Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή τη Δευτέρα να αφεθεί ελεύθερος ο τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, αλλά να παραμείνουν φυλακισμένοι τέσσερις συνάδελφοί του, τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες στο πλαίσιο της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης δίκης της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.
Το δικαστήριο αποφάσισε ο σχολιογράφος, ένας από τους πιο γνωστούς τούρκους δημοσιογράφους, που χαίρει γενικού σεβασμού, να αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 11 μήνες κράτησης, παρότι δικάζεται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η δίκη των εργαζομένων της Cumhuriyet, μιας εφημερίδας η οποία τηρεί πάγια επικριτική στάση έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του, ανεβλήθη και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 31η Οκτωβρίου.
Ο Καντρί Γκιουρσέλ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή της Σηλυβρίας (Σιλιβρί), έξω από την Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη.
Αντίθετα αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο εκδότης της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού, οι οποίοι όπως και ο Καντρί Γκιουρσέλ είναι φυλακισμένοι επί 330 ημέρες, ο ρεπόρτερ-ερευνητής Αχμέτ Σικ, που είχε συλληφθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου και είναι κρατούμενος επί 269 ημέρες, και ο Γιουσούφ Εμρέ Ιπέρ, στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας, που κρατείται επί 173 ημέρες.
Κατά την έναρξη της δίκης, στα τέλη Ιουλίου, το δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστούν προσωρινά επτά συνεργάτες της Cumhuriyet οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένου του σκιτσογράφου Μουσά Καρτ, αλλά εξαίρεσε από την απόφαση αυτή τα πέντε πρόσωπα η τύχη των οποίων κρίθηκε τη Δευτέρα.
43 χρόνια κάθειρξη
Συνολικά 17 διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι νυν και πρώην συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται για υποστήριξη τριών «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων»: των κούρδων αυτονομιστών του PKK, της μικρής ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που οι τουρκικές αρχές αποκαλούν FETO και κατηγορούν ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι και 43 χρόνων κάθειρξης.
«Έχω δουλέψει μαζί τους και γνωρίζω το παρελθόν τους. Αυτοί οι συνάδελφοι δεν μπορεί να είναι τρομοκράτες, δεν μπορεί να είναι μέλη της FETO», διαβεβαίωσε το δικαστήριο τη Δευτέρα ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης, ο Αλέβ Κοσκούν, συγγραφέας και μέλος του ιδρύματος της Cumhuriyet.
Η Cumhuriyet είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν η σύνταξή της προχώρησε το 2015 στη δημοσίευση ενός άρθρου στο οποίο υποστηριζόταν πως η Άγκυρα προμήθευε με όπλα ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Ο τότε διευθυντής της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ, σήμερα εξόριστος στη Γερμανία, δικάζεται ερήμην.
Περίπου 200 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί τη Δευτέρα μπροστά στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου έγινε η διαδικασία, κρατώντας πλακάτ με πορτρέτα των δημοσιογράφων που δικάζονται και συνθήματα όπως «λευτεριά στους δημοσιογράφους» ή «η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σιωπή».
Για τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η δίκη αυτή δείχνει την οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν κύματα μαζικών διώξεων που σάρωσαν κρίσιμης σημασίας κύκλους: αιρετούς που αγωνίζονται για την κουρδική υπόθεση, μέσα ενημέρωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία. Ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Τουρκία καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών στην κατάταξη του 2017 που ανακοινώθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP
σχόλια