Ρουάντα: 5 πρόσφυγες σκοτώθηκαν στις διαμαρτυρίες για τον περιορισμό των συσσιτίων

Ρουάντα: 5 πρόσφυγες σκοτώθηκαν στις διαμαρτυρίες για τον περιορισμό των συσσιτίων Facebook Twitter
EPA
0

Τουλάχιστον πέντε πρόσφυγες σκοτώθηκαν και 20 ακόμη τραυματίστηκαν σε καταυλισμό στη Ρουάντα όταν ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον περιορισμό του συσσιτίου, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας σήμερα. Επίσης τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί.


Περίπου 3.000 πρόσφυγες είχαν «εγκατασταθεί» έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στον καταυλισμό αυτό από την Τρίτη.

Χθες Πέμπτη η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων, εξήγησε ο εκπρόσωπός της Τέος Μπαντέγκε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.


«Χρησιμοποιήσαμε βία (...) χθες το απόγευμα αφού ενημερώσαμε ότι θα επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Οι πρόσφυγες άρχισαν να ρίχνουν πέτρες, κομμάτια από μέταλλο και 20 εξ αυτών τραυματίστηκαν όπως και επτά αστυνομικοί. Πέντε πρόσφυγες σκοτώθηκαν», σημείωσε.


Η αστυνομία ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι 15 πρόσφυγες συνελήφθησαν, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές ήταν περίπου 500. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκανε λόγο για περίπου 700.

Οι πρόσφυγες από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφυγαν από τον καταυλισμό Κιζίμπα όπου διαμένουν και περπάτησαν 15 χιλιόμετρα ως το Καρόνγκι στη δυτική Ρουάντα για να διαμαρτυρηθούν για την περικοπή από τον προηγούμενο μήνα κατά 25% στις μερίδες του συσσιτίου που λαμβάνουν από τη UNHCR. Στον καταυλισμό αυτό ζουν 17.000 Κονγκολέζοι.


«Λυπούμαστε που οι συνεχιζόμενες εκκλήσεις μας να διατηρηθεί η ηρεμία και να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση δεν έγιναν σεβαστές. Η τραγωδία αυτή θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί και η δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον απελπισμένων προσφύγων δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Σεσίλ Πουιγί της UNHCR.


«Η UNHCR ζητεί από τις αρχές να απόσχουν από μελλοντική χρήση βίας και να ερευνήσουν τις συνθήκες αυτού του τραγικού συμβάντος», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Στη Ρουάντα ζουν περίπου 174.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 57.000 από το γειτονικό Μπουρούντι από το οποίο έφυγαν το 2015. Οι περισσότεροι όμως κατάγονται από τη ΛΔ Κονγκό και κατέφυγαν στη Ρουάντα έπειτα από τις διάφορες κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στη γειτονική χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Τον Ιανουάριο η UNHCR είχε ανακοινώσει ότι θα περιορίσει τις μερίδες του συσσιτίου της εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης.

Χθες Πέμπτη επεσήμανε ότι από τα 98,8 εκατομμύρια δολάρια που έχει ζητήσει για τη Ρουάντα για το 2018 έχει συγκεντρωθεί μόλις το 2%.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει επίσης προειδοποιήσει ότι επίκεινται νέες περικοπές, αν δεν καταφέρνει να συγκεντρώνει 2,5 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για την κάλυψη των αναγκών του στη Ρουάντα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Οι ελέφαντες, το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την τουριστική βιομηχανία, την παράνομη υλοτομία, τη λαθροθηρία και την ανθρώπινη επέκταση σε φυσικούς βιότοπους
LIFO NEWSROOM