Υπό κράτηση τέθηκαν προχθές στην Κύπρο ένας ιδιώτης γιατρός και μία γυναίκα, επειδή η τελευταία αποφάσισε να διακόψει την κύησή της στις 8 εβδομάδες.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Πολίτης, πρόκειται για μία υπόθεση που φτάνει σπάνια στα δικαστήρια, αν και είναι συνήθης αλλά προστατεύεται από τον νόμο της σιωπής.
Ο νόμος που ισχύει στην Κύπρο απαγορεύει τις εκτρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, εκτός κι αν συντρέχουν οι παρακάτω τρεις προϋποθέσεις: α) όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, β) όταν η συνέχιση της κύησης συνεπάγεται κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας ή του τέκνου και γ) όταν η συνέχιση της κύησης ενέχει κίνδυνο να οδηγήσει στη γέννηση παιδιού που θα πάσχει από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες, οι οποίες θα το καθιστούν σοβαρά ανάπηρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, στο δικαστήριο όπου οδηγήθηκαν τα δύο άτομα, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι συλλήψεις έγιναν στην προκειμένη περίπτωση επειδή ο πατέρας του παιδιού δεν γνώριζε για την έκτρωση και όταν το πληροφορήθηκε μετέβη στην κλινική και προκάλεσε ανησυχία και ζημιές.
Όταν η γυναίκα συνελήφθη εξέφρασε άγνοια για τον νόμο, ενώ απέδωσε την έκτρωση στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια.
Το δικαστήριο αποφάσισε την πενθήμερη κράτηση γυναίκας και γιατρού, για αδικήματα που αρχίζουν από «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και φτάνουν μέχρι την «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση».
Ωστόσο, η γυναίκα αφέθηκε σήμερα ελεύθερη, ενώ και ο γιατρός αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μόλις ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως τόσο η σύλληψη, όσο και η κράτηση, δεν είναι θέματα που αποφασίζονται από την αστυνομία, αφού η νομοθεσία που ισχύει δεν αφήνει περιθώρια άλλου χειρισμού.
Οι αντιδράσεις για το περιστατικό ήταν πολύ έντονες, με πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οργανώσεις και πολιτικούς, να απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των γυναικών να κρίνουν οι ίδιες πότε θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.
Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2015 είχε κατατεθεί κοινή πρόταση νόμου των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) για αποποινικοποίηση των εκτρώσεων, χωρίς όμως έκτοτε να συζητηθεί ούτε μία φορά από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα Πολίτης