Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε την Παρασκευή μια παθιασμένη έκκληση υπέρ της χρήσης καθαρής ενέργειας και του αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Πράσινη Ενέργεια, στην Κόρδοβα της Αργεντινής.
Η κλιματική αλλαγή «δεν είναι πλέον μια θεωρία, δεν είναι πλέον ένα ζήτημα για το οποίο μπορούμε να αναβάλλουμε τη λήψη αποφάσεων, είναι εδώ, στο παρόν», τόνισε.
«Εάν επωφεληθούμε από αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα μας δοθεί η ευκαιρία να καθυστερήσουμε ή ακόμη και να σταματήσουμε μια τάση που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική», συνέχισε ο Ομπάμα, ο οποίος είχε υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τα παιδιά μας σε ένα μέλλον το οποίο δεν θα μπορούν να αποκαταστήσουν (...). Είμαστε η πρώτη γενιά που αισθάνεται τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, αλλά είμαστε επίσης η τελευταία γενιά που μπορεί να δράσει για να την αντιμετωπίσει», υπογράμμισε.
Ο πρώην πρόεδρος σημείωσε ακόμη πως, παρά την επικείμενη αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού και τη διαφορετική προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η «καλή είδηση» είναι πως οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει.
«Διότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που κάναμε είναι τώρα ενταγμένο στην οικονομία μας και στην κουλτούρα μας. Διότι οι Πολιτείες μας και πόλεις μας, τα πανεπιστήμιά μας, οι μεγάλες επιχειρήσεις μας, έκαναν σαφές ότι θα συνεχίσουν να προχωρούν για το καλό των επόμενων γενεών», έκρινε.
Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε πως η συμφωνία του Παρισιού δεν θα επιλύσει από μόνη της την κρίση της κλιματικής αλλαγής και πρότεινε να τεθούν πιο τολμηροί στόχοι στο μέτρο που η τεχνολογία εξελίσσεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει αντίδραση έναντι όσων «προσπαθούν να διασπείρουν παραπληροφόρηση και να αρνηθούν την επιστήμη» και πρέπει να «επιμορφώσουμε τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, τους συναδέλφους μας, να περιγράψουμε τι διακυβεύεται».
Οι ΗΠΑ κατατάσσονται δεύτερες παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανακοίνωση ότι αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, εντός των ορίων της οποίας δεσμεύθηκαν να τις μειώσουν, θεωρήθηκε βαρύ πλήγμα.
Κολοσσοί του επιχειρηματικού κόσμου στις ΗΠΑ προέτρεψαν τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού, κρίνοντας ότι της προσφέρει μια ευκαιρία να πάρει πρωτοβουλίες όσον αφορά την καθαρή ενέργεια.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια