Ειδικοί του Τμήματος Άγριας Ζωής κατάφεραν να ναρκώσουν έπειτα από 36 ώρες συνεχούς παρακολούθησης μία λεοπάρδαλη η οποία περιφερόταν άσκοπα μέσα στους χώρους του μεγαλύτερου εργοστασίου κατασκευής αυτοκινήτων, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Νέο Δελχί. Η λεοπάρδαλη θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια, πιθανότατα θα αφεθεί ελεύθερη σε μακρινή δασική περιοχή.
Η λεοπάρδαλη εντοπίσθηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Maruti Suzuki, στην περιοχή Χαργιάνα, την Πέμπτη το πρωί. Μόλις την κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου το κτίριο εκκενώθηκε. Στη συνέχεια κλήθηκαν υπεύθυνοι του Τμήματος Άγριας Ζωής προκειμένου να πιάσουν το άγριο ζώο. Ωστόσο χρειάσθηκαν πάνω από 36 ώρες συνεχούς παρακολούθησης προτού τα καταφέρουν.
Haryana: A Leopard has entered Maruti Suzuki's plant in Manesar. Forest officials and Police at the spot. Plant shut pic.twitter.com/ZuwoIzGfpa
— ANI (@ANI) October 5, 2017
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρμόδιοι του Τμήματος Άγριας Ζωής χρησιμοποίησαν ως δόλωμα δύο ζωντανές κατσίκες και ωμό κρέας για να την προσελκύσουν. Επίσης είχαν στη διάθεσή τους τέσσερα κλουβιά, ενώ χρησιμοποίησαν και πυροκροτητές προκειμένου να αναγκάσουν το ζώο να βγει από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Το εργοστάσιο Maruti Suzuki είναι το μεγαλύτερο στην Ινδία, κατασκευάζοντας περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα ετησίως.
More than 2000 #workers are waiting outside #maruti #suzuki plant #manesar as #leopard is inside plant @HTGurgaon @htdelhi @abhishekbehl pic.twitter.com/YeADWVPRTO
— Ipsita pati (@ipsitapati) October 5, 2017
Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο περιστατικό στη δυτική πολιτεία του Ρατζαστάν αρμόδιοι του Τμήματος Άγριας Ζωής έπιασαν μία άλλη λεοπάρδαλη που περιφερόταν σε κατοικημένη περιοχή.
Όπως λένε οι αρμόδιοι του Τμήματος αυτού, οι λεοπαρδάλεις περιφέρονται σε κατοικημένες περιοχές συνήθως σε αναζήτηση τροφίμων. Ωστόσο η ανθρώπινη παρουσία τις τρομάζει με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε επιθέσεις εναντίον ανθρώπων. Κατά καιρούς τα άγρια αυτά ζώα δέχονται ως αντίποινα επιθέσεις από φοβισμένους χωρικούς, γεγονός που αποδεικνύεται μοιραίο γι 'αυτά.
Η μαζική αστικοποίηση, η αποψίλωση των δασών, η καταπάτηση των δασικών εκτάσεων, η εξαφάνιση των προστατευμένων ζωνών στα δάση και η εκρίζωση των φαρμακευτικών φυτών είναι μερικοί σημαντικοί λόγοι για την αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων στην Ινδία.
Στην Ινδία ισχύουν αυστηροί νόμοι για τη θανάτωση άγριων ζώων. Πέρυσι αρμόδιοι του Τμήματος Άγριας Ζωής κλήθηκαν να ναρκώσουν μία λεοπάρδαλη που είχε μπει σε ένα σχολείο στο Μπενγκαλούρου, αφού πρώτα είχε κατασπαράξει έξι ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ