Δύο γυναίκες φτιάχνουν χώρους παιχνιδιού στην Αθήνα για τις ανάγκες όλων των παιδιών

Δύο γυναίκες φτιάχνουν χώρους παιχνιδιού στην Αθήνα για τις ανάγκες όλων των παιδιών Facebook Twitter
Τον τελευταίο χρόνο της δραστηριότητάς μας έχουμε λάβει άπλετη υποστήριξη και αγάπη από τους ωφελούμενους και τους εθελοντές του Πάρκου Χαράς.
0

— Πες μας δυο λόγια για το Πάρκο Χαράς: Ένα πάρκο για όλους.

Το «Πάρκο Χαράς: Ένα πάρκο για όλους» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από τη Δήμητρα Κοροκίδα κι εμένα τον Οκτώβριο 2016. Το όραμά μας είναι η δημιουργία νέων αλλά και η ανάπλαση υφιστάμενων, εξωτερικών και εσωτερικών, χώρων αναψυχής και επιμόρφωσης, οι οποίοι θα διακρίνονται από καθολική προσβασιμότητα και θα έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία. Καθώς το παιχνίδι αποτελεί το πρώτο μέσο κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, επιθυμούμε να προσφέρουμε στο κοινό χώρους διασκέδασης που να μπορούν να αξιοποιηθούν από άτομα όλων των ικανοτήτων, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας από τα πρώτα παιδικά χρόνια και τη δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας γύρω από την αναπηρία. Παράλληλα, σε συνεργασία με άλλους φορείς, η εταιρεία αναλαμβάνει την προσαρμογή ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών μεικτών προγραμμάτων τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να φιλοξενούν παιδιά και ενήλικες όλων των ικανοτήτων και να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους.

— Τι σκοπεύετε να κάνετε, πού και πώς;

Τι σκοπεύετε να κάνετε, πού και πώς; Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές εταιρείες και εθελοντές, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στους δύο κύριους άξονες δραστηριοποίησής μας: την ανάπλαση χώρων και τη δημιουργία προγραμμάτων ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης για άτομα με και χωρίς αναπηρία. Σε συνεργασία με την εταιρεία Starkid Productions αναλαμβάνουμε τη μελέτη εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τον σχεδιασμό και την επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού με τρόπο που να προάγει την καθολική προσβασιμότητα και την αξιοποίηση των προϊόντων από άτομα κάθε ικανότητας. Σε όλα τα παραπάνω ξεχωριστή συμβολή έχουν επίσης άτομα με αναπηρία, γονείς παιδιών με αναπηρία αλλά και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του κλάδου της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι με τη γνώση και την εμπειρία τους συμμετέχουν με συμβουλευτικό τρόπο στο έργο. .

Τα παιδιά είναι αγνά και μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, δείχνοντας σ' εμάς τους ενήλικες πώς, μέσα από μικρές αλλαγές, μπορούν να συνδράμουν στην ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην εξάλειψη των κοινωνικών στερεοτύπων.

— Ποιος είναι ο στόχος σας; Με τι οργανισμούς συνεργάζεστε;

Ο στόχος μας είναι αρχικά η συνεργασία με δήμους και τοπικούς φορείς προκειμένου να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε, μέσα από τη γνώση και το δίκτυο συνεργατών μας, για τον τρόπο με τον οποίο καθίσταται εφικτή η καθολική προσβασιμότητα σε χώρους που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, αρκετοί δήμοι έχουν προγραμματίσει την ανάπλαση παιδικών χαρών που συχνά χαρακτηρίζονται μη προσβάσιμες, ακόμα και επικίνδυνες. Η συνηθισμένη διαδικασία περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμού και την κατάθεση προτάσεων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και όταν αναφέρονται σε παιδικές χαρές ΑμεΑ, οι τελικές προτάσεις, λόγω έλλειψης πόρων ή και γνώσης γύρω από την καθολική προσβασιμότητα, καταλήγουν και πάλι να αδυνατούν να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά και τους ενήλικες, που μπορεί να έχουν διαφορετικής μορφής και σοβαρότητας κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές ή/και κοινωνικές δυσκολίες.

— Τι είδους αποτελέσματα βλέπουν οι συμμετέχοντες;

Τον τελευταίο χρόνο της δραστηριότητάς μας έχουμε λάβει άπλετη υποστήριξη και αγάπη από τους ωφελούμενους και τους εθελοντές του Πάρκου Χαράς, γεγονός το οποίο μας κινητοποιεί να συνεχίσουμε και να προσπαθήσουμε να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους. Μέσα από ένα πλαίσιο απλών προσαρμογών δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά με αναπηρία, αλλά και στην οικογένεια τους, να βιώσουν τις απλές, καθημερινές χαρές, πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε ως δεδομένο. Τα παιδιά είναι αγνά και μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, δείχνοντας σ' εμάς τους ενήλικες πώς, μέσα από μικρές αλλαγές, μπορούν να συνδράμουν στην ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην εξάλειψη των κοινωνικών στερεοτύπων. Το αποτέλεσμα είναι απλό. Φανταστείτε ένα γήπεδο γεμάτο παιδιά με και χωρίς αναπηρία, μαζί με τους γονείς τους, να γελάνε, να χορεύουν και να παίζουν μουσική όλοι μαζί, χωρίς όρια και διακρίσεις.

Δύο γυναίκες φτιάχνουν χώρους παιχνιδιού στην Αθήνα για τις ανάγκες όλων των παιδιών Facebook Twitter
Τα παιδιά είναι αγνά και μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mαθαίνοντας στα αυτιστικά παιδιά πώς να ζήσουν σε μια δύσκολη Ελλάδα

Ελλάδα / Mαθαίνοντας στα αυτιστικά παιδιά πώς να ζήσουν σε μια δύσκολη Ελλάδα

Επισκεφθήκαμε δομές που πρακτικά προετοιμάζουν ανθρώπους που ζουν στο φάσμα του αυτισμού για να ζήσουν με σχετική αυτονομία, όταν δεν θα υπάρχουν στη ζωή οι φυσικοί προστάτες τους: αυτά είναι όσα μάθαμε
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ