Η Άγκυρα ζητά από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ

Η Άγκυρα ζητά από την Πράγα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ Facebook Twitter
O κορυφαίος Κούρδος πολιτικός και εκπρόσωπος της κουρδικής μειονότητας της Συρίας (EPA)
0

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα την έκδοση του Σάλεχ Μούσλιμ, κορυφαίου κούρδου πολιτικού και εκπροσώπου της κουρδικής μειονότητας της Συρίας, ο οποίος συνελήφθη χθες κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας στην Τσεχική Δημοκρατία.


Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε από την Αγκυρα «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης», συνελήφθη χθες σε ξενοδοχείο της Πράγας , σύμφωνα με ανακοίνωση των τσεχικών και των τουρκικών αρχών.

«Ελπίζουμε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα τον παραδώσει στην Τουρκία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας.

Ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοσή του στην Τουρκία», όπου, εάν δικαστεί, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ τόνισε ότι τόσο η Τουρκία, όσο και Τσεχία έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί έκδοσης.

Ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.


Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος -- αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους ηγέτες του συνελήφθη στην Πράγα κατ' εντολήν της Τουρκίας, όπου ένα δικαστήριο τον έχει κατηγορήσει για αποσχιστική δράση.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ένας κορυφαίος κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».


Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM