Blockchain: H επόμενη τεχνολογική επανάσταση

Blockchain: H επόμενη τεχνολογική επανάσταση Facebook Twitter
To blockchain είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία ενός αρχείου για την καταγραφή ενός συστήματος peer-to-peer ηλεκτρονικών συναλλαγών.
0

Επιτρέποντας τη διανομή ψηφιακής πληροφορίας αλλά όχι την αντιγραφή της, η τεχνολογία blockchain έχει ξεκινήσει να στηρίζει τη ραχοκοκαλιά ενός νέου τύπου Internet. Ναι, σωστά ακούσατε. Αρχικά σχεδιάστηκε για τη διαχείριση του bitcoin, αλλά όσο περνάει ο καιρός η τεχνολογική κοινότητα βρίσκει καθημερινά και άλλες πιθανές χρήσεις του blockchain για την τεχνολογία. Το bitcoin, ονομάστηκε «ψηφιακός χρυσός» για ένα καλό λόγο: μέχρι σήμερα, η συνολική αξία του πρέπει να φτάνει κοντά στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ. Οπότε τώρα σκεφθείτε ότι η καρδιά αυτού του ψηφιακού νομίσματος χτυπάει μόνο και μόνο επειδή το επιτρέπουν οι αρτηρίες της τεχνολογίας blockchain, οι οποίες επιτρέπουν την καταγραφή μιας τεράστιας λίστας συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να μπορεί κανείς να παρέμβει και να την αλλάξει, μετά από κάθε νέα συναλλαγή. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, ενώ το μέλλον του bitcoin παραμένει (λίγο) αβέβαιο, η τεχνολογία των συνδεδεμένων αρτηριών του blockchain ήρθε εδώ για να μείνει. 

Η blockchain τεχνολογία μοιάζει με μια άφθαρτη ψηφιακή βιβλιοθήκη οικονομικών συναλλαγών η οποία μπορεί να προγραμματιστεί για να καταγράφει όχι μόνο χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά σχεδόν ο,τιδήποτε έχει αξία. Φανταστείτε δηλαδή μια υπολογιστικό φύλλο (σαν ένα αρχείο του XL) το οποίο αντιγράφεται χιλιάδες φορές σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Μετά φανταστείτε αυτό το πανίσχυρο και ασφαλές δίκτυο εκατομμυρίων κόμβων σαν το μοναδικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για την τακτική ενημέρωση αυτού του υπολογιστικού φύλλου και έχετε μια αρχική ιδέα του blockchain συστήματος. Επιπλέον, πρέπει να ξέρετε ότι οι πληροφορίες που διατηρούνται στο blockchain σύστημα υπάρχουν εκεί σαν μια κοινή βάση δεδομένων και συνεχούς ενημέρωσης για αυτούς που τις χειρίζονται. Και αυτό είναι το απίθανο χαρακτηριστικό της νέας τεχνολογίας το οποίο έχει και τα πιο προφανή οφέλη. Γιατί; Η βάση δεδομένων blockchain δεν αποθηκεύεται πουθενά, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρχεία που διατηρεί είναι πραγματικά δημόσια και εύκολα επαληθεύσιμα. Δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο από όπου εκδίδεται ή πηγάζει η πληροφορία ενός blockchain συστήματος, άρα κανένας χάκερ δεν μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα, εφόσον συνεχώς ενημερώνονται και φιλοξενούνται από εκατομμύρια υπολογιστές ταυτόχρονα. Τα δεδομένα ενός blockchain συστήματος είναι ωστόσο προσβάσιμα σε οποιονδήποτε στο Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχει ένα σταθερό σημείο από όπου εκδίδεται ή πηγάζει η πληροφορία ενός blockchain συστήματος, άρα κανένας χάκερ δεν μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα, εφόσον συνεχώς ενημερώνονται και φιλοξενούνται από εκατομμύρια υπολογιστές ταυτόχρονα.

 Το δίκτυο blockchain ζει σε μια κατάσταση γενικής συναίνεσης και κοινής χρήσης, η οποία ελέγχει αυτόματα το σύστημα κάθε 10 λεπτά. Ένα είδος αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος που μπορεί να υπολογίζει σταθερά την πορεία της ψηφιακής αξίας ενός κρυπτονομίσματος, ένα δίκτυο που επιβεβαιώνει κάθε συναλλαγή που συμβαίνει σε διαστήματα δέκα λεπτών. Κάθε μια ομάδα από αυτές τις συναλλαγές ονομάζεται "μπλοκ" (block). Δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες προκύπτουν από αυτήν την λειτουργία του:

1. Τα δεδομένα διαφάνειας ενσωματώνονται στο σύνολο του δικτύου, άρα είναι εξ ορισμού δημόσια.

2. Δεν μπορεί να καταστραφεί ή να μεταβληθεί οποιοδήποτε block στην τεράστια αλυσίδα του blockchain γιατί μια τέτοια πράξη θα απαιτούσε τη χρήση ενός γιγαντιαίου αριθμού υπολογιστικής δύναμης, ικανού να υπερνικήσει όλο το δίκτυο εκατομμυρίων υπολογιστών. Πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε χάκερ.

Blockchain: H επόμενη τεχνολογική επανάσταση Facebook Twitter
Όταν δημιουργείται ένα αρχείο blockchain "μοιράζεται" μεταξύ χιλιάδων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, είναι κρυπτογραφημένο και δεν επιτρέπει την αλλαγή των στοιχείων που ήδη έχουν εγγραφεί.

Όλο αυτό ακούγεται πολύ δύσκολο και όντως πρόκειται για μια άκρως τεχνική και περίπλοκη τεχνολογία, αλλά ουσιαστικά αποτελεί την πιο εφικτή, από τεχνικής άποψης, απόπειρα απελευθέρωσης και εκδημοκρατισμού των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών. Από το σχεδιασμό του, το blockchain είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία. Ο,τιδήποτε συμβαίνει μέσα σε αυτό είναι συνάρτηση του δικτύου ως σύνολο. Και από αυτή την ιδέα και λειτουργία προκύπτουν μερικές σημαντικές επιπτώσεις. Το blockchain δεν χρειάζεται να επαληθεύσει συναλλαγές παραδοσιακού εμπορίου, αφού οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, για παράδειγμα, γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα με το blockchain. Τι μπορεί να γίνει όμως με την αρχειοθέτηση του κτηματολογίου για παράδειγμα, τι μπορεί να γίνει με τα νέα «έξυπνα συμβόλαια» ανοιχτού κώδικα τα οποία μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη χρησιμότητα των blockchains σε μια πραγματικά μεταβαλλόμενη κλίμακα; Όλα δείχνουν πώς η αποκέντρωση είναι ήδη πραγματικότητα. Γιατί το blockchain, με τα εκατομμύρια κόμβους του ορίζει ένα νέο διοικητικό σύστημα, μέσω των οποίων μεταβιβάζονται σε περιφερειακά όργανα ορισμένες εξουσίες ή λειτουργίες με σκοπό να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των κεντρικών υπηρεσιών.

Εάν το Internet για τους περισσότερους από εμάς μπορεί να είναι μόνο ο ιστός και ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στο παρασκήνιό του παίζει αυτή τη στιγμή ένας απερίγραπτος πόλεμος μεταξύ οικονομικών δυνάμεων: η μία θέλει να σταθεροποιήσει την παγκόσμια και διαδικτυακή οικονομία και η άλλη θέλει να την ανατρέψει. Η δεύτερη, δεν είναι τόσο ικανή όσο η πρώτη, αλλά συνεχώς μαθαίνει να γίνεται καλύτερη. Δυστυχώς, το blockchain σύστημα είναι πολύ νέο και πραγματικά δύσκολο να χειραγωγηθεί από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη ομάδα. Γιατί μπορεί και δημιουργεί «απαραβίαστα αρχεία» στα οποία καταγράφονται κάθε είδους συναλλαγές, χρήσιμες σε κάθε κάτοχο bitcoins ή σε κάθε συνεργαζόμενο κατάστημα ή υπηρεσία (όπως η Uber και η AirBnB για παράδειγμα) για να εξακριβώνεται η αξία του κάθε ψηφιακού πορτοφολιού και το ποσό που αφαιρείται μετά από μια συναλλαγή. Όλο και περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας φιλοδοξούν να τη δουν να αξιοποιείται και εκτός του τομέα των ψηφιακών νομισμάτων. Σκεφθείτε μόνο για λίγο, εάν σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook δωρεάν, στο μέλλον, οι χρήστες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται και να πωλούν τα δεδομένα που παράγει η ηλεκτρονική τους δραστηριότητα. Εάν, αυτή μπορεί να διανεμηθεί σε μικρές κλασματικές ποσότητες, είτε του Bitcoin είτε κάποιου άλλου ψηφιακού νομίσματος, το blockchain θα είναι εκεί και θα χρησιμοποιείται για αυτούς τους τύπους συναλλαγών.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM