ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: για άλλη μια φορά

Στο σημερινό «Α μπα»: για άλλη μια φορά Facebook Twitter
83

Το «α μπα» θα απουσιάσει αύριο και επιστρέφει την Παρασκευή.

__________________
1.

Λενα γεια σου!

Ειμαι 26 ετων και το προβλημα μου ειναι οτι δεν εχω οικογενεια να με πλαισιωνει πια. Μεγαλωσα σε πολυ οικογενειακο στυλ, με πολλα τραπεζια, γιορτες εκδρομες, θειους, νονους.
Εδω και εναμιση χρονο, χασαμε τη μητερα και η ολη ιστορια "εσπασε" καθως στηριζοταν σε αυτη. Ο αδερφος μου συγκατοικει με την κοπελα του τους τελευταιους μηνες λιγο εξω απ την πολη μας. Οποτε εχω μεινει εγω με τον πατερα μου ο οποιος ειναι πολυ κλειστος ανθρωπος και κλειστηκε ακομα χειροτερα μετα την απωλεια. Στην ουσια απλα φυτοζωει.
Οι συγγενεις ειναι αφαντοι μετα απο αυτο, με λεκτικο στηριγμα "οτι χρειαστεις πες μου", αλλα πρακτικα αποντες. Δεν μας καλουν καν πλεον σε γιορτες ας πουμε και τις περναμε μονοι μας. Η μητερα μου συνηθιζε να "ενωνει" το σοι και να μαγειρευει, να καλει κοσμο.
Το θεμα, δεν ειναι οτι θελω να εξετασω το κατα ποσο ενωμενο ηταν πραγματικα το σοι απο πριν. Γνωριζα οτι δεν ειναι. Ομως η μιζερια της μοναξιας που πλαισιωνει εμενα και τον πατερα μου σε πασχα και χριστουγεννα δεν αντεχεται.
Αγορι δεν εχω. Εχω πολυ καλους φιλους και καλη δουλεια, αλλα δεν μπορω να μην μπαινω σε συγκρισεις οταν ολοι οι φιλοι μου περνανε στιγμες με τους δικους τους, μαγειρευουν ολοι μαζι την πρωτοχρονια και μετα απο ολα αυτα κανονιζουμε και κατι ολοι μαζι. Εγω τρωω μιζερα με το κουταλι μου κοιταζοντας τον πατερα μου σχεδον αμιλητοι, και περιμενω να περασει η ωρα να φυγουν οι φιλοι μου απ τα σπιτια τους και να βρεθουμε.
Επισης δεν εχω βοηθεια σε τιποτα, απ' το να βρω ετοιμο φαγητο και σιδερωμενα ρουχα μεχρι να μου πλυνει καποιος το αμαξι. Οχι καθημερινα! Παντα ηθελα να ειμαι ανεξαρτητη. Μια φορα το εξαμηνο να νιωσω τη φροντιδα καποιου.
Ειναι πολυ σκληρο να εισαι σε αυτη την ηλικια χωρις τη δημιουργια δικης σου συντροφικης σχεσης και την ταυτοχρονη καταρρευση της προηγουμενης σου οικογενειας.
Πρεπει απλα να αποδεχθω τα νεα δεδομενα ή θα αλλαξουν τα πραγματα εκτιμας; και τι μπορω να κανω εγω;

Υ.Γ: με αυτη τη συμπεριφορα του πατερα μου, ειναι σαν να εχασα και τους 2 μου γονεις ταυτοχρονα καθως δεν μπορει να προσφερει καμια στηριξη και μου εχει δηλωσει πολλες φορες οτι δε θελει να ζει. Δεν μου ζητα τιποτα, ουτε προσπαθει να μου δημιουργησει τυψεις, εγω απο μονη μου καποιες φορες του κραταω συντροφια, αλλα το γενικο κλιμα στο σπιτι ειναι να μην μιλαμε, να μην υπαρχει επικοινωνια και απλα να περιφερομαστε.
- Familess


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Συλλυπητήρια για τη μαμά σου.


Είναι πολύ σκληρό αυτό που ζεις, ναι. Αλλά πρέπει να αποδεχτείς τα δεδομένα για να είσαι σε θέση να αλλάξεις τα πράγματα.


Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις, αλλά το τι είναι πιο ταιριαστό για σένα εξαρτάται από τον χαρακτήρα σου. Το καλύτερο, με την έννοια της αποτελεσματικότητας, είναι να πας σε ψυχολόγο για να οργανώσεις τη νέα σου ζωή. Από εμένα μερικά σχόλια: οι συγγενείς σας δεν σας αποφεύγουν απαραίτητα επειδή δεν ήσασταν ποτέ δεμένη οικογένεια. Βιώνουν και αυτοί μια απώλεια. Μπορεί να μην ξέρουν τι να σας πουν, μπορεί να πιστεύουν ότι δεν θέλετε τώρα προσκλήσεις σε γιορτές. Το «ό,τι χρειαστείς πες μου» στη θέση σου θα το δοκίμαζα πριν το απορρίψω ως υποκρισία. Πάρε εσύ τηλέφωνο πριν τις γιορτές και πες τους ότι θα θέλατε παρέα. Αν έχεις κουράγιο, κάλεσε τους εσύ, φτιάξε εσύ το φαγητό, πες στον πατέρα σου να σε βοηθήσει. Ή πες μόνο στον αδερφό σου και στην κοπέλα του. Ή πρότεινε στον αδερφό σου να κάνετε κάτι στο δικό του σπίτι. Δεν είναι πια εδώ η μαμά σου για να φροντίζει το σπίτι και εσένα. Δεν προτείνω να αναλάβεις το ρόλο της, αυτό δεν γίνεται, και η προσπάθεια θα ήταν επικίνδυνη. Προτείνω να προσπαθήσεις να βρεις μαζί με την βοήθεια των άλλων τις συνήθειες της καινούριας σας ζωής.


Ο πατέρας σου χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από ειδικό. Δεν μπορείς να τον αναγκάσεις να την αναζητήσει, αλλά πρέπει να το ξέρεις και εσύ και αυτός ότι χρειάζεται βοήθεια.

__________________
2.

Α μπα μου γεια σου. Ειμαι 20 χρονων και αντιμετωπιζω προβληματα με μια φιλη. Την γνωρισα στο λυκειο, ταιριαξαμε απο την πρωτη στιγμη, μιλαγαμε καθημερινα, βγαιναμε παντα μαζι ειτε οι δυο μας ειτε σε μεγαλυτερες παρεες. Ωρες ωρες ομως ενιωθα οτι με αμελει (αν πχ σε ενα διαλειμμα τυχαινε να μιλαει με καποια αλλη κοπελα) η ζηλευα οταν την εβλεπα να περναει καλα με αλλο κοσμο. Φυσικα μου πηρε καιρο να παραδεχτω το ποσο κτητικη παραλογη και ζηλιαρα ειμαι. Στην αρχη δεν της εκανα παραπονα ή της εκανα σπανια μεταξυ σοβαρου κιαστειου. Καποια στιγμη η ζηλεια αρχισε να με κυριευει οποτε της ελεγα ανοιχτα τα παραπονα μου οσο παραλογα και αν ηταν. Αρχικα εκανε προσπαθειες να τα διορθωσει και να συζητησει, αλλα εγω συνεχιζα να εστιαζω στα αρνητικα και να της τα λεω. Καταντησαμε να βγαινουμε οι 2 μας και να συζηταμε μονο τα παραπονα μου ενω πολλες φορες αρνιομουν να βγουμε με αλλες κοπελες γιατι ενιωθα ''απειλη''. Ουτε εκεινη περναγε καλα μαζι μου ενω και εγω παροτι ηθελα να βγαινουμε ειχα πολλα -αβασιμα- παραπονα. Τα 2 τελευταια χρονια εχουμε καταληξει στο να μη σηκωνει τηλεφωνα, να μην απανταει σε μηνυματα που εχουν σχεση με παραπονα και να βγαινουμε 1-2 φορες το μηνα με κοινη παρεα εχοντας μονο εκει μια επαφη κιαυτη παγωμενη. Νιωθω οτι απο δικο μου λαθος εχασα την κολλητη μου και την εχω κανει πια να πιστευει οτι δε θα αλλαξω ποτε. Εκεινη ειναι για μενα η σημαντικοτερη και δεν ξερω πως να ξαναταιριαξουμε και πως να αντιμετωπισω τη ζηλεια που ακομα με κυριευει.(Ολο αυτο το διαστημα πολλες φορες εχω ζητησει συγγνωμη και εχω υποσχεθει να αλλαξω και παλι καταληγουμε να κανω ανοητα παραπονα. Με ολες τις υπολοιπες φιλες μου ειμαι αρκετα ανετη και δε ζηλευω)
- Μαρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν μπορείς να αλλάξεις αν δεν καταλαβαίνεις τι σου ξυπνάει αυτή η σχέση και γιατί σου το ξυπνάει. Είναι πολύ θετικό ότι καταλαβαίνεις απολύτως τι κάνεις και πόσο βλαβερό είναι για μια σχέση, αλλά δεν αρκεί να βλέπεις τι κάνεις και να αναγνωρίζεις τις συνέπειες, πρέπει να καταλάβεις τον μηχανισμό πίσω από τις αυθόρμητες σου αντιδράσεις, γιατί τις αυθόρμητες σου αντιδράσεις δεν μπορείς να τις ελέγξεις, εξ ου και το «αυθόρμητες». Αλλιώς θα συνεχίσεις να κάνεις ακριβώς αυτό που κάνεις, και το ότι δεν το κάνεις με άλλον άνθρωπο δεν είναι εγγύηση ότι δεν θα το κάνεις ποτέ ξανά σε άλλον άνθρωπο. Και τώρα, το μάντρα του 'α μπα'. Όταν έχουμε μια συμπεριφορά που μας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μας ή στις σχέσεις μας με τους άλλους και δεν ξέρουμε πώς να την αλλάξουμε, η μόνη λύση που έχουμε είναι να πάμε στον ψυχολόγο.


__________________
3.

***ΕΠΕΙΓΟΝ***
Καλησπέρα Α μπα! Είμαι με έναν άντρα εδώ και 3 χρόνια. Δεν έχει κάποιο πτυχίο, δουλεύει από μικρός σε δουλειές πολύ απαιτητικές σωματικά και σε κακό κλίμα, είναι τρομερά εργατικός. Εγώ απ την άλλη σε άλλο τομέα, προς το παρόν σε ένα καλό κλίμα και με σχετικά καλές για την εποχή αποδοχές... Μέχρι πολύ πρόσφατα οι γονείς μου έστελναν λεφτά, πρόσφατα το έκοψαν μετά από δική μου παραίνεση, γιατί κάποια στιγμή πρέπει κι εγώ να σταθώ στα πόδια μου, πλησιάζω τα 30. Και ξαφνικά ένιωσα ένα τεράστιο σοκ, ότι μπορεί και κάποια στιγμή να μην έχουμε λεφτά, ο άντρας μου έχει περάσει και ανεργία όσο είμαστε μαζί οπότε ο φόβος για το μέλλον μεγάλωσε ανεξέλεγκτα. Δηλαδή από εκεί που ήμουν στο ροζ συννεφάκι μου, έπεσα απότομα βλέποντας ότι η ζωή δεν είναι τόσο όμορφη όσο τη σκεφτόμουν. Κάποιο σπίτι δικό μας δεν έχουμε, κι από αποταμιεύσεις ελάχιστα. Αγαπιόμαστε πολύ, νιώθω ότι στα περισσότερα κομμάτια της σχέσης ταιριάζουμε πάρα πολύ. Έχουμε κάνει μαζί και συμβουλευτική για κάποια θεματάκια που είχαν προκύψει και έχουν λυθεί...η ερώτησή μου είναι η εξής: αποφασίζεις να κάνεις μια κοινή ζωή με κάποιον που δεν έχει τίποτα, η αυτό ισοδυναμεί με μια ζωή γεμάτη δυστυχία?
Σ ευχαριστώ πολύ...
- Μπέρδεμα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Χμ. Από πού βγαίνει ότι αυτός δεν έχει τίποτα και εσύ έχεις; Δικό σας σπίτι δεν έχετε, λες, και αποταμιεύσεις επίσης όχι, άρα να συμπεράνω ότι δεν έχεις δικό σου σπίτι, ούτε αποταμιεύσεις. Βασίζεσαι στα λεφτά των γονιών σου; Ως πότε; Αποκλείεται να μείνεις εσύ άνεργη; Αν έχετε οικογενειακή περιουσία που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής, τότε δεν κάνεις μια κοινή ζωή με κάποιον που δεν έχει τίποτα, έχεις μια ζωή με κάποια σχετική ασφάλεια. Δεν είμαι η λογίστρια σου για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, αλλά δεν χρειάζεται να είμαι και λογίστρια για να πω το εξής: είναι πιο εύκολη η ζωή όταν έχεις λεφτά, παρά όταν δεν έχεις. Η κοινή σας ζωή είναι υπόθεση και των δύο, και αν πρέπει να αυξήσετε το εισόδημα σας, θα πρέπει να το κάνετε από κοινού, δηλαδή με αλληλοϋποστήριξη. Αν πιστεύεις για κάποιο λόγο ότι εσύ θα είσαι για πάντα αυτή που θα βγάζει τα λεφτά στην οικογένεια, σκέψου πώς σου φαίνεται αυτή η προοπτική. Δεν ισοδυναμεί με μια ζωή γεμάτη δυστυχία, εκτός αν το πιστεύεις εσύ.

__________________
4.

 

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χωρίζουμε; Γιατί ενώ μπορεί να έχουμε πάψει να είμαστε ερωτευμένοι ή να έχουμε προδοθεί ή να έχουμε προδώσει ή να βαριόμαστε να είμαστε με τον άλλον όταν τελικά χωρίζουμε είμαστε τόσο δυστυχισμένοι; Γιατί το μυαλό δε μας βοηθάει και σκεφτόμαστε μόνο τις καλές στιγμές και αναπολούμε όσα ζήσαμε τότε ενώ οι κακές είναι τόσο θολές, σχεδόν ξεχασμένες; Γιατί ενώ ξέρουμε ότι αυτό είναι το σωστό φαίνεται το μεγαλύτερο μας λάθος;
Σερενάτα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Διότι η εξουδετέρωση της αβεβαιότητας είναι η μόνιμη επιθυμία του ανθρώπινου είδους και η βάση της επιβίωσης του. Αν δοκιμάζαμε συνέχεια καινούρια πράγματα θα είχαμε εξαφανιστεί πριν κατέβουμε από τα δέντρα. Αυτό που πρώτα από όλα προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε την αλλαγή γιατί δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα φέρει στο μέλλον, ακόμα και όταν είναι βέβαιο ότι η αλλαγή θα είναι για καλό, γιατί πάντα σκεφτόμαστε «και αν δεν είναι;» Κάνουμε απίστευτες χαζομάρες, υπομένουμε ανήκουστες κακουχίες, για να μην αλλάξουμε τίποτα. Ακόμα και όταν αλλάζει κάτι προς όφελός μας, η μισή -τουλάχιστον - κοινωνία γκρινιάζει ότι πριν ήταν καλύτερα και δεν καταφέρνει να το ξεπεράσει ποτέ. Είναι μεγάλη ικανότητα η προσαρμογή σε νέα δεδομένα, και δεν την έχουν όλοι.

 

__________________
5.


Αγαπητή α μπα και αναγώστες/τριες καλημέρα σας! Ελπίζω να απολαμβάνετε όλοι/ες μια κούπα ζεστό καφέ αυτή τη στιγμή (αν δημοσιευτεί και το βλέπετε). Θα μπω αμέσως στην ουσία. Με αφορμή ένα ερωτικό τράβηγμα κάποιων μηνών συνειδητοποίησα ότι είμαι ανίκανη να αποχωρήσω από μία κατάσταση πριν μου κλείσουν την πόρτα στα μούτρα άνθρωποι και το σύμπαν ολάκερο. Συνοπτικά η ιστορία είναι η εξής: Με το παιδί ξεκινήσαμε μια ωραία ιστορία πριν από 7 μήνες, πολλές λεπτομέρειες δεν είναι απαραίτητες γιατί δεν διαφέρει ιδιαίτερα από άλλες ανάλογες περιπτώσεις, και το μόνο που έχει σημασία για την ιστορία είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα μέναμε σε διαφορετικές πόλεις ενώ εγώ τώρα λόγω δουλειάς μετακομίζω στη δική του. Δεν έχει δείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πιο εντατική επικοινωνία και δεν με απασχολεί καν το κίνητρο του για περίεργες και αμφίσημες συμπεριφορές και μηνύματα. Εγώ από την άλλη (γιατί να κρυβόμαστε;) καίγομαι και τον εθέλω. Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω την τάση να είμαι πολύ «αυστηρή» με τους ανθρώπους που με ενδιαφέρουν και να κρατάω ψηλά τον τοίχο (κατάλοιπα άλλης σχέσης και όχι της παρούσης) με αποτέλεσμα να με ενοχλεί που δεν καταστώ τον δικό μου ορίζοντα προσδοκιών σαφή και να αναρωτιέμαι πάντα μήπως έπαιξα εγώ λάθος τα χαρτιά μου. Και αυτό είναι που με οδηγεί στο να παρατείνω καταστάσεις που βγάζει μάτι σε όλους ότι είναι lose-lose αποτέλεσμα για μενα, γιατί αν δεν φτάσει ο άλλος στο αμήν να μου πει ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θεωρώ ότι ακόμα κάτι μένει να κάνω. Γενικά είμαι φρικτά επίμονη σε όλους τους τομείς της ζωής μου και δεν υποχωρώ μέχρι να κατακτήσω τον στόχο μου, το οποίο στα επαγγελματικά μου με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ είμαι τόσο διεκδικητική, στα γκομενικά μου υψώνω τοίχο και περιμένω μια καλή συμπαντική εξέλιξη χωρίς να κάνω ή να λέω αυτό που θέλω. Είναι μια ατελείωτη λούπα χλιαρής προσπάθειας και άρνησης να τα παρατήσω. Σε ψυχολόγο πήγαινα πριν 2 χρόνια και σκέφτομαι να ξαναρχίσω μόλις εγκατασταθώ που θα χω και μια οικονομική άνεση λόγω νέας δουλειάς. Στο ρεζουμέ τώρα: να του πω χρυσό μου παιδί μου αρέσεις σαν άνθρωπος θα θελα να βρισκόμαστε πιο συστηματικά κι ας φάω την απόρριψη στη μάπα ή πρέπει επιτέλους να μάθω να αναγνωρίζω ότι το no message είναι από μόνο του message και να πάω παρακάτω; Σ' ευχαριστώ α μπα μου!
- let it go already!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είμαι πολύ θερμή υποστηρίκτρια της άποψης ότι το no message είναι ένα message. Επίσης δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι μια σχέση δεν προχώρησε επειδή ο ένας από τους δύο δεν το κατέστησε σαφές, ενώ ήθελε να συνεχιστεί. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι δυνατό να θέλεις κάποιον και να το κρύβεις τόσο αποτελεσματικά – παρά τη θέληση σου – ώστε ο άλλος να αποχωρήσει. Αλλά ας πούμε, για φιλοσοφικούς λόγους, ότι γίνεται. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πιστεύω ότι η λύση είναι «να το πεις». Φέρνεις τον άλλον στο δια ταύτα και τον αναγκάζεις να πάρει θέση για κάτι που μπορεί να μην έχει σκεφτεί, ή να το έχει σκεφτεί και να μην ξέρει ποια είναι η απάντηση (γιατί οι άλλοι δεν είναι μεταξύ του διπόλου σε θέλω/δεν σε θέλω. Συχνά είναι στο δεν ξέρω/δεν απαντώ). Οπότε, ή θα σου δώσει μια υπόσχεση που δεν θα μπορέσει να τηρήσει (αν είναι ενοχικός) ή θα σου απαντήσει κάτι απότομο χωρίς να το πολυθέλει γιατί δεν θα έχει αρκετό χρόνο ώστε να αποφύγει την συζήτηση με κομψό τρόπο (αν είναι πάνω κάτω, κανονικός).


Οπότε προτείνω να πας στη πόλη του και πρώτα να βρεις ψυχολόγο, γιατί αυτό επείγει να γίνει πρώτο, και όχι μια εξομολόγηση που ουσιαστικά είναι εκβιασμός.

__________________
6.

Από μικρή δεν ήξερα ποτέ τι να απαντήσω στην ερώτηση "Απο που είσαι;", κι ακόμα δεν ξέρω! Όποτε το συζητούσα σε παρέες μου έλεγαν "μα απο το χωριό του πατέρα σου!"΄. Έλα όμως που εγώ δεν εχω καμία σχέση με το χωριό του, ούτε πάω ούτε ξέρω ακριβώς που πέφτει. το ίδιο και με το χωριό της μητέρας μου. Δε θα σκαγα κιόλας να το αναφέρω αλλά στην Ελλάδα κάθε περιοχή είναι συνδυασμένη και με ένα πακέτο χαρακτηριστικών (πχ Κρήτη, Μάνη). Και γιατί να μην "είμαι" απο εκεί που γεννήθηκα; ή ακόμα καλύτερα από εκεί που μεγάλωσα; Θα μπορούσα να απαντάω και Γουαδελούπη αλλά θα θελα να ξέρω τι απαντάς εσύ και τα παιδιά στα σχόλια.. κι αν θεωρείτε ότι είναι βασικό στοιχείο ώστε να σχηματίσεις γνώμη για κάποιον.
-Φύτρωσα.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

«Ο πατέρας μου είναι από το Άνω Πετρούλι Αρκανθίας, εγώ γεννήθηκα στη Γη του Πυρός και μεγάλωσα στο Κουήνς». Παράδειγμα ήταν αυτό. Προσάρμοσε το στα δικά σου. Όσο για τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για τους κατοίκους της κάθε περιοχής, κάποτε πρέπει να αδιαφορήσεις γιατί αυτά είναι ανοησίες. Μια σταλιά χώρα, νομίζουμε ότι έχουμε και διαφορές.


_________________
7.

Τέλειωσα το μεταπτυχιακό μου πριν τρεις μήνες σε ξένη χώρα όπου ερωτεύτηκα σφοδρά έναν τύπο που βρίσκεται σε σοβαρή σχέση. Γνωριστήκαμε μέσα από κάποιες ακαδημαϊκές δραστηριότητες (δεν είναι καθηγητής, αλλά έχει σημαντική θέση σε ένα ερευνητικό πρότζεκτ). Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε λοιπόν κατάλαβα ότι του άρεσα και σύντομα μάλιστα ξεκίνησε να με φλερτάρει πράγμα που κράτησε για μήνες και να μου στέλνει μηνύματα με αφορμή το πρότζεκτ (με καλούσε να περάσω από το γραφείο τους παραπάνω μέρες χωρίς να χρειάζεται και πολύ εδώ που τα λέμε), ώσπου πάνω που άρχισα να ανταποκρίνομαι και έστειλα πρώτη εγώ ένα μήνυμα στο οποίο δεν απάντησε ποτέ, ανακάλυψα λίγο αργότερα ότι είναι σε σχέση και συζεί. Βλέποντας με ότι μετά απ'αυτό απομακρύνθηκα, άλλαξε εντελώς στάση, έγινε πολύ ψυχρός και τυπικός, μέχρι που στα γενέθλιά μου τους πήγα γλυκά και φαίνεται 'γλυκάθηκε', τι να πω, χαχα, κι άρχισε να με ξαναφλερτάρει, αγγίγματα, κοιτάγματα, ατάκες κάθε μέρα, ψάρεμα αν είμαι με κάποιον, ακόμα και μπροστά σε κόσμο, πειράγματα, και τέτοια. Δεν τον γνωρίζω καλά αλλά τον έχω δει αρκετά να συναναστρέφεται γυναίκες και είναι πάντα πολύ σοβαρός, δεν είναι δηλαδή ο τύπος που θα σαχλαμαρίσει. Μόλις ξανάρχισε το φλερτ, με φώναξε μια μέρα να πάω κάπου εκτός γραφείου να βοηθήσω (σε μια δραστηριότητα τοπικού χαρακτήρα, έμμεσα συνδεδεμένη με την έρευνά μας), πήγα όντας σίγουρη ότι θέλει να κάνει κάποια κίνηση και να μου μιλήσει, φτάνω, χαιρετιόμαστε, έπιασα δουλειά, τον πρόσεξα να έρχεται κοντά και να με κοιτάει, αλλά δεν ήρθε καν να με ρωτήσει τι κάνω ενώ δούλευα σε άγνωστο περιβάλλον και με άγνωστα άτομα, τέλειωσα, έφυγα κι αυτό ήταν όλο. Εκείνη τη μέρα κάτι είχε σπάσει μέσα μου γιατί είμαι σίγουρη πως με φώναξε με την πρόφαση της δουλειάς και κάτι άλλο ήθελε, και το ξέραμε κι οι δύο, κι όχι μόνο έκανα τόσο δρόμο τζάμπα για αυτό το κάτι που ήθελε, αλλά δεν έδειξε καν τη στοιχειώδη ευγένεια να μου πιάσει την κουβέντα. Ύστερα από αυτό, μου πέταξε μια τελευταία φορά μια άλλη μέρα κάτι για το αν έχω γκόμενο (στο οποίο αποφεύγω να απαντήσω κι ας μην έχω, αλλά ρε φίλε, αν θες κάτι πες το ξεκάθαρα, εσύ είσαι αυτός που συζεί) και ύστερα πάλι συμπεριφορά τυπική έως και κρύα, τα σταμάτησε και τα μηνύματα για τα καλέσματα και όλα. Να προσθέσω ότι λίγες φορές που έχει περάσει η σύντροφός του από κει, αυτός κάνει λες και δεν υπάρχω (κι έχω την αίσθηση ρε Άμπα ότι αυτή με κοιτάει εκτός αν νομίζω ότι όλα περιστρέφονται γύρω μου). Το θέμα μου είναι ότι εκτός από το ότι έχω δαγκώσει τη λαμαρίνα με τον τύπο (μιλάμε για άνθρωπο πολύ γοητευτικό, έξυπνο, καλλιεργημένο, ικανό ο οποίος κατά μία έννοια καθρεφτίζει το πώς θα ήθελα να είμαι εγώ σε δέκα χρόνια, πράγμα που χτυπάει φλέβα γιατί τώρα ψάχνω για δουλειά, δηλαδή είμαι σε φάση αδιαμόρφωτη ακόμα και αδύναμη ψυχολογικά, με όλα τα άγχη και τα υπαρξιακά της πραγματικής ενηλικίωσης και ο τύπος με έχει ψαρώσει τρελά), είμαι ακόμα στην πόλη αυτή, μακριά από την Ελλάδα, μακριά από τους φίλους μου (εδώ έχω μόνο τη συγκάτοικό μου, οι άλλοι όλοι έχουν φύγει) ψάχνοντας δουλειά, επειδή ναι μεν φοβάμαι να γυρίσω Ελλάδα και να πέσω σε κατάθλιψη, αλλά κι επειδή όλο αυτό δεν έχει λήξει μέσα μου και φοβάμαι ότι αν φύγω θα παραμείνει ανοιχτό για καιρό χωρίς να τον ξαναδώ ποτέ. Βέβαια κι εδώ σε κατάθλιψη είμαι, έχω κόψει επαφή με το πρόγραμμα του πανεπιστημίου (δεν τίθεται θέμα αμοιβής στην παρούσα φάση, είπα δεν ενδιαφέρομαι να κάνω άμεσα αίτηση για διδακτορικό, αλλά θα μπορούσα κι έτσι να πηγαίνω γιατί με θέλουν κι ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον) για να μην τον βλέπω κι είμαι θυμωμένη με τον εαυτό μου που δεν άδραξα την ευκαιρία να του μιλήσω ευθέως, πχ όταν με ρώταγε για γκόμενο να του έλεγα 'γιατί ενδιαφέρεσαι;' και νιώθω ότι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ήμουν νεοφερμένη, ξένη και ψαρωμένη. Το ξέρω πως ακούγομαι σαν drama queen κι ότι έχω φάει κόλλημα με έναν άγνωστο, αλλά για μένα ήταν σημαντική αυτή η εμπειρία και με πληγώνει που με φλέρταρε άσκοπα, που ήταν τη μία έτσι και την άλλη αλλιώς, δείχνοντας πως δε με σέβεται, και όλα αυτά γίνονται σε μια φάση της ζωής μου που νιώθω ξεκρέμαστη. Το αποτέλεσμα είναι αυτές τις μέρες να μην έχω όρεξη για τίποτα που είμαι εδώ, είμαι πνιγμένη σε μια κουταλιά νερό και δεν ξέρω τι να κάνω, δεν ξέρω σε ποια πόλη θέλω να είμαι και που να χτίσω τη ζωή μου σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Έχω χάσει τα ενδιαφέροντά μου. Αυτός δεν ξέρει ότι ψάχνω δουλειά εδώ, νομίζει πως θα φύγω. Τι να κάνω για να βγω από όλη αυτή τη μιζέρια;
-κλάψα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να δραστηριοποιηθείς για να βρεις δουλειά, εκεί ή αλλού, και να σκεφτείς σοβαρά αν θέλεις να κάνεις διδακτορικό ή όχι.


Αυτό που σε έχει βυθίσει σε ένα δυσανάλογο τέλμα είναι ακριβώς αυτό, η μεταβατική φάση. Ότι είσαι ξεκρέμαστη και μακριά από φίλους. Γαντζώθηκες υπερβολικά πολύ από μια αχνή υπόσχεση που σε άλλη περίπτωση ούτε θα είχες πάρει χαμπάρι, ή μπορεί να κορόιδευες. Ο λεγάμενος δεν καθρεφτίζει όλα όσα θέλεις να πετύχεις. Ελπίζω σε δέκα χρόνια να μη λιγουρεύεσαι συνεργάτες που βρίσκονται σε χαμηλότερη βαθμίδα ενώ είσαι σε σχέση και συζείς. Αυτό που καθρεφτίζει είναι αυτό που νομίζεις ότι είναι, και αυτό που νομίζεις ότι θέλεις να είσαι σε δέκα χρόνια.


Και για άλλη μια φορά. Αν κάποιος σου φέρεται αλλόκοτα, και «δεν σε σέβεται», όπως λες, αν εσύ είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, δεν λέει κάτι για εσένα, αλλά για τον ίδιο. Δεν μπορεί να σε υποτιμήσει κάποιος επειδή έτσι το αποφάσισε. Πρέπει να τον αφήσεις. Και σίγουρα δεν λέει κάτι για σένα το γεγονός ότι σε φλερτάρει κάποιος που συζεί. Εσύ κρίνεσαι από το τι κάνεις με αυτό το δεδομένο. Τι περίμενες να γίνει δηλαδή;

 

83

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#1Τα συλλυπητήριά μου για τη μαμά σου! Ταυτίζομαι απόλυτα μαζί σου γιατί έζησα την ίδια ιστορία στην ίδια περίπου ηλικία (στα 25 μου). Αν και είναι κοινότυπο, ο χρόνος όντως βοηθά -το λέω 6,5 χρόνια μετά... Τη μαμά σου κανείς δεν θα μπορέσει να την αντικαταστήσει, ποτέ. Και δεν υπάρχειι λόγος να προσπαθήσεις να πάρεις το ρόλο της. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εκφράσεις την επιθυμία σου να έχετε κόσμο γύρω σας στις γιορτές. Κάποιες φορές οι συγγενείς/φίλοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν όσους βίωσαν τέτοια απώλεια. Στην τελική δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις. Προσπάθησε να συσφίξεις τις σχέσεις με τον αδερφό σου, επίσης βοηθάει στο να διαχειριστείτε την απώλεια (με την αδερφή μου, αν και πάντα δεμένες, δεθήκαμε ακόμη περισσότερο). Πρότεινε εσύ πράγματα στους άλλους, εξέφραζε με λόγια αυτό που επιθυμείς. Και επίσης θα σου προτείνω να ζητήσεις βοήθεια ειδικού. Θα σε βοηθήσει να φτάσεις νωρίτερα και ασφαλέστερα, εκεί που ενδεχομένως θα φτάσεις και μόνη σου (φαίνεσαι δυνατός άνθρωπος), αλλά με περισσότερο κόπο και πόνο.. Και σίγουρα χρειάζεται βοήθεια ειδικού και ο πατέρας σου, απλά αν δεν θέλει, δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτόν. Φρόντισε όμως τον εαυτό σου! Καλή δύναμη και όλα, με τον καιρό, θα πάνε καλύτερα, στο λέω από πείρα. Τα φιλιά μου!
Καραβάν' πάντα αναρωτιέμαι, για ποιον να πονέσω περισσότερο, για τον ευγνώμονα ή για τον γκρινιάρη; (dex_ μην παρεξηγηθώ, δεν σε συνδέω με το σχόλιο μου-γέλασα πάρα πολύ με το δικό σου btw!)
#4 Πιστεύω ότι αφού χωρίσεις από μια σχέση στην ουσία κλείνει ένας κύκλος της ζωής σου και το μυαλό σου κάνει κάτι σαν update. Δηλαδή, σου προβάλει μια σειρά από ευχάριστες συνήθειες και στιγμές της σχέσης που δεν πρόκειται ποτέ να ξαναζήσεις στη συνέχεια, ώστε να το αποδεχτείς και να προχωρήσεις παραπέρα. Τις άσχημες καταστάσεις δεν τις σκέφτεσαι γιατί δεν θα σου λείψουν, οπότε δεν χρειάζεται να αποδεχτείς την απουσία τους στο εξής. Είναι σαν αποχαιρετάς για πάντα μια κατάσταση, μια καθημερινότητα ή μια συνήθεια. Όλες οι καταστάσεις που ζεις έχουν πάντα όμορφες και άσχημες στιγμές, ακόμα και μια σχέση που δεν σου κάνει έχει τις καλές στιγμές της, αλλά δεν είναι αρκετές για να σε κρατήσουν.
#3 Γενικά αν αποφασίζει κάποιος ,ή ειδικά εσύ;Ειδικά εσύ,φαίνεται από τα γραφόμενά σου ότι το αμφισβητείς σφόδρα και δεν το πολυεπιθυμείς ΠΙΑ.Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο -και για τους δυό σας- να κατασιγάσεις αυτό που,ίσως, δεν θες να κάνεις,έστω και αν σε δεύτερη ανάγνωση, κάπως ακούγεται.Εάν δεν μπορείς να δεις τον εαυτό σου στο μέλλον δυνητικά φτωχό, λάβε μέτρα,αλλά,όπως κάθε επιλογή,έχει και αυτή το τίμημά της. Δηλαδή, θέτεις ουσιαστικά το δίλημμα στον εαυτό σου, οικονομική ασφάλεια ή σχέση ικανοποιητική συναισθηματικά;Εκτός αν ,το οικονομικό είναι η σκανδάλη που τραβάς για να τελειώσεις μια σχέση που από την αρχή σε βόλευε ,όμως θα επιθυμούσες κάτι διαφορετικών προδιαγραφών και αίφνης, ο νυν αποκαλύπτεται λίγος;Πόσο λίγος;Ο ίδιος είναι,προσωρινά,χωρίς χρήματα και χωρίς πτυχίο .(Το δεν έχει κάποιο πτυχίο,το γράφεις πρώτο πρώτο.Οπότε;)Εσύ μετακινείσαι απ' ό,τι φαίνεται.Οι δυσκολίες κάποιους ανθρώπους τους δένουν,αν εσύ απομακρύνεσαι ή απομακρύνθηκες,μάλλον θα πρέπει να το εξετάσεις σοβαρά και να το συζητήσεις,πριν φτάσουν στ αυτιά του οι τριγμοί της σχέσης.
#7.Λες,ότι δεν είναι ο τύπος,που θα σαχλαμαρίσει.Κι όμως ακριβώς αυτός ο τύπος είναι.Παίζει μέχρι το σημείο,που αισθάνεται ασφαλής,και μετά αναδιπλώνεται πάλι.Γιατί μάλλον είναι αρκετά διασκεδαστικό,τονώνει ενδεχομένως την αυτοπεποίθηση του και δεν του κοστίζει και τίποτα.Σε άλλη φάση της ζωής σου πιθανόν να τον είχες γραμμένο ή να το διασκέδαζες αντίστοιχα κι εσύ.Τώρα,έχω την αίσθηση,ότι από κάπου θέλεις να πιαστείς.Να απασχολεί κάτι το μυαλό σου,γιατί έχεις φρικάρει,που δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση για το μέλλον;Να σπάσει λίγο η καθημερινότητα,που δε σε ενθουσιάζει;Είναι κι αυτό που καμιά φορά θεωρούμε,ότι αν υπάρχει ένας έρωτας στη ζωή μας έστω και ανεκπλήρωτος,ακόμα και χωρίς ανταπόκριση,της δίνει κάποιο νόημα.Ίσως όλα αυτά μαζί συν ότι είναι και του γούστου σου ο τύπος.Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν σπάτουλα και να σε ξεκολλήσει.Σε φάσεις που με έχει πάρει από κάτω,αποφασίζω να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου,τα οποία δεν είναι συνήθως στη ρουτίνα μου.Μπορεί να ντυθώ πχ καλύτερα από ό,τι συνήθως απλά για να χαζέψω σε ένα βιβλιοπωλείο.Να μη φάω κάτι βιαστικά ή μπροστά στην τηλεόραση,αλλά να ετοιμάσω ένα κανονικό δείπνο και να το απολαύσω,όπως σε ένα καλό εστιατόριο.Νερό σε κολωνάτο ποτήρι,πετσέτα στα πόδια και τέτοια.Να τακτοποιήσω σχολαστικά πράγματα στο σπίτι,που συνήθως τα κάνω όπως όπως,γιατί βαριέμαι.Κάτι τέτοια μικροπράγματα σε μίζερες μέρες με έχουν κάνει πιο ευχαριστημένη με τον εαυτό μου.Μου φτιάχνουν τη διάθεση και μου ανοίγουν την όρεξη,να κάνω ακόμα περισσότερα για μένα και προφανώς πιο ουσιαστικά.Ίσως να μπορείς να κάνεις κάτι ανάλογο και να ξεμπλοκάρεις.Να νιώσεις καλύτερα και να ενεργοποιηθείς.
#6Χαρά στο κουράγιο όποιου με ρωτήσει αντίστοιχη ερώτηση! Προβαίνω συνήθως σε μια ιστορική περιήγηση στις "χαμένες πατρίδες" (κι είναι και πολλές και διαφορετικές!) χωρίς πατριωτικές κορώνες αλλά επισημαίνοντας και τα λάθη της δικής μας πλευράς. Συνήθως δεν έχουν την υπομονή να ολοκληρώσω βέβαια...μάλλον δεν "μπαίνουν" σε εύκολα κουτάκια όλα αυτά.
#5Άλλη μια περίπτωση όπου ο έλεγχος της ζωής μοιάζει σημαντικότερος της ευτυχίας που μπορεί να έρθει τυχαία. "αναρωτιέμαι πάντα μήπως έπαιξα εγώ λάθος τα χαρτιά μου Πηγή: www.lifo.gr"Επειδή ως γνωστόν αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου στην ζωή δεν θα σε βρει ο καρκίνος/η εφορία/οι αυτόματες αποβολές/οι θάνατοι κοντινών συγγενικών προσώπων κλπ κλπ. Παιδιά η ζωή ΔΕΝ είναι υπό τον έλεγχό μας. Η σκέψη αυτή τελικά αποδεικνύεται απελευθερωτική κι ας μην φαίνεται έτσι εξαρχής.
Ετσι είναι.Οι άραβες δε, λένε ότι,όταν ο άνθρωπος προγραμματίζει ,ο Θεός γελάει(δεν είμαι θρησκευόμενη), ή,άλλως ειπείν,ζωή είναι αυτό που συμβαίνει εν όσω εμείς καταρτίζουμε διάφορα μελλοντικά σχέδια...
#7Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, 3 είναι οι συνηθέστερες παθήσεις των οφθαλμών. 1) μυωπία (δεν βλέπεις κοντά), 2) πρεσβυωπία (δεν βλέπεις μακριά) και 3) καψούρα (δεν βλέπεις τα στραβά του).
#4Kι όχι μόνο αυτό (ότι δηλαδή σιχαινόμαστε το άγνωστο) αλλά και κάτι ακόμα που εξηγεί και γιατί "ξανασμίγουν" τόσο συχνά οι χωρισμένοι. Οι άνθρωποι έχουν καλωδιωμένες κάποιες ανάγκες (βιολογικές ως επί το πλείστον) η στέρηση των οποίων τους προκαλεί ένα είδος "πόνου" (πχ. η δίψα ή η πείνα ή το κρύο). Έχουμε λοιπόν την τάση να αποφεύγουμε τον πόνο. Η μοναξιά κι ο χωρισμός επίσης βιώνεται ως πόνος (συναισθηματικός). Επομένως κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να ανακουφιστούμε. Έστω και προσωρινά. Το να γυρνάμε σε κάποια κατάσταση που μας απάλυνε την μοναξιά μας είναι κυρίως αυτή η ανάγκη. Να απαλύνουμε τον πόνο. Άτομα με χαμηλή αντίσταση στον πόνο λοιπόν (και την μοναξιά και την στέρηση) είναι πιο επιρρεπή να ανακάμπτουν ακριβώς γι'αυτό τον λόγο σε σχέσεις που γνωρίζουν με την λογική ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες βελτίωσης αλλά που τους είχαν δώσει στο παρελθόν κάποιες καλές αναμνήσεις και τους κάλυπταν εν μέρει αυτή την ανάγκη συντροφικότητας.
#5Καλά κάνεις και είσαι φριχτά επίμονη.Οι επαγγελματικοί στόχοι πώς προσεγγίζονται δηλαδή;Μια ωραία μέρα,ενώ αναπαύεται κανείς σε μία αιώρα, κατακτά ως δια μαγείας αυτά που πάντα ήθελε;Αλλού είναι το θέμα όμως. Προφανώς,χωρίς να το συνειδητοποιείς,επικαλείσαι την πολύ συνεπή επαγγελματική στάση σου, προκειμένου να δικαιολογήσεις τα της προσωπικής σου ζωής.Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή.Η προσωπική ευτυχία δεν είναι θέμα (μόνο) επιμονής,ιδίως, όταν κάποιος επιμένει να επιμένει σε μη Happy end.;άλλως πως,αυτό που χρωματίζεις ως επιμονή,αν ξύσεις την μπογιά ,θα το δεις ως κάτι άλλο από κάτω.ΕΙΝΑΙ κάτι άλλο.Εν πάση περιπτώσει,δεν είναι μόνο επιμονή.Η επιμονή είναι πολύ ....χρήσιμο χαρακτηριστικό ας πούμε,όταν μας βγαίνει σε καλό.Διαφορετικά,σετάρεται ΚΑΙ με άλλα χαρακτηριστικά μας,όχι απαραίτητα ωφέλιμα για μας.Εδώ εγκειται το θέμα σου.Στο κατέτμησα για να το αναλύσεις μόνη σου.
#1Συλληπητήρια. Είναι μια απώλεια που δεν αναπληρώνεται με τίποτα. Πάντως αυτό που λέει η Λένα είναι και το ενδεδειγμένο ("Πάρε εσύ τηλέφωνο πριν τις γιορτές και πες τους ότι θα θέλατε παρέα. Αν έχεις κουράγιο, κάλεσε τους εσύ, φτιάξε εσύ το φαγητό, πες στον πατέρα σου να σε βοηθήσει. Ή πες μόνο στον αδερφό σου και στην κοπέλα του. Ή πρότεινε στον αδερφό σου να κάνετε κάτι στο δικό του σπίτι.")Είναι λάθος πρακτική στη ζωή να "τεστάρουμε" τους άλλους περιμένοντας να πάρουν εκείνη πρωτοβουλία. Καλύτερα να πάρουμε εμείς πρωτοβουλία. Το πολύ πολύ να μας αρνηθούν που δεν νομίζω ότι συμβαίνει τόσο συχνά όσο φοβόμαστε (πολλοί άνθρωποι είναι διακριτικοί και δεν θέλουν να επιβάλλουν την παρουσία τους σε στιγμές πένθους. Μάλιστα είναι και θέμα "ετικέτας" κάποιες φορές). Ενώ αλλιώς προεξοφλούμε την μοναξιά... Μάλιστα θα έλεγα ότι αν οι φίλοι σου έχουν γονείς που έχουν ήδη γνωριστεί με τον πατέρα σου -κι αν ο πατέρας σου δεν έχει αντίρρηση φυσικά- να τους καλέσεις εσύ σπίτι. Μαγειρέψτε καθένας από κάτι και συγκεντρωθείτε για να γιορτάσετε την φιλία σας. Οι γιορτές είναι γιορτές αγάπης κι όχι ντε και καλά μόνο οικογενείας.
#6 Εγώ συνήθως λέω από την περιοχή που μεγάλωσα γιατί από εκεί αισθάνομαι. Οπως κι εσύ δεν έχω επαφή με την περιοχή προέλευσης των γονιών μου οπότε δεν το νοιώθω σαν τοπο καταγωγής μου. Κι οταν κάποιος επιμείνει και μου πει ναι αλλά οι γονείς σου ή παππούδες σου τότε εξαρτάται απ τα κέφια μου και τον τόνο του συνομιλητή, ή θα πω από που ή απλά θα επιμείνω στην πρώτη μου απαντηση.Κάποιες φορές οσοι ρωτάνε από που είσαι γινονται και λίγο αγενείς, σαν να προσπαθούν να υποτιμήσουν λίγο την καταγωγή τους ή να την συγκρίνουν με την γαμάτη δική τους (μου έχει τύχει να με ρωτήσουν μόνο και μόνο για να μου πουν μετά από που ειναι και να εκθειάσουν την δική τους περιοχή)
πόσο δίκιο έχεις με τη δεύτερη παράγραφο, Babydoll!Αν και στην πλειοψηφία σε ρωτάνε για να κάνουν small talk, υπάρχουν και οι στραβές περιπτώσεις...Θυμάμαι σε ένα project που δούλευα με κάτι Θεσσαλονικιούς και είχε έρθει η κουβέντα στο θέμα της καταγωγής. Επειδή η μάνα μου είναι από την Πελοπόννησο δε φαντάζεστε τι άκουσα αυτούς τους ρημαδιασμένους μήνες που δούλεψα μαζί τους. Το κερασάκι ήταν ότι σημεία της δουλειάς μου ή της συμπεριφοράς μου με τα οποία διαφωνούσαν τα "έριχναν" στο ότι είμαι κάτω από το αυλάκι. Άσχετα αν στο χωρίο πηγαίνω 2-3 φορές το χρόνο και η μάνα μου ζει στην Αθήνα από 18 χρονών, έτσι;
#3 Το οτι κάνεις δουλειά γραφείου κι ο φίλος σου σωματική δεν σημαίνει οτι έχεις λιγότερες πιθανότητες να μείνεις άνεργη ή να παίρνεις περισσότερα χρήματα, ούτε το πτυχίο. Αν αυτό που έχεις είναι τα λεφτά των γονιών σου (γιατί σπίτι και χρήματα στην άκρη δεν έχεις) τότε φέρνεις κάτι προσωρινό που έχει ημερομηνία λήξης, αν έχεις κάποια οικογενειακή περιουσία τότε έχεις περισσότερη σιγουριά και δεν βλέπω το πρόβλημα. Αυτό που θες είναι να συνεισφέρει το ίδιο κι ο σύντροφό σου; 'Η θες κάποιον να καλύπτει αυτά που σου έδιναν οι γονείς σου; Απ οτι μας λες ο φίλος σου ειναι εργατικός και δουλεύει, αυτό είνα αρκετό. Πολλά ζευγάρια δεν έχουν βοήθεια από την οικογένεια και καταφέρνουν να έχουν ένα όμορφο κοινό μέλλον απλά θα πρέπει να συμβιβαστείς οτι θα πρέπει να επιστρέψεις στην πραγματικότητα και να κατέβεις απ το ροζ σύννεφο που σου είχαν φτιάξει οι γονείς σου. Αλλά κι εσύ έχοντας δουλειά συνέχιζες να δέχεσαι χρήματα απ τους γονείς σου! Μη μου πεις οτι σου δίνουν και τάπερ καθημερινα
#βλαχάκι(το)Χελάς_ιζ_α_κάουντρυ_κλόους_του_Mykonoooooooos! Πηγή: www.lifo.grΤο έχω ακούσει και σε βερσιον Hersonissos. Πριν χρόνια στην Ολλανδία. Τι μου θύμισες τώρα..
#6Δεν αντιλαμβάνομαι την τόση δυσκολία."Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει/ ζήσει στο-α τάδε μερος/η και οι γονείς μου είχαν καταγωγή από τα τάδε μέρη (συνήθως προσδιορίζω νομούς ή γεωγραφικά διαμερίσματα με κάποιες διευκρινήσεις σημείων ορίζοντα ή χαρακτηρισμούς τύπου ορεινός, πεδινός κ.λπ), αν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ή γνώση των περιοχών από την μεριά του συνομιλητή, μπορεί να πω και τα συγκεκριμένα τοπωνύμια ή να αναφερθώ και στους παππούδες. Δεν χρειάζεται, επίσης, να "πηγαίνεις στα χωριά" σου για να ξέρεις κατά πού πέφτουν. Χάρτες υπάρχουν, το google maps υπάρχει, κάποια μεγαλύτερα αστικά κέντρα κοντά στα χωριά σίγουρα υφίστανται, αν φοβάσαι ότι θα πεις κάτι "άγνωστο" ...απλά νομίζω ότι δεν σε ενδιαφέρει το θέμα ή το θεωρείς και ολίγον τι υποτιμητικό. Δεν είμαι υπέρ ενός άκριτου και σαχλού τοπικισμού βεβαίως, αλλά νομίζω ότι και οι γονείς σου δεν σου έχουν εμπνεύσει - μεταλαμπαδεύσει ένα *στοιχειώδες* ενδιαφέρον για τα μέρη καταγωγής τους (και εξ αντανακλάσεως ΣΟΥ). Πράγματι, μερικοί βλέπουν μόνο τα στεγανά και κατηγοριοποιήσεις το "πακέτο χαρακτηριστικών", όπως λες, στα διάφορα μέρη της Ελλάδας, όμως υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν επιθυμητό πλουραλισμό στις "ρίζες" τους ή στις ρίζες των άλλων. Ιδανικά μπορεί να διακρίνει, κανείς, και θετικά και αρνητικά, σ' όλα αυτά τα πράγματα, μην κολλάς!ΥΓ."Όποτε το συζητούσα σε παρέες μου έλεγαν "μα απο το χωριό του πατέρα σου!"...Μιλάμε, οι πιο προοδευτικές (not) παρέες ever!
Έχω διακρίνει στην Αθήνα έναν σνομπισμο, αν μπορώ να το πω έτσι, για την «επαρχία». Όταν πρωτοήρθα εδώ, πριν 11 χρόνια, και ρωτούσα συναδέλφους από που ειναι η καταγωγή τους όλοι απαντούσαν με έμφαση «Αθήνα!» Μα καλά, ελεγα, δεν έχετε κάποιο χωριό; Α όχι, είχαν γεννηθεί Αθήνα, δεν είχαν καμία σχέση με το χωριό των γονιών τους. Σαν να ήταν ντροπή ένα πραμα. Αυτήν την αίσθηση μου έβγαλε και η ερωτωσα.
Την ξέρω την πλύστρα σας! Ζει σε σπιτάκι χωρίς ηλεκτρικό στη Δραπετσώνα και σου πλένει τα βρακιά, όταν εσύ διασκεδάζεις με τη Τζίνα, την Τζέσσυ, την Τζέφυ και την Τζούλια στο κλαμπ Τροπικάνα.
Αμύριστο λουλούδι μα γιατί πρέπει όλοι να έχουν ένα χωριό; Μπορεί να μην είχαν ή μπορεί να μην ένοιωθαν συνδεδεμένοι με αυτό. Εντάξει υπάρχουν και αυτοί που ντρέπονται και σνομπάρουν το χωριό, εκεί πάω πάσο όμως δεν καταλαβαίνω αυτούς που επιμένουν και σε ρωτάνε μα καλά χωριό δεν έχεις; και που γεννήθηκαν οι γονείς σου; κι αν πεις Αθήνα ρωτάνε για παππούδες και προππάπους. Εχεις αναρωτηθεί οτι η καταγωγή είναι μια προσωπική πληροφορία που ίσως να μην θέλουν να αποκαλύψουν; Το να επιμένεις είναι αγένεια
Oι νεότεροι (κάτω των 40) πάντως μπορεί όντως να έχουν γεννηθεί στην Αθήνα (κι επομένως να μην ψεύδονται) δεδομένου ότι το μεγάλο εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα συνέβη κατά τις δεκαετίες '60 και '70. Τις εποχές δηλαδή των γονιών τους. Αντιθέτως για τους μεγαλύτερους ισχύει το ότι οι γνήσιοι Αθηναίοι είναι μόνον οι "γκάγκαροι".http://www.mixanitouxronou.gr/pii-itan-i-gkagkari-athinei-ti-simene-i-onomasia-ke-pos-vgike-i-frasipii-itan-gkakari-athinei-ke-giati-protevousa-iche-kamiles-ke-finikes/Βεβαίως το "προνόμιο" δεν είναι και πολύ προνόμιο μιας κι η Αθήνα είχε ξεπέσει σε "χωριό" ήδη επί Βυζαντινών χρόνων ("χάρις" στον Μέγα Θεοδόσιο που μόνο μέγας δεν ήταν...) κι επί Τουρκοκρατίας και μόνο κατά τα τέλη του 19ου αιώνα με το να γίνει πρωτεύουσα ανεδείχθη σε πυρήνα και πόλο έλξης. Οπότε οι Θεσσαλονικείς ειδικά (με κάτι παραπάνω από 2000 χρόνια συνεχούς ιστορίας ως καίρια και κοσμοπολίτισσα πόλη) δεν θα πρέπει να νιώθουν μειονεκτικά. Για τους υπόλοιπους πάλι έχει να κάνει με το πόσο γνωρίζουν για την ιστορία του τόπου τους. Άλλωστε σχεδόν παντού αυτή η χώρα φέρει ιστορικές μνήμες.
Οπα οπα baby doll, δεν είπα ότι επέμενα. Στα πλαίσια small talk έγινε αυτή η συζήτηση. Απλά ήταν κάτι που μου έκανε εντύπωση γιατί μόνο στην Αθήνα το συνάντησα. Καλά τώρα δεν δέχομαι ότι είναι και απόρρητο προσωπικό δεδομένο... δεν ρώτησα και ποσά κιλά ειναι :))
Υπάρχει και ο σνομπισμός στο τετράγωνο.- Από πού είσαι;(Εγώ) Από Αθήνα-(υφάκι) Ε δεν μπορεί! Οι γονείς σου που γεννηθήκανε;(Εγώ) Αθήνα-(πιο πολύ υφάκι) Και οι δύο;(Εγώ) Ναι- Οι παππούδες σου(Εγώ) Ο ένας Κρήτη, ο άλλος Μικρά Ασία, η μια γιαγιά Κρήτη, ή άλλη Αθήνα, αλλά δεν έχουμε κανένα χωρίο πουθενά.- Ο πατέρας του πατέρα σου που γεννήθηκε, από εκεί είσαι, τι ντρέπεσαι να το πεις;Και εκεί κάπου ξεκινάνε όλες οι θεωρίες για τους Κρητικούς που καλοί είναι αλλά σαν τους Πόντιους όχι, για τους Μικρασιάτες που ξεριζωθήκανε αλλά σαν τους Πόντιους όχι, για τους Αθηναίους που ντρέπονται να πούνε το χωριό τους αλλά τρέχουνε όλοι το Πάσχα εκεί και φυσικά ότι όλοι καταγόμαστε από τον πατέρα μας, έτσι ήταν πάντα, τώρα θα τα αλλάξουμε… Όπως τα η Α μπα είναι, μια σκατούλα τόπος και το κάνουμε θέμα αν είμαστε από την Άνω Κολοπετινίτσα ή την Κάτω Κολοπετινίτσα, γιατί και την Αθήνα, σε παγκόσμια κλίμακα, δεν την κάνεις και πού μεγαλύτερη από την Κολοπετινίτσα.
Μαρία... δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν και τέτοια κουκουρούκου, αλλά πόσο γενικευμένα είναι; Δεν ξέρω, τι να πω; Εμένα, προσωπικά, δεν μου έχει συμβεί *ποτέ* τέτοιος διάλογος, μέχρι τώρα.Είναι αντιληπτό ότι ορισμένοι μπορεί να "προτιμούν" τους π.χ. Μακεδόνες από τους Πελοποννήσιους ή τους Πελοποννήσιους από τους Ηπειρώτες ή τους Βολιώτες από τους Λαρισαίους ή τους Υδροχόους από τους Παρθένους και ενίοτε μπορεί να ακούσεις κανά χαζούλι (...στις φαλλο κλειτορίδες μας) αλλά *ποτέ* δεν έχει προσπαθήσει, κανείς, να αμφισβητήσει την, εν τάχει, πληροφορία που του δίνω...ότι δηλαδή έχω γεννηθεί/ μεγαλώσει στο-α τάδε μέρος-η και οι γονείς έχουν μεγαλώσει ή/και έχουν καταγωγή από τάδε μέρη.Στην πραγματικότητα της Ελλάδας και του "υδροκεφαλισμού" του ευρύτερου αστικού κέντρου των Αθηνών που διαθέτει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, νομίζω πως η ερώτηση "από πού είσαι" μεταφράζεται ως: "από που κρατάν οι ρίζες των προγόνων σου". Ο καθένας έχει το δικαίωμα να δώσει την απάντηση που θέλει, αλλά βάζω στοίχημα ότι αν έλεγες, μια και έξω: "Εγώ Αθήνα, αλλά οι ρίζες των παππούδων κρατούν από x,y", δεν νομίζω ότι ο διάλογος θα ήταν τόσο επιμήκης και αντιδραστικός...εκτός κι αν πραγματικά έχεις πέσει σε περιπτωσάρα του κερατά ή γουστάρεις αντίδραση (δικαίωμά σου).
βλαχάκι (το) δεν σου έχει συμβεί ποτέ γιατί προφανώς η δικιά σου καταγωγή καλύπτει ένα μεγάλο γεωγραφικό φάσμα και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Εγώ όμως που μένω στο σπίτι της προγιαγιάς μου σε προάστιο της Αθήνας δεν μπορώ να οικειοποιηθώ σαν ρίζες μου το μέρος που γεννήθηκε και έζησε λιγότερο από το 20% της ζωής του ο παππούς μου, και προσωπικά το έχω επισκεφτεί σαν τουρίστρια όταν ήμουν 12 χρονών για 3 ώρες. Αν πω όμως Αθήνα κατά 95% δεν δέχονται την απάντηση και στο «οι γονείς μου γεννήθηκαν Αθήνα, αλλά οι γονείς του πατέρα μου γεννήθηκαν Κρήτη» πρώτα θα μου την «φορέσουν» όλοι σαν καταγωγή και μετά ή θα αρχίσουν να βρίζουν τους Κρητικούς οπότε πρέπει να υπερασπιστώ τον παππού και την γιαγιά μου ή θα είναι Κρητικοί και θα αρχίσουν να με ρωτάνε για ανθρώπους που έχουν το ίδιο επώνυμο με εμένα και δεν θα τους ξέρω ενώ τελικά είναι τρίτα ξαδέρφια μου (ρεζίλι), και στο τέλος θα πιάσουν τις μαντινάδες. Αν η συζήτηση σε μια παρέα πέσει στην Κρήτη τότε σαφώς και θα αναφέρω τον παππού και τη γιαγιά μου, αλλά όταν ο άλλος δεν με ξέρει και το πρώτο πράγμα που ζητάει να μάθει είναι οι ρίζες μου, δεν θεωρώ ότι η «κουλτούρα της Κρήτης» όπως και να είναι στο κεφάλι του (θετικά ή αρνητικά) μπορεί να με προσδιορίσει.
Ίσως τελικά για την καταγωγή μας θα έπρεπε να μιλάμε με ποσοστά30% για κάθε γονιό (10% μέρος γέννησης 10% παιδικά χρόνια 10% ενήλικοι)10% για κάθε παππού/γιαγιά (5% μέρος γέννησης 5% μέρος που μένανε όταν τους γνωρίσαμε)Οπότε η δικιά μου καταγωγή είναι 5% Μικρά Ασία 10% Κρήτη και 85% Αθήνα, επομένως αν απαντάω στο «από πού κατάγεσαι» Αθήνα είναι απλή στρογγυλοποίηση.
@πόντιαΜα φυσικά όταν οι άμεσοι πρόγονοί σου έχουν ζήσει μια καταστροφή περνάει και σε εσένα ένας απόηχος του βιώματος, αλλά στην χώρα που ζούμε όλες οι οικογένειες έχουν από μια τέτοια ιστορία να διηγηθούν. Γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να εκφράσεις μια διαφοροποίηση; Και τους Μικρασιάτες μια χαρά τους σφάξανε, και το Δίστομο που επισκέφτηκες, στα Καλάβρυτα μια από τα ίδια, και οι Κρητικοί έχουν σφαγές να διηγηθούν, ακόμα και οι ιστορίες από την πείνα της Αθηναϊκής κατοχής μια χαρά ανατριχίλα έχουν. Εδώ όμως μιλάμε για καταγωγή, για ρίζες. Tι να κάνουμε υπάρχουμε και εμείς που τα σπίτια των παππούδων μας, των γονιών μας, τα σημερινά δικά μας και σχεδόν όλης της ευρύτερης οικογένειας είναι σε έναν κύκλο 20 οικοδομικών τετραγώνων. Καλό γιατί σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχει και μια οικογενειακή ιστορία, κακό γιατί δεν έχουμε ένα χωριό για το Πάσχα, καλό γιατί έχουμε πάει διακοπές σε όλη την Ελλάδα…. Όταν δηλώνουμε Αθηναίοι γέννημα – θρέμμα και καταγωγή, μας χαρακτηρίζετε σνομπ, κομπλεξικούς και αν επιμείνουμε αντιδραστικούς, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν το θεωρούμε προνόμιο, είναι ένα απλό γεγονός.
@ πόντιαΥ/Γ είναι αλήθεια ότι στιγμιαία μπαίνουμε πιο εύκολα στην θέση κάποιου με τον οποίο έχουμε κοινά βιώματα, αλλά μπορούμε να φανταστούμε και κάποιες καταστάσεις. Φαντάσου λοιπόν τη μάνα που είχε μήνες το παιδί της βαριά άρρωστο και μέρα με την ημέρα έψαχνε που είναι ο σωστός γιατρός και το σωστό φάρμακο. Που έπρεπε να πάρει αποφάσεις με όλο το σόι από πάνω από το κεφάλι της να της λέει να κάνει αυτή ή την άλλη θεραπεία, να τάξει στον Άγιο Τάδε ή στην Αγία Δείνα. Να παρατάει το άλλο της παιδί γιατί το άρρωστο την χρειάζεται πιο πολύ. Να ψάχνει αν φταίει που δεν το τάισε με το ζόρι μπρόκολα όταν ήταν μικρό. Και μετά που θα έχουν όλα τελειώσει να τα ανακαλεί ξανά και ξανά να ψάχνει αν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικά. Αν είχε ανησυχήσει γρηγορότερα; Αν είχε τρέξει στα κανάλια να μαζέψει χρήματα να το πάει στο εξωτερικό;Μην μπαίνεις λοιπόν στην διαδικασία να συγκρίνεις ακραίες καταστάσεις και τον πόνο τον ανθρώπων.
"βλαχάκι (το) δεν σου έχει συμβεί ποτέ γιατί προφανώς η δικιά σου καταγωγή καλύπτει ένα μεγάλο γεωγραφικό φάσμα και είναι όλοι ευχαριστημένοι"Δεν ισχύει, ακριβώς, αυτό που λες και θα σου εξηγήσω το γιατί. Κατ΄αρχάς κι εγώ και ο ένας μου γονέας γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εν πολλοίς εν Αθήναις (έχουμε όλη η οικογένεια ζήσει μαζί ή ανεξαρτήτως η κάθε μονάδα, σε διάφορα άλλα μέρη, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή). Τα "χωριά", του ενός γεωγραφικού διαμερίσματος απ' το οποίο καταγόντουσαν ο άλλος μου γονέας (ο οποίος κατά την ενηλικίωση ήταν μετακινούμενος σε διάφορα άστη), οι δυο μου παππούδες (εκ των οποίων ο ένας κατά την ενηλικίωση μετακινήθηκε κι αυτός σε διάφορα άστη) και η μία μου γιαγιά, βρίσκονται σε μία ακτίνα, μόλις- 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τίποτα δηλαδή. Η εναπομείνασα γιαγιά είχε –πράγματι- γεννηθεί σε έτερο γεωγραφικό διαμέρισμα (κι έζησε την πολύ σύντομη ζωή, κατά βάση εν Αθήναις, λόγω ορφάνιας) ΑΛΛΑ μπορεί να μην φτάσω -καν- να αναφέρω, σε μία casual small talk συζήτηση, με απλούς γνωστούς- συνεργάτες whatever, την καταγωγή της εν λόγω γιαγιάς [και ούτε φυσικά όλες τις λεπτομέρειες του γενεαλογικού μου δένδρου (lol)] επειδή είτε βλέπω ότι ο άλλος έχει "καλυφθεί" ήδη, με το πρώτο κομμάτι της πληροφορίας, είτε "κλείνει" ουσιαστικά η συζήτηση ή περνάμε σε άλλο θέμα. Με λίγα λόγια: Αυτό που συνήθως, τελικώς, καταλήγω να πω είναι πως έχω γεννηθεί/ ζήσει τα περισσότερα χρόνια εν Αθήναις και "υπάρχει καταγωγή" από το βόρειο κομμάτι ενός συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος. 9,9 στις 10 φορές δεν υπάρχει κανένα απολύτως σκάλωμα, επιμονή, στρέβλωση, από την απέναντι μεριά.Αυτό που μπορεί να ισχύει, όντως, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι αρνητικώς διακείμενοι με κάποιες περιοχές και τους κατοίκους αυτών. Κάποιοι δεν συμπαθούν τους Κρητικούς, όμως -αντίστοιχα- άλλοι άνθρωποι γουστάρουν πολύ την Κρήτη …οπότε μήπως το επιπλέον πρόβλημα εστιάζεται στο ότι -για διάφορους λόγους- η Κρήτη δεν περνάει τόσο αδιάφορη/invisible (είτε στο θετικό, είτε στο αρνητικό πρόσημο) όσο άλλα μέρη της Ελλάδος; Τέλος, θα έλεγα ότι καθότι μεγάλ@ fan των ποσοστών, αριθμών και ορθολογισμού, στην συγκεκριμένη περίπτωση, για προσωπική χρήση, θα τα απέφευγα ...μπορεί να έχεις ζήσει χ χρόνια σε ένα μέρος και να το θεωρείς σκατά, να μην "ανήκεις" ρε παιδί μου, και να έχεις πάει μία φορά σ' ένα άλλο μέρος και να αισθάνεσαι μία κάποια «πηγαία σύνδεση». Τελοσπάντων καλό είναι να μην υπάρχει ούτε κομπλεξισμός, αλλά ούτε και ανούσια/ ενοχλητική επιμονή από καμία μεριά, ας συμφωνήσουμε σε αυτό :-)Υγ. Μαρία, προσοχή: Δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση ότι το άτομο που υποστηρίζει ότι είναι γέννημα – θρέμμα Αθηναίος-α ή οτιδήποτε είναι «αντιδραστικός», (άλλωστε κι εγώ -όπως προείπα- έχω γεννηθεί και ζήσει, εν πολλοίς στην Αθήνα). Υποστηρίζω, όμως, ότι ανάλογα με τον συνομιλητή, με τις προσλαμβάνουσες, την μόρφωση, την ηλικία, του κ.λπ, υπάρχει τρόπος να πεις το *ίδιο* πράγμα με α. ή β. ή γ. τρόπο. Ο τρόπος μου φάνηκε αντιδραστικός, όχι το νόημα των λεχθέντων και εννοείται ότι γι’ αυτήν την "αντιδραστικότητα" ευθυνόταν και ο συνομιλητής.
Η καταγωγή, οι ρίζες, δεν είναι το όνομα ενός τόπου και τα δέντρα που φυτρώνουν εκεί. Είναι οι άνθρωποι.Μιλάμε για ρίζες και η συζήτηση αφορά το γιατί να αποδίδονται χαρακτηριστικά σε κάποιον λόγω της καταγωγής του ή γιατί να είναι αυτή κάτι που πρέπει σώνει και ντε να λέγεται.Απαντάω ως Πόντια, όπως άλλωστε υπογράφω εδώ και καιρό χωρίς ποτέ καμία ανάγκη διαφοροποίησης αλλά προσωπικής επιθυμίας να προσδιορίζομαι και μέσω της καταγωγής μου. Και η καταγωγή μου είναι συνδεδεμένη μ'ένα βίωμα που υπήρξε καθοριστικό στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των ανθρώπων αυτού του τόπου.Υπάρχουμε κι εμείς που έχουμε την τύχη να είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, επειδή οι ρίζες μας ξαναρίζωσαν και δεν εκτόπισαν τις ρίζες κανενός καθώς μεγάλωναν. Γιατί σ'αυτό το συναίσθημα πρέπει να δοθούν προεκτάσεις που το ασχημαίνουν; Αν θέλω να διαφοροποιηθώ από κάποιον, είναι από τους ανθρώπους που νιώθουν περήφανοι επειδή καταφέρνουν να ζουν καλύτερα, βλάπτοντας όμως άλλους ανθρώπους, κι αυτό όχι επειδή είμαι Πόντια αλλά επειδή δεν είμαι άπληστη.Προσωπικά, αν έχει κάποια σημασία, σε ζηλεύω που οι ρίζες σου είναι τόσο κοντά σου, σημαίνει πως είσαι γερό κλαδί :)
Μαρία δεν κατάλαβα το Υ/Γ.Η σφαγή είναι ο αργός θάνατος και η σφαίρα το τροχαίο.Όσο γι'αυτά που γράφεις, τυχαίνει να τα ζει η αδερφή μου, και κάθε βράδυ, μαζί μ'αυτήν κι εγώ. Οπότε μου δίνω το δικαίωμα να κάνω τις συγκρίσεις που με εκφράζουν, όπως δίνω το δικαίωμα στον καθένα να εκφράζεται όπως νιώθει κι ευτυχώς είμαστε ελεύθερες να μη γίνουμε φίλες.
Οι γονείς μου κατάγονται από Β. Ελλάδα κι εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε Αθήνα και Πειραιά. Αυτό περί σνομπισμού το άκουσα πρόσφατα, από γνωστό μου, για το άτομό μου και μου κακοφάνηκε πολύ. Δηλαδή, όταν με ρωτούν από πού είμαι, να μη μιλήσω για τα μέρη που μεγάλωσα, που αλήτεψα, , που ερωτεύτηκα, που έχω την οικογένεια και το πατρικό μου, που γνωρίζω από την καλή και από την ανάποδη... να μιλήσω για το χωριό του μπαμπά μου; Ας μιλήσει ο μπαμπάς μου για το χωριό του (που μιλάει συνέχεια γι' αυτό). Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, στην Αθήνα νιώθω σπίτι μου.Υ.Σ.1: Πιο μικρή έλεγα ως τόπο καταγωγής μου τον τόπο καταγωγής των γονιών μου. Η άμεση απάντηση ήταν "Ααα ώστε κατέβηκες Αθήνα για σπουδές;"Υ.Σ.2: Θεωρείτε σνομπ και όλους τους κατοίκους Θεσσαλονίκης που ενώ κατάγονται από Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Κιλκίς κτλ δηλώνουν Θεσσαλονικείς;
@ΜαρίαΜόνο αυτό θέλω να πω, γιατί κατά τα άλλα με καλύπτει 1000% το βλαχάκι, όχι επειδή παίρνω προσωπικά, ως Πόντια, όσα λες, αλλά επειδή, ως Πόντια, συνειδητά ή ασυνείδητα δεν ξέρω και δεν μ'έχει απασχολήσει γιατί δεν έβλαψε ούτε εμένα ούτε άλλους, κουβαλάω ένα βίωμα, αυτό της σφαγής.Πήγα πρόσφατα στο Δίστομο. Δεν μπορώ να μεταφέρω τι συνέβη εκεί, μου είναι αδύνατον γιατί πρέπει να γράψω λέξεις μιας σκληρότητας που μου είναι ασύλληπτη και ούτε θέλω να τη συλλάβω. Δεν κάνει πιο σημαντικό τον θάνατο ένα μαχαίρι απ'ότι μια σφαίρα, τον κάνει πιο ανατριχιαστικό, δύσκολο να ξεπεράσεις. Με τον ίδιο τρόπο που θα νιώσεις αλλιώς στο άκουσμα μιας μάνας που έχασε παιδί ακαριαία και εκείνης που το έχασε μετά από βαρειά νοσηλεία. Το κοινό που βρήκα προσωπικά μεταξύ Ποντίων, και Διστομιτών (μέσω των επίσημων εκπροσώπων που γνώρισα), είναι η συνεχής αναφορά τους στη σημασία της ειρήνης και της συγχώρεσης, όχι της εκδίκησης. Κατά τα άλλα, αδαείς, άσχετοι, αφελείς και υπερφίαλοι, υπάρχουν παντού μα παντού.
#1 Αρχικά συλληπητήρια για τη μητέρα σου. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο θα είναι για σένα να αντιμετωπίσεις όχι μόνο τον θάνατό της αλλά και την απομόνωση του πατέρα σου. Καταλαβαίνω απόλυτα οτι έχεις ανάγκη από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου στις γιορτές γι αυτό και προσπάθησε να κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση. Ισως οι συγγενείς σου απλά να μην ξέρουν πως να διαχειριστούν τον γεγονός του θανάτου της μητέρας σου. Ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά το πένθος, ο πατέρας σου πχ θέλει να είναι μόνος κι εσύ όχι. Ετσι οι συγγενείς σου μπορεί απλά να περιμένουν να τους ζητήσεις εσύ να περάσετε μαζί τις γιορτές για να μην ενοχλήσουν.Την επόμενη φορά πρότεινέ το εσύ. Και βρίσκω καλή ιδέα να τους προσκαλέσεις στο σπίτι σου (χωρίς να πάρεις το ρόλο της μητέρας σου βέβαια) έτσι θα "ανοίξεις" το σπίτι, θα τους δείξεις οτι σου αρέσει η συντροφιά τους και ίσως βοηθηθεί κι ο πατέρας σου. Περαν των συγγενών έχεις και τον αδερφό σου. Το γεγονός οτι συζεί με την κοπέλα του δεν σημαίνει οτι βγήκε από την οικογένεια, μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί.Οσο για την νέα σου πραγματικότητα θα πρέπει να προσαρμοστείς, ένας ειδικός θα βοηθούσε κι εσένα και τον πατέρα σου. Καλή τύχη!
#3 Μαζί φτιάχνετε την κοινή σας ζωή και την οικονομική σας βάση. Αν θέλετε να έχετε σχέση, δεν είστε ο καθένας μόνος του σε αυτό. Ή νομίζεις ότι όλα τα ζευγάρια που μένουν μαζί και κάνουν οικογένεια δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν φάσεις οικονομικής αβεβαιότητας;
#1 Λυπάμαι πολύ. Καλή δύναμη σε όλους σας. Μακάρι ο μπαμπάς σου να αποφάσιζε να πάει σε ψυχολόγο, θα τον βοηθούσε πολύ. Κατά τ'άλλα ό,τι είπε η Α,μπα και από μένα. Προσπάθησε να οργανώσεις εσύ κάτι στο σπίτι σας. Ενδεχομένως οι συγγενείς σας να είναι σε αμηχανία, δώσε το έναυσμα.
#5, από αυτά που λες δεν μου φαίνεται ότι δεν επιμένεις. Ίσα ίσα. Επιμένεις και μάλιστα μέχρι τελικής πτώσης. « Και αυτό είναι που με οδηγεί στο να παρατείνω καταστάσεις που βγάζει μάτι σε όλους ότι είναι lose-lose αποτέλεσμα για μενα, γιατί αν δεν φτάσει ο άλλος στο αμήν να μου πει ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θεωρώ ότι ακόμα κάτι μένει να κάνω»Απλά επειδή δεν παίρνεις αυτό που θέλεις, θεωρείς ότι δεν επέμεινες αρκετά κι όχι ότι απλά δεν γίνεται να παίρνουμε πάντα αυτό που θελουμε.