Στέρτζον: Οι Σκωτσέζοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν το μέλλον τους

Στέρτζον: Οι Σκωτσέζοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν το μέλλον τους Facebook Twitter
EPA/ROBERT PERRY
0

Το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δεν εξαρτάται από το Brexit, όμως οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους μέλλον όταν αποσαφηνιστούν οι όροι του διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Η Σκωτία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον της όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι του Brexit. Έχουμε την εντολή για να παράσχουμε στον λαό αυτήν την επιλογή», είπε η Στέρτζον, υπό τις επευφημίες των μελών του Εθνικού Κόμματος που μετέχουν στο συνέδριό του στη Γλασκώβη.


«Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βυθιστεί στο χάος και οδηγεί τη χώρα στο μονοπάτι της αυτοεπιβαλλόμενης παρακμής, ποτέ πριν δεν ήταν μεγαλύτερη η ανάγκη» να τεθεί το θέμα της ανεξαρτησίας, πρόσθεσε η Στέρτζον. Σημείωσε όμως ότι δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να προκηρυχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.


«Έχουμε την εντολή να παράσχουμε αυτήν την επιλογή στο λαό. Αυτήν την εντολή την κερδίσαμε δίκαια και ξεκάθαρα. Αλλά η άσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλης της Σκωτίας», τόνισε.


Αναφερόμενη στην Καταλονία, η Στέρτζον κάλεσε τις ισπανικές αρχές να σεβαστούν «το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον». «Είναι καιρός να καθίσει η ισπανική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την καταλανική κυβέρνηση, για να βρεθεί μια διέξοδος», συνέχισε. «Μια διέξοδος που θα σέβεται τον νόμο αλλά και τη δημοκρατία και το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίζουν το δικό τους μέλλον», πρόσθεσε.


Η Στέρτζον κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, όπως είπε, θα έπρεπε να καταδικάσει τη βία σε βάρος των Καταλανών που «δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία απλώς και μόνο επειδή ήθελαν να ψηφίσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM
Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
WSJ: Γιατί ο Τραμπ θα καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Διεθνή / WSJ: Γιατί ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο εποπτεύει, μεταξύ άλλων, τα φοιτητικά δάνεια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το πανεπιστήμιο εξ ολοκλήρου
LIFO NEWSROOM