Στη φυλακή για ξέπλυμα χρήματος ο Γιάννης Καρούζος - Ένοχη και η πρώην σύζυγός του

Στη φυλακή για ξέπλυμα χρήματος ο Γιάννης Καρούζος - Ένοχη και η πρώην σύζυγός του Facebook Twitter
0

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν πέντε από τους έξι εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Καρούζου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών στον πρώην μεγαλοκατασκευαστή Γιάννη Καρούζο και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.

Στην πρώην σύζυγο του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 14 ετών και χρηματική ποινή επίσης 200.000 ευρώ. Στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών ενώ στον Ιωάννη Παναγιωτόπουλο και τον Χρήστο Ρεκούμη, εκπροσώπους της ΦΑΝΤΟΜ, εφτά και πέντε χρόνια αντίστοιχα.

Το δικαστήριο υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση και δεν αναγνώρισε στους καταδικασθέντες κανένα ελαφρυντικό όμως, πλην του Γιάννη Καρούζου που οδηγείται εκ νέου στη φυλακή, στους άλλους τέσσερις δόθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής.

Ο γιος του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου και εκπρόσωπος της ΦΑΝΤΟΜ, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, κρίθηκε αθώος.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης σε όλους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία χρόνια και την υποχρέωση χρηματικής ικανοποίησης για «ηθική βλάβη του Δημοσίου» (100.000 ευρώ στον Καρούζο και από 50.000 ευρώ στους υπόλοιπους).

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, με έντονες αντιπαραθέσεις που σημαδεύτηκαν και από καταγγελία μάρτυρα ότι δέχτηκε ένοπλη απειλή.

Δίκτυο εταιρειών και πολλαπλοί λογαριασμοί

 

Στο βούλευμα, με το οποίο παραπεμπόταν σε δίκη το πρώην ζεύγος, αναφερόταν πως οι δύο κατηγορούμενοι «ξέπλεναν» χρήμα «κατ΄επάγγελμα», αφού φέρονται να είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών.

Παράλληλα, κατηγορούνταν πως με την κατάρτιση μία σειράς εικονικών συμβάσεων, δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές μεγάλων χρηματικών ποσών.

Για τον λόγο αυτο, φερόνται να είχαν ανοίξει πολλούς ατομικούς αλλά και εταιρικούς λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύοντας μέχρι και off-shore.

Τα γλυκά με τους διπλούς πάτους

 

Τον Φεβρουάριο του 2017, μία μάρτυρας είχε υπαινιχθεί πως το ζεύγος έστελνε κουτιά γλυκών με «διπλούς πάτους» σε πολιτικά και δικαστικά γραφεία.

Μετά από εκείνη τη συνεδρίαση, ο μεσίτης Ιωσήφ Λίβανος, ο οποίος έχει καταγγείλει από το 2010 την υπόθεση στον εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να ξανανοίξει ο φάκελος, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του άλλοτε πανίσχυρου ομίλου μεσιτικών γραφείων.

Η Διεθνής Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων που είχε ασχοληθεί με τις παγκόσμιες διαδρομές του μαύρου χρήματος, είχε εντοπίσει ίχνη του Γιάννη Καρούζου στο Ντουμπάι και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Ο κατασκευαστής που έχτισε περισσότερα από 200 ακίνητα σε οικόπεδα - «φιλέτα» την τριετία 2005-2008, σε Αθήνα, Αράχωβα και Κρήτη, κρατούνταν ήδη από το 2012 στις φυλακές Χαλκίδας.

Η πρώην σύζυγος του είχε επίσης προφυλακιστεί μετά την απολογία της για το σκάνδαλο, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συνεδριάσεις, ο Γιάννης Καρούζος δεν αντάλλαξε «ούτε μία ματιά» με την πρώην σύζυγό του.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ