφέρει, με την αύξηση πολλών προσφύγων στην Ευρώπη το 2015.


Το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ επέκρινε τον "λαϊκισμό" των πολιτικών ηγετών της Γερμανίας ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για "απουσία οράματος" και "λαϊκισμό" εκ μέρους της καγκελαρίου.


Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας περνούν περίοδο κρίσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Το Βερολίνο καταγγέλλει εδώ και μήνες τις εκκαθαρίσεις στις οποίες προχώρησαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πηγή έντασης αποτελεί και το γεγονός ότι 11 Γερμανοί πολίτες (ορισμένοι έχουν και τουρκική υπηκοότητα) έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία για "πολιτικούς λόγους".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Διεθνή / Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Η έκρηξη στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν προκάλεσε 65 θανάτους – Φωτιά από χημικά υλικά, αμέλεια και πολιτική αναταραχή στο φόντο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM