Τουρκία: Δημοσιογράφος της WSJ καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Τουρκία: Δημοσιογράφος της WSJ καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «τρομοκρατική προπαγάνδα» Facebook Twitter
0

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε δημοσιογράφο της Wall Street Journal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών κι ενός μήνα στη δίκη της, η οποία διεξήχθη ερήμην, για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, του κουρδικού ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος PKK, ανέφερε η εφημερίδα την Τρίτη.


Η Αϊλά Αλμπαϊράκ, δημοσιογράφος της WSJ με διπλή -τουρκική και φινλανδική- υπηκοότητα, καταδικάστηκε για ένα κείμενό της που είχε δημοσιευθεί το 2015 με θέμα τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Πρόκειται για «μια ανυπόστατη ποινική κατηγορία και μια εντελώς απαράδεκτη καταδίκη για ένα ισορροπημένο ρεπορτάζ της Wall Street Journal» τόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ.


Η Αλμπαϊράκ, η οποία βρίσκεται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Η καταδίκη της δημοσιογράφου καταγράφεται εν μέσω των προστριβών ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, με πιο πρόσφατη την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων που ανακοινώθηκε την Κυριακή, εξέλιξη που σήμανε την περαιτέρω επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων.


Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση τονίζουν ότι η κατάσταση ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου επιδεινώνεται, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, και εκφράζουν φόβους περί παρέκκλισης της Τουρκίας σε μια αυταρχικότερη μορφή διακυβέρνησης.


Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οι αρχές έχουν φυλακίσει περίπου 50.000 ανθρώπους ενόψει των προσαγωγών τους σε δίκες και έχουν απομακρύνει από τις θέσεις τους άλλους 150.000. Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, περίπου 150 ΜΜΕ έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους και τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων.


«Με δεδομένο το σημερινό κλίμα στην Τουρκία, αυτή η φρικτή ετυμηγορία δεν θα έπρεπε να με εκπλήξει, αλλά το έκανε», τόνισε η ίδια η Αλμπαϊράκ στην εφημερίδα για την οποία εργάζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο πρόσφατο όραμα του Ισραήλ για τη Γάζα έχει όνομα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

Διεθνή / Το πιο πρόσφατο όραμα του Ισραήλ για τη Γάζα έχει όνομα: Στρατόπεδο συγκέντρωσης

Αφού δεν μπορεί άμεσα να απελάσει μαζικά τους κατοίκους της Γάζας, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να τους αναγκάσει να περιοριστούν σε μια κλειστή ζώνη – και να αφήσει τον λιμό και την απόγνωση να τελειώσουν τη δουλειά.
LIFO NEWSROOM
Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM