Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των ταυτοποιηθέντων οστών, των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην ακταιωρό «ΦΑΕΘΩΝ», προσπαθώντας να αποκρούσουν τα τουρκικά πυρά στην περιοχή της Τυλληρίας, το 1964.
«Σήμερα έχουμε ιερό και εθνικό συναπάντημα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να υποδεχθούμε τα οστά των αδελφών μας, που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964.
Ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους ήρωες της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ύστερα από 54 χρόνια. Ένας κύκλος χρέους με την οφειλόμενη εκ μέρους του κράτους και της Πολιτείας συγγνώμη προς τους συγγενείς, τους ήρωες, τους επιζώντες, τον κυβερνήτη. Μία υποχρέωση που αναλάβαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με εντολή του Πρωθυπουργού, να παύσει ο φάκελος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» να χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητος» και οι ήρωες «ανύπαρκτοι».
Υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την προστασία των ομοεθνών μας Κυπρίων και αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στους αγωνιστές που εκπλήρωσαν με την υπέρτατη θυσία, το διαχρονικά ιερό καθήκον μας, της προάσπισης της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέδειξαν ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους.
Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε, Δημήτριος Μητσάτσος και το πλήρωμα της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ήταν νέα παιδιά με αγάπη για την πατρίδα. Στη δίνη και την επερχόμενη καταστροφή, οι ναυτικοί μας, γαλουχημένοι με τα νάματα της ένδοξης ιστορίας μας, προσέτρεξαν στο κάλεσμα του Έθνους.
Ουδείς εγκατέλειψε το πλοίο του, τον κυβερνήτη του, παρά τις παραινέσεις του τελευταίου. Ο κυβερνήτης έπεσε τελευταίος στη θάλασσα. Προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Στάθηκαν στις επάλξεις του χρέους και έδωσαν μαθήματα ηρωισμού, αναδεικνύοντας το ελληνικό μεγαλείο ψυχής».
σχόλια