Κομισιόν: Το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζουν την απόδοση των Ελλήνων μαθητών

Κομισιόν: Το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζουν την απόδοση των Ελλήνων μαθητών Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

«Το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρό τους», διαπιστώνει μεταξύ άλλων η έκθεση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην ΕΕ το 2017, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση δείχνει ότι τα κράτη- μέλη έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς την επίτευξη των περισσότερων από τους βασικούς στόχους της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και ότι τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα γίνονται συνεχώς αποτελεσματικότερα και με λιγότερους αποκλεισμούς. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίτευξη της ισότητας στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι το ποσοστό των ατόμων με χαμηλή επίδοση στην επιστήμη, τα μαθηματικά και στην ανάγνωση, όπως το μετράει η διεθνής αξιολόγηση του ΟΟΣΑ (PISA) το 2015, είναι υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κυρίως είναι υψηλό στους μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο. «Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για την παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων, όμως παραμένουν πολλές προκλήσεις σχετικά με την ενσωμάτωσή τους στην γενική παιδεία», αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «το φύλο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση των μαθητών στην Ελλάδα». Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, ότι η συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι υψηλή, αλλά ο δείκτης απασχόλησης των νέων αποφοίτων παραμένει χαμηλός, οδηγώντας σε σημαντική εκροή των ατόμων με υψηλή εξειδίκευση. «Τα νέα μέτρα πολιτικής στοχεύουν στην ενίσχυση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης, όμως οι προσπάθειες για μεγαλύτερη αυτονομία και αποτελεσματικότητα φαίνονται ανεπαρκείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα ήταν στο 4.3% του ΑΕΠ και μαζί με την Ιταλία (4% του ΑΕΠ) και τη Ρουμανία (3,1%) είναι οι τρεις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Ως ποσοστό του συνόλου των δημόσιων δαπανών, οι δαπάνες στην παιδεία το 2015 ήταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ στο 10,3%. Στην Ελλάδα καταγράφηκε το χαμηλότερο επίπεδο (7,8%) και ακολουθούν η Ιταλία (7,9%) και η Ρουμανία (8,6%).

Τέλος, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται στην έρευνα PISA 2009-2012, σχετικά με το ποσοστό των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καταφεύγουν σε φροντιστήρια ή σε ιδιαίτερα μαθήματα. Το υψηλότερο ποσοστό μαθητών που καταφεύγουν σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα καταγράφεται στην Ελλάδα (43%), στην Ισπανία (33%), στην Πολωνία 32% και στη Βουλγαρία (31%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Δανία και στη Φιλανδία (5%) και στη Σουηδία (7%).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM