CNBC: Αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας - Παραμένει ο κίνδυνος του Grexit

CNBC: Αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας - Παραμένει ο κίνδυνος του Grexit Facebook Twitter
0

Αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά το καλοκαίρι -οπότε και λήγει το πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα- διατυπώνει το CNBC σε άρθρο του. Με αποτέλεσμα να επιστρέφουν τα σενάρια για Grexit. 

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, ωστόσο η ανάλυση του αμερικανικού δικτύου αναφέρει πως «θα θελήσει να ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια οικονομικό βάρος της το συντομότερο δυνατόν και επομένως είναι απίθανο να παρουσιάσει μια επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια μετά το καλοκαίρι».

Παράλληλα, αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, σημειώνει:«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν».

Το άρθρο λειτουργεί με τη λογική του... μαστιγίου και του καρότου. Τουτέστιν: ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της «καθαρής εξόδου» (clean exit) μετά τις 20 Αυγούστου 2018, την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι αυτή η έξοδος είναι πιθανό να αποδειχθεί μικρή σε διάρκεια. «Ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμα και αν η Ελλάδα θα έχει αρκετό ρευστό, μπορεί να μην μπορέσει να συνεχίσει με αυτό τον πρόσφατο ρυθμό μεταρρυθμίσεων» εξηγεί η συντάκτης του άρθρου.

Στο άρθρο φιλοξενούνται και οι εκτιμήσεις του διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών, Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος σημειώνει: «Κανένα από τα δομικά θέματα δεν έχει επιλυθεί. Η Ελλάδα εξακολουθεί να περνάει όλους τους νόμους που ζητά η Τρόικα αλλά στην πράξη ελάχιστα έχουν αλλάξει».

Το επόμενο πρόβλημα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της εταιρείας RaboResearch's Global Economics and Markets είναι το θέμα του χρέους. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Για όσο διάστημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα του χρέους, το ρίσκο της χρεοκοπίας και του Grexit παραμένει» τονίζει ο ίδιος.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θέλουν να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συζητήσεις για το θέμα του χρέους μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι αξιολογήσεις - πιθανότατα καθυστερώντας αυτές τις συζητήσεις για τον επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics Κλάους Βίστεσεν υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να επιβλέπουν την Ελλάδα καθώς, όπως αναφέρει, «η Ελλάδα εξ όρισμού δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχουν πάνω από το 80% του συνολικού της χρέους».

Με πληροφορίες από το CNBC 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM