Συνεχίζεται η «βουτιά» της ελληνικής κτηματαγοράς, με την πτωτική πορεία των τιμών να συνεχίζεται για καιρό ακόμη και με κίνδυνο ειδικά για τα φτηνότερα ακίνητα να απαξιωθούν πλήρως λόγω και της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Στον αντίποδα, για ένα μικρό τμήμα της αγοράς που αφορά ακριβά οικιστικά ακίνητα και ποιοτικά επαγγελματικά για τα οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, οι ρευστοποιήσεις μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις τιμές προς τα πάνω.
Σύμφωνα με τα Νέα, οκτώ χρόνια από την έναρξη της κρίσης στην κτηματαγορά, οι αξίες τους συνεχίζουν να συμπιέζονται πτωτικά για το 80% των ελληνικών ακινήτων, όπως επεσήμαναν τα στελέχη που συμμετείχαν στο συνέδριο.
Σωρευτικά από τα τέλη του 2008 έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2017, τα ακίνητα έχουν απολέσει περίπου το μισό της αξίας τους. Η βουτιά προσεγγίζει, σύμφωνα με την πάντα μετριοπαθή ΤτΕ, το 43%, στην Αθήνα ξεπερνά το 44% και στη Θεσσαλονίκη το 46,5%, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά διαμερισμάτων μεγάλης ηλικίας σε όχι και τόσο εμπορικές περιοχές ή σε συγκεκριμένα σημεία των βόρειων προαστίων, η μείωση φτάνει και το 70%. Σε υποβαθμισμένες περιοχές έχουν γίνει τελευταίως αγορές σε τιμές 350 ευρώ/τ.μ. ή και ακόμη λιγότερο.