Μία επίσημη ανακοίνωση που είχε ανακοινωθεί πως θα έκανε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σήμερα στις 14:30 (τοπική ώρα) ματαιώθηκε, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.
Η ματαίωση της ομιλίας ανακοινώθηκε χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση. Στο διάγγελμα αυτό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Πουτζντεμόν αναμενόταν να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας προειδοποιεί τη Μαδρίτη για μια «ακόμη πιο σοβαρή» κρίση
Στο μεταξύ, σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην ισπανική Γερουσία, ο Κάρλες Πουτζντεμόν εκτιμά πως το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».
«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει "σοβαρή έκτακτη κατάσταση", θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, στο οποίο διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.
Σ' αυτό το κείμενο των εννέα σελίδων, ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα, ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία. Ενδέχεται να μιλήσει μετά τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) σε μια 27μελή επιτροπή η οποία θα συζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 155, και το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, όταν κάποια από τις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας δεν σέβεται τις υποχρεώσεις της.
Η ολομέλεια της Γερουσίας θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα δώσει στον επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, βάσει του άρθρου 155 το Συντάγματος, την εξουσία να διαλύσει την καταλανική κυβέρνηση, να θέσει υπό επιτροπεία την αστυνομία της, το κοινοβούλιό της, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, για έξι μήνες, για να διοργανωθούν στις αρχές του 2018 περιφερειακές εκλογές.
Στην επιχειρηματολογία του, ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος επικαλείται εκτενώς το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμώντας πως το κράτος δεν σέβεται το γράμμα ούτε το πνεύμα αυτού του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε 40 χρόνια δημοκρατίας.
Υπογραμμίζει κυρίως πως το άρθρο 155 επιτρέπει να δοθούν «οδηγίες», αλλά όχι να «καθαιρεθούν» ή να «αντικατασταθούν» οι αρχές μιας αυτόνομης περιφέρειας. Εξάλλου, επισημαίνει, «η Γερουσία δεν μπορεί να υπογράψει μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του κράτους» και ακόμη λιγότερο να εγκρίνει μέτρα που πλήττουν «την αυτονομία των εθνοτήτων και των περιφερειών που συνθέτουν την Ισπανία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP