Πώς η Γερμανία και 50 ακόμη χώρες βάζουν στο στόχαστρο τη διεθνή φοροδιαφυγή

Πώς η Γερμανία και 50 ακόμη χώρες βάζουν στο στόχαστρο τη διεθνή φοροδιαφυγή Facebook Twitter
0

Δύσκολες εποχές για όσους επιδίδονται στη φοροαποφυγή και προσπαθούν να διοχετεύσουν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου η Γερμανία και άλλες 50 χώρες αρχίζουν να ανταλάσσουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς με φορολογικό ενδιαφέρον.

Με απλά λόγια: σε κάθε χώρα, η φορολογική διοίκηση θα λαμβάνει πληροφορίες για κινήσεις περιουσιακών στοιχείων από τους υπόχρεους φορολογικής δήλωσης σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πιο εύκολη η διασταύρωση στοιχείων και ο εντοπισμός των παραβατών.


Οι πρώτες ανταλλαγές στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφορούν τις κινήσεις του 2016. Και δεν περιλαμβάνουν μόνο την ιδιωτική περιουσία του καθενός, αλλά και στοιχεία που αφορούν ιδρύματα, καταπιστεύματα, διαχείριση κεφαλαίων. Σκοπός των αρμοδίων υπηρεσιών είναι κυρίως να εντοπίσουν κινήσεις λογαριασμών προς τους τελευταίους φορολογικούς παραδείσους που έχουν απομείνει, καθώς και αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία που πιθανώς κρύβονται στις χώρες αυτές. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, η ανταλλαγή πληροφοριών θα επεκταθεί σε 101 χώρες αλλά θα περιλαμβάνει ήδη τις κινήσεις του 2017.


Είναι ξεκάθαρο ότι "το τραπεζικό απόρρητο με την παλαιά του μορφή έχει πλέον καταργηθεί", όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον Οκτώβριο του 2014, όταν 51 χώρες υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία στο Βερολίνο. Και όλα αυτά πριν ακόμη έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις των Panama Papers, που αφορούν ένα ευρύτατο δίκυο οργανωμένης φοροαποφυγής. Στα τέλη Απριλίου η γερμανική Βουλή ψήφισε νέους, πιο αυστηρούς νόμους για να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος και να εξαλείψει τους φορολογικούς παραδείσους. Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018 και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενημέρωση των φορολογικών αρχών για επιχειρηματικές συμμετοχές στο εξωτερικό, καθώς και για διασυνδέσεις τραπεζών με υπεράκτιες εταιρίες.


Παράλληλα επεκτείνεται η ανταλλαγή πληφοροριών για τραπεζικούς λογαριασμούς και ουσιαστικά καταργείται το "φορολογικό τραπεζικό απόρρητο" που ίσχυε τα τελευταία 10 χρόνια στη γερμανική νομοθεσία. Στο εξής οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους ακόμη και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη υποψία για τέλεση αδικήματος, ενώ η φοροαποφυγή μέσω υπεράκτιας εταιρίας θα θεωρείται βαριάς μορφής φοροδιαφυγή, η οποία για δέκα ολόκληρα χρόνια δεν θα παραγράφεται. Επιπλέον τον Μάιο η γερμανική Βουλή ενέκρινε τη σύσταση ειδικού μητρώου, στο οποίο θα καταγράφονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εταιριών, ενώ στις αρχές Ιουλίου οι διωκτικές αρχές αγόρασαν ολόκληρη την τράπεζα δεδομένων των Panama Papers.


Αγώνας κατά της Λερναίας Ύδρας


Πρόσφατα η Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο ήταν η μόνη χώρα που είχε απομείνει στη "μαύρη λίστα" του ΟΟΣΑ για τις μη συνεργάσιμες χώρες. Σημαίνει αυτό ότι έχει καταπολεμηθεί πλέον η διεθνής φοροδιαφυγή; Ακόμη και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. "Είναι σαν να αγωνίζεσαι κατά της Λερναίας Ύδρας" λέει, τονίζοντας ότι οι επιτήδειοι σκαρφίζονται συνεχώς νέα, πιο περίπλοκα μοντέλα για να εξοικονομήσουν φόρους.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Διεθνή / Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ένας Αφγανός αιτών άσυλο δολοφόνησε ένα δίχρονο παιδί και τον κηδεμόνα του σε πάρκο της Βαυαρίας, γεγονός που εργαλειοποιήθηκε από τo λαϊκιστικό ακροδεξιό AfD
LIFO NEWSROOM
Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο άλλοτε μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το κόμμα του πιο «δεξιά», ενώ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τη δική τους άμυνα, ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Θα αποκαταστήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τον ρόλο της ως τολμηρού ηγέτη της ΕΕ;

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Θα γίνει ο Μερτς ο νέος ηγέτης της Ευρώπης;

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αντιμετωπίζει την ανατροπή των μεταπολεμικών βεβαιοτήτων από τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM