Στο Πακιστάν αιχμάλωτη για 5 χρόνια η οικογένεια από την Αμερική που είχε απαχθεί

Στο Πακιστάν αιχμάλωτη για 5 χρόνια η οικογένεια από την Αμερική που είχε απαχθεί Facebook Twitter
0

Στο Πακιστάν κρατούνταν επί πέντε χρόνια ο Καναδός Τζόσουα Μπόιλ, η Αμερικανίδα σύζυγός του Κέιτλαν Κόουλμαν και τα τρία τους παιδιά που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν από το δίκτυο Χακάνι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο.

«Είχαμε μια σημαντική έκβαση την προηγούμενη εβδομάδα και κατορθώσαμε να φέρουμε πίσω τους τέσσερις Aμερικανούς πολίτες που κρατούνταν επί πέντε χρόνια στην επικράτεια του Πακιστάν», τόνισε ο Πομπέο στην ομάδα προβληματισμού Foundation for Defense of Democracies στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει δημοσίως ότι το ζευγάρι με τα παιδιά του κρατούνταν στο Πακιστάν, σε αντίθεση με τις αναφορές Πακιστανών αξιωματούχων.

Η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν είχαν ανακοινώσει ότι ο Μπόιλ και η Κόουλμαν που απήχθησαν το 2012 στο Αφγανιστάν και τα τρία παιδιά που απέκτησαν όσο καιρό ήταν αιχμάλωτοι, διασώθηκαν λίγο μετά την είσοδό τους στο Πακιστάν από το Αφγανιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είχαν τονίσει ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι όμηροι βρίσκονταν στο Αφγανιστάν τις μέρες πριν την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ΗΠΑ πίστευαν ότι οι όμηροι πιθανώς να κρατούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από το δίκτυο Χακάνι εντός ή κοντά στο αρχηγείο της ένοπλης οργάνωσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Δύο πηγές των Ταλιμπάν, με γνώση της αιχμαλωσίας της οικογένειας, υποστήριξαν παράλληλα ότι τα μέλη της οικογένειας κρατούνταν στο Πακιστάν τα πρόσφατα χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν πράττει αρκετά για να καταστείλει τη δράση του δικτύου Χακάνι, κατηγορώντας ότι η οργάνωση λαμβάνει βοήθεια από την πακιστανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, την ισχυρή ISI. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται τις κατηγορίες.

Έπειτα από την απελευθέρωση της οικογένειας, Πακιστανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ουάσιγκτον, η οποία είχε απειλήσει να διακόψει την στρατιωτική βοήθεια και να λάβει και άλλα τιμωρητικά μέτρα ενάντια στο Πακιστάν.

Οι δηλώσεις Πομπέο ήρθαν ενόψει μιας επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο Πακιστάν, ο οποίος τόνισε χθες Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από το Ισλαμαμπάντ «να λάβει αποφασιστική δράση ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ, ο οποίος μίλησε σήμερα υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την απελευθέρωση της οικογένειας ως «ένα πρότυπο για περισσότερη συνεργασία» με το Πακιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαιρετίσει την απελευθέρωση της οικογένειας ως μια «θετική στιγμή» στις σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Διεθνή / Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και τους Κούρδους αδελφούς μας»
LIFO NEWSROOM
Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ζιζέλ Πελικό θα επιστρέψει στην ανωνυμία - γεγονός δύσκολο μετά την διεθνή δημοσιότητα της δίκης και της ίδιας - ή θα επιλέξει το ρόλο της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ