Η Wikipedia στο σκοτεινό διαδίκτυο

Η Wikipedia στο σκοτεινό διαδίκτυο Facebook Twitter
0

Άνθρωποι που ζουν είτε σε καθεστώτα καταστολής είτε σε χώρες που λογοκρίνουν το διαδίκτυο, μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το «σκοτεινό διαδίκτυο» για να πλοηγηθούν στη Wikipedia.

Σε πολλά σημεία του κόσμου, όπως στη χώρα μας για παράδειγμα, η χρήση της Wikipedia θεωρείται δεδομένη. Σε άλλα σημεία, όμως, όπως στην Τουρκία ή στη Συρία η χρήση της Wikipedia μπορεί να είναι δύσκολη ή ακόμα και επικίνδυνη. Ναι, σωστά ακούσατε επικίνδυνη. Η Wikipedia είναι μπλοκαρισμένη στην Τουρκία, αφού η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει να θέλει να μπλοκάρει την πρόσβαση στη σελίδα της Wikipedia μετά το περσινό πραξικόπημα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε την εκτέλεση του σύριου - παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπάσελ Χαρταμπίλ από το συριακό καθεστώς τον περασμένο Αύγουστο. Ο Χαρταμπίλ ήταν συνήγορος και μέλος πολλών κοινοτήτων και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κινήματος ανοιχτού κώδικα στον αραβόφωνο κόσμο. H υποστήριξη και η συνεισφορά του στο Wikipedia – πολλά από τα οποία έγιναν ανώνυμα – ήταν τεράστια. Σήμερα, για να μπορέσει η Wikipedia να είναι ασφαλέστερη για όσους χρήστες πιθανόν ζουν σε καθεστώτα καταστολής, ένας πρώης μηχανικός ασφαλείας του Facebook, o Άλεκ Μάφετ, έχει ξεκινήσει μια πειραματική, πιο κρυφή και σκοτεινή έκδοση της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας στο δίκτυο του Tor (Τhe Onion Router), το οποίο ως γνωστό ανοίγει τις πύλες τους σκοτεινού διαδικτύου. Το έργο αυτό, βέβαια, είναι ανεπίσημο και η ίδια η Wikipedia δεν εμπλέκεται.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω του προγράμματος περιήγησης του Tor, ο οποίος δρομολογεί τη σύνδεσή στην εγκυκλοπαίδεια μέσω πολλών "πηδημάτων" από σέρβερ σε σέρβερ σε όλο τον κόσμο για να αποκρύψει έτσι την τοποθεσία του χρήστη από οποιονδήποτε προσπαθεί να την εντοπίσει. Η κανονική, «φανερή» έκδοση της Wikipedia είναι ήδη προσβάσιμη μέσω του Tor, αλλά για να φτάσει εκεί κάποιος πρέπει να βγει από το ιδιωτικό δίκτυο Tor, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εκτεθιμένος σε σημεία που δεν κρυπτογραφούνται πλέον οι κινήσεις του. Ο Άλεκ Μάφετ δημοσίευσε την είδηση αναφέροντας αρχικά ότι θα άφηνε ενεργό για λίγες μόνο ημέρες, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο οπότε τώρα προσπαθεί να το διατηρήσει σε παράλληλο σέρβερ όπου θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερη περίοδο.

Όσο εργαζόταν στο Facebook o Μάφετ είχε καταφέρει να διαθέσει την υπηρεσία του κοινωνικού δικτύου μέσα στο κρυφό δίκτυο του Tor, κάτι που λειτουργεί μέχρι σήμερα και εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες, ενώ φέτος οι New York Times ξεκινούν κι αυτοί τη δική τους υπηρεσία στο Tor χρησιμοποιώντας το εργαλείο ανοιχτού κώδικα του Μάφετ. Άρα σίγουρα ξέρει τι κάνει. Μόνο που επειδή η υπηρεσία Wikipedia είναι ένα ανεπίσημο πείραμα, ίσως γι΄αυτό να «κολλάει» λίγο η πρόσβασή της μέσω Tor. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί δικά της πιστοποιητικά τα οποία ενεργοποιούν άλλου είδους προειδοποίησεις ασφαλείας στο Tor, οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις χειροκίνητα, οι οποίες είναι χρονοβόρες. Για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά στον κώδικα του Μάφετ, εδώ θα βρουν τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM