Δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ θα δώσει η ΕΤΕπ εντός του 2017 στην Ελλάδα

Δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ θα δώσει η ΕΤΕπ εντός του 2017 στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σκοπεύει να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εντός του 2017, για τη στήριξη έργων στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, όπως η αναβάθμιση 14 ιδιωτικοποιημένων περιφερειακών αερολιμένων (300 εκατ. ευρώ) και η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης (40 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Σημαντικοί πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κινητοποιηθεί για δράσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και/ή πόρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν κυρίως δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες, όπως η σύμβαση εγγύησης του 2016 με την ProCredit (20 εκατ. ευρώ), με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (1 δισ. ευρώ), με το Ταμείο Diorama για επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου (20 εκατ. ευρώ). Το 2017, η ΕΤΕπ σκοπεύει να εγκρίνει δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη έργων όπως η αναβάθμιση 14 ιδιωτικοποιημένων περιφερειακών αερολιμένων (300 εκατ. ευρώ) και η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης (40 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους» αναφέρει η κ. Κρέτσου.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει πως αν και για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν και ζητούσε να μάθει τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ε.Ε για τη βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Η πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, υπογραμμίζει η κ. Κρέτσου, επικαλούμενη τα συμπεράσματα έρευνας του 2015 και σημειώνει: «Η Επιτροπή συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχει εντοπιστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), με περισσότερο από το 25% των ΜΜΕ να το θεωρεί ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα στην «έρευνα της ΕΕ το 2015 σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση». Το νομικό πλαίσιο έχει μεταρρυθμιστεί σε ζητήματα όπως η εκτελεστότητα βάσει εμπράγματων διασφαλίσεων, η εκτέλεση και οι διαδικασίες αφερεγγυότητας. Ο τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης στην Ελλάδα για την προώθηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών τουρισμού και υποδομών. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η συνεργατική οικονομία, υποστηρίζονται με εργαστήρια που διοργανώνονται από την Επιτροπή, τα οποία εστιάζουν στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων (συζήτηση των κανονιστικών προσεγγίσεων, ανταλλαγή ορθών πρακτικών)».

 Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM