«Eθνοκάθαρση» εναντίον των Ροχίνγκια καταγγέλλει η Ουάσινγκτον

«Eθνοκάθαρση» εναντίον των Ροχίνγκια καταγγέλλει η Ουάσινγκτον Facebook Twitter
EPA/ABIR ABDULLAH
0

«Εθνοκάθαρση» συνιστούν οι βιαιότητες, που από τα τέλη Αυγούστου έχουν ωθήσει περισσότερους από 600.000 Ροχίνγκια να διαφύγουν από τη Μιανμάρ (Βιρμανία) δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

«Οι υπεύθυνοι γι' αυτές τις ωμότητες οφείλουν να λογοδοτήσουν», ανέφερε ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία απηύθυνε κατηγορίες εναντίον «ορισμένων στον στρατό και στις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ καθώς και στις τοπικές οργανώσεις αυτοάμυνας».

Ο Ρεξ Τίλερσον είχε μεταβεί στα μέσα Νοεμβρίου στη Μιανμάρ όπου συνάντησε χωριστά τον αρχηγό του στρατού και την επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι. Από την αρχή αυτής της νέας κρίσης των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στα τέλη Αυγούστου, οι ΗΠΑ ήταν προσεκτικές να μην κατηγορήσουν τη νομπελίστρια της Ειρήνης, όμως μιλούσαν ανοικτά για την ευθύνη του στρατού.

Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον αρνούνταν να μιλήσει για «εθνοκάθαρση», αντίθετα από τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως με τη δήλωση του Τίλερσον καθίσταται σαφές πως η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε και πάλι τις επιθέσεις που αποδίδονται στους αντάρτες Ροχίνγκια. «Όμως καμιά πρόκληση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές ωμότητες που ακολούθησαν», υπογράμμισε.

Ο Τίλερσον ζήτησε να πραγματοποιηθεί επιτόπου μια «αξιόπιστη και ανεξάρτητη έρευνα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Διεθνή / Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Το ξέσπασμα της επιδημίας ακολούθησε επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι
LIFO NEWSROOM
Ο Μπαρντελά ακύρωσε ομιλία του στις ΗΠΑ αφού πρώην σύμβουλος του Τραμπ εμφανίστηκε να κάνει «ναζιστική χειρονομία»

Διεθνή / Ο Μπαρντελά ακύρωσε ομιλία του στις ΗΠΑ μετά τη «ναζιστική χειρονομία» του πρώην σύμβουλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον

O Γάλλος ακροδεξιός ηγέτης ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε συνέδριο συντηρητικών, προτού ακυρώσει την εμφάνισή του λόγω της χειρονομίας του Στιβ Μπάνον
LIFO NEWSROOM