Πώς να προστατέψετε το Wi-Fi σας!

Πώς να προστατέψετε το Wi-Fi σας! Facebook Twitter
0

Αν όχι όλοι, έστω οι περισσότεροι από εμάς, από τη στιγμή που ρυθμίσουμε ένα router στο σπίτι το αφήνουμε να τρέχει και μετά ξεχνάμε ότι υπάρχει. Όσο τρέχουν σωστά όλες οι συσκευές που χρειάζονται Wi-Fi σύνδεση για να λειτουργήσουν όλα είναι μια χαρά. Καμιά φορά μπορεί, όταν «σέρνεται» το Internet, να το κλείσουμε για λίγο να «ξεμπουκώσει» και μετά να το ξανανοίξουμε πάλι, μέχρι την επόμενη φορά που θα είναι αργή η σύνδεση. Όμως ζούμε σε μια εποχή ηλεκτρονικού ψαρέματος κωδικών, συνεχών διαρροών, κακόβουλων λογισμικών και ψηφιακών εκβιασμών οπότε καλό είναι να μην ξεχνάμε την ασφάλεια των δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν στις συσκευές οι οποίες μοιράζονται το Wi-Fi του ασύρματου δρομολογητή μας.

Το Wi-Fi είναι ένα σημείο εισόδου που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να μπει στο δίκτυό σας χωρίς να βρεθεί στο σπίτι σας. Η ασύρματη σύνδεση είναι πάντα πολύ πιο ανοιχτή και προσβάσιμη από τα ενσύρματα δίκτυα. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες προστασίας, όχι απαραίτητα σαν καθημερινή ρουτίνα όπως για παράδειγμα η υγιεινή των δοντιών, αλλά τουλάχιστον κάθε τόσο να τσεκάρουμε ότι όλα είναι καλά οργανωμένα και ότι δεν αρκεί μόνο να βάλουμε έναν απλό κωδικό πρόσβασης για να κόψουμε τη φόρα του γείτονα. Λίγη επένδυση χρόνου στην εκμάθηση και στην εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας θα φανεί χρήσιμη για την καλύτερη προστασία του δικτύου σας. Μια τακτική αλλαγή των ρυθμίσεων μπορεί να είναι η πιο σοφή λύση για την αποφυγή προβλημάτων. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να έχετε ασφαλέστερο Wi-Fi στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε ένα δυνατό κωδικό πρόσβασης 

Μην αφήνετε τους έτοιμους κωδικούς που μπορεί να έρχονται μαζί με τη συσκευή. Βρείτε ένα δικό σας, κάτι πιο δύσκολο από αυτά που συνήθως χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο, με πάνω από 8 χαρακτήρες που θα περιλαμβάνει γράμματα, νούμερα και σύμβολα. Αποφύγετε κοινότυπες λέξεις, εάν θέλετε παίξτε με το συνδυασμό δύο λέξεων με ανακατεμένα πεζά και κεφαλαία γράμματα, όσο πιο δύσκολο τόσο το καλύτερο για εσάς. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση του Wi-Fi είναι η παλαιά WEP και οι πιο σύγχρονες WPA ή το WPA2. Εάν η κρυπτογράφησή είναι WEP (η χαρά του γείτονα) καλό θα είναι να την αλλάξετε αμέσως. Μιλήστε με τον πάροχό σας για να σας δώσει οδηγίες. Αν δε θέλετε άλλους υπολογιστές να κάνουν τη χρήση της σύνδεσης σας, τότε πρέπει άμεσα να κρυπτογραφήσετε καλύτερα το ασύρματο σήμα του router σας γι' αυτό το πιο σύγχρονο WPA2 θεωρείται ως η πιο ασφαλής επιλογή.

Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή

Είναι ένα από τα πιο συχνά και σημαντικά λάθη όταν αφήνουμε τον προεπιλεγμένο κωδικό διαχειριστή. Για να ελέγξετε το Wi-Fi από το διαχειριστικό περιβάλλον του router πρέπει να μπείτε στο web interface αφού γράψετε στη γραμμή διεύθυνσης του browser την ΙP της προεπιλεγμένης πύλης, η οποία συνήθως είναι 192.168.1.1. Θα σας ζητηθεί να εισάγετε username και password και από εκεί θα συνδεθείτε με το διαχειριστικό περιβάλλον. Το routerpasswords.com είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για κωδικούς router η οποία συνεχώς ανανεώνεται. Μόλις μπείτε στο περιβάλλον (μην ξεχνάτε ότι απαιτεί λίγο χρόνο για την εκμάθηση) να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που επιτρέπει να δούμε την ταχύτητά μας στο Internet, να ανοίξουμε ports και να βελτιώσουμε το σήμα και την ταχύτητα του Wi-Fi μας.

Απενεργοποιήστε τον απομακρυσμένο έλεγχο

Διασφαλίστε ότι δεν θα έχουν άλλοι πρόσβαση στο ρούτερ σας απενεργοποιώντας το remote management. Σιγουρευτείτε ότι το πεδίο IP είναι 0.0.0.0

Aναβαθμίστε το firmware του router

Μετά την KRACK ευπάθεια είναι καλό να κάνετε συχνούς ελέγχους για το αν υπάρχουν updates για το router σας στο site του κατασκευαστή και να προχωρήσετε με τις σχετικές αναβαθμίσεις. Μιλήστε με τον πάροχο και αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο που έχετε και τι ενημέρωση έχουν σχετικά με την αναβάθμιση του firmware της συσκευής σας.

Ενισχύστε τα firewall

To κάθε router έχει το δικό του ενσωματωμένο «τείχος προστασίας» που προστατεύει το εσωτερικό σας δίκτυο από εξωτερικές επιθέσεις. Ενεργοποιήστε το αν δεν είναι αυτόματο! Υπάρχουν ακόμα έξτρα modules στα anti-virus προγράμματα που εξασφαλίζουν ότι θα είστε πάντα ασφαλής, άσχετα με το πόσο ισχυρό είναι το δίκτυο Wi-Fi που συνδέεστε. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM