Επέστρεψαν τα λείψανα του Νταλί στο τάφο του

Επέστρεψαν τα λείψανα του Νταλί στο τάφο του Facebook Twitter
0

Στο μουσείο Φιγκέρας στην Ισπανία επέστρεψαν από χθες το βράδυ τα λείψανα του μεγάλου ισπανού σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, τα οποία είχαν εκταφεί στα τέλη του περασμένου Ιουλίου για ένα τεστ DNA.

Η εκταφή είχε γίνει έπειτα από μία αίτηση αναγνώρισης πατρότητας που είχε υποβάλει μία γυναίκα η οποία ισχυριζόταν πως ο ζωγράφος είναι ο πατέρας της.

Η διαδικασία αποκατάστασης των λειψάνων ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με τρόπο ώστε να «διατηρηθεί η ιδιωτικότητα και η μνήμη του μεγάλου ζωγράφου», όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμαπου διαχειρίζεται την κληρονομιά του καλλιτέχνη.

Παρόντες στη διαδικασία ήταν ένας συμβολαιογράφος και ένας ιατροδικαστής.

Η εκταφή είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο ώστε να ληφθούν δείγματα και να γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα αποδείκνυαν εάν ήταν ή όχι ο πατέρας της Πιλάρ Αμπελ, μιας γυναίκας από την Χιρώνα η οποία διαβεβαίωνε ότι ήταν ο καρπός της σχέσης του ζωγράφου με τη μητέρα της, διαβεβαιώνοντας ότι είχε στην κατοχή της πειστικά στοιχεία.

Οι ειδικοί χρειάσθηκε να σηκώσουν μία πλάκα βάρους ενός τόνου που προστάτευε το ξύλινο φέρετρο του καλλιτέχνη, προκειμένου να πάρουν δείγματα από δύο μακριά οστά, από τα μαλλιά και τα νύχια τα οποία στη συνέχεια ανέλυσαν στο Ινστιτούτο Τοξικολογίας στη Μαδρίτη. Τα νέα όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα για την Πιλάρ, καθώς η ανάλυση « αποκλείει το ενδεχόμενο ο Νταλί να είναι ο βιολογικός πατέρας της Μαρία Πιλάρ Αμπελ Μαρτίνεθ».

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο στην Ισπανία και στη γενέτειρα του Νταλί, Φιγκέρας, καθώς έφερε στο προσκήνιο τη σεξουαλική ζωή του μεγάλου ζωγράφου ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1989 χωρίς να έχει αποκτήσει παιδιά, στον πύργο του στο Πουμπόλ. Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος, η δικαιοσύνη καταδίκασε την 61χρονη Πιλάρ να πληρώσει τα έξοδα της διαδικασίας, εκείνη όμως δήλωσε αδυναμία και άσκησε έφεση.

Το Ίδρυμα Γκαλά - Σαλβαδόρ Νταλί δεν θέλησε να ανακοινώσει το ακριβές ποσό της διαδικασίας. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποφανθεί εάν η καταγγέλλουσα επέδειξε «απερισκεψία» προσφεύγοντας για το θέμα της πατρότητας. Σε αυτήν την περίπτωση θα καταδικασθεί να πληρώσει τα έξοδα της εκταφής. Εάν όμως το δικαστήριο αποφανθεί ότι το έκανε καλόπιστα, τότε η Πιλάρ θα πρέπει να πληρώσει μόνο τα δικαστικά έξοδα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM
Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM