Κυριακή απόγευμα. Νέα παραλία. Ο καλοκαιρινός καιρός δίνει τη θέση του σε μία σύντομη βροχή και η ομάδα των Los Lampicos κάθεται κάτω από ένα σκέπαστρο για να προφυλάξει τα υλικά της. Ο σημερινός στόχος του καθαρισμού των δύο κεντρικών αγαλμάτων από γκράφιτι έχει σχεδόν τελειώσει. Το μαγνητόφωνο γράφει.
«Η ιδέα προέκυψε όταν κάποιος από την παρέα μας ανέβασε στo facebook τον προηγούμενο Δεκέμβριο μια φωτογραφία από ένα μουτζουρωμένο παγκάκι της νέας παραλίας, που μόλις είχε παραδοθεί. Πάνω στο σχολιασμό συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι έπρεπε να γίνει και κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα για τη δημιουργία μίας ομάδας.
Ψάχναμε διάφορα ονόματα, στην αρχή κυρίως υποδηλωτικά της δράσης, όπως πχ «στοπ στην τοιχορύπανση», «θα τα κάνουμε λαμπίκο... οι Λαμπίκος», και τελικά μας προέκυψαν οι «Los Lampicos». Μας άρεσε γιατί είναι χιουμοριστικό και ταυτόχρονα ξεκάθαρο. Ήρθαμε να τα κάνουμε λαμπίκο», αναφέρει η Σουζάνα Καϊλάρη, μία εκ των ιδρυτικών στελεχών της ομάδας, που συνεχώς διευρύνεται.
«Ο αρχικός πυρήνας ήταν γύρω στα δέκα άτομα. Μας συνέδεε φιλία και κοινά ενδιαφέροντα. Στην πορεία δέσαμε ακόμα πιο πολύ. Τώρα είμαστε περισσότεροι. Σε κάθε δράση εμφανίζονται όλο και νέα άτομα που θέλουν να συμμετέχουν. Είμαστε εργαζόμενοι και οι υποχρεώσεις του καθενός μας δυσκολεύουν λίγο τις συναντήσεις μας. Υπάρχει, όμως, διάθεση και κέφι και το ξεπερνάμε εύκολα.
Το πρώτο βήμα ήταν να μοιράσουμε φυλλάδια, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα και τη δράση μας και τη σελίδα στο facebook. Ήταν ο μόνος τρόπος να γίνουμε άμεσα γνωστοί χωρίς κόστος. Βέβαια η ταχύτητα διασποράς του εγχειρήματος ήταν κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα», συνεχίζει ο Γιάννης Νισύριος.
Ποια είναι, όμως, η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τα σκουπίδια και τα γκράφιτι σε δημόσιους χώρους; "Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα γκράφιτι δεν τα πειράζουμε. Αυτά είναι μια μορφή τέχνης του δρόμου. Μας ενοχλούν οι ακαλαίσθητες μουτζούρες και τα tags. Εκεί εστιάζουμε τη δράση μας. Όσον αφορά τα σκουπίδια, είδατε και εσείς στην παραλία την κατάσταση που επικρατεί. Ενώ κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν κάδοι για να πετάξει κανείς ό,τι δε χρειάζεται, όπου υπάρχει γρασίδι βλέπεις τα κατάλοιπα της βόλτας του απαίδευτου νεοέλληνα. Τελικά είναι όλα θέμα παιδείας."
Για μας η βεβήλωση του Λευκού Πύργου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά από αυτό περάσαμε στη δράση. Τα περισσότερα σημεία, μάλιστα, που καθαρίσαμε εξακολουθούν να είναι καθαρά. Έχει βέβαια ακόμα δουλειά αλλά ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η δράση μας θα προβληματίσει τους μουτζούρηδες και θα σταματήσουν να είναι τόσο παραγωγικοί.
Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο. Θα θέλαμε να ήταν αλλιώς αλλά τα γεγονότα μας διαψεύδουν. Τα παραδείγματα άπειρα. Δεν είναι μόνο οι μουτζουρωμένες επιφάνειες. Είναι η τσίχλα και το σκουπίδι που θα ρίξουμε στο δρόμο ενώ υπάρχει κουβάς στα δέκα μέτρα, το σκουπίδι που θα πετάξουμε από το αυτοκίνητο, η κολώνα και το δέντρο που θα χρησιμοποιήσουμε για να κολλήσουμε την κοινοποίηση μας και τη διαφήμιση μας. Αν καθίσουμε να σκεφτούμε λίγο ακόμα, θα βρούμε άλλα τόσα.
Θα θέλαμε σε μια επόμενη δράση να καθαρίσουμε συνθήματα στους τοίχους μαζί με φίλαθλους ποδοσφαιρικών ομάδων. Σκεφτόμαστε επίσης από το Σεπτέμβριο να διοργανώσουμε και κάποιες δράσεις σε σχολεία και να απευθυνθούμε σε μαθητές. Μέχρι, όμως, να μεγαλώσει η νέα γενιά, αυτή που ελπίζουμε να έχει καλύτερη συμπεριφορά και να αγαπάει τον περιβάλλοντα χώρο, ίσως θα μπορούσαμε οι υπόλοιποι, αυτοί που ενοχλούμαστε από την κατάσταση, να ορθώσουμε ανάστημα και να αρχίσουμε να αντιδρούμε επιτέλους όταν βλέπουμε κάποιους να συμπεριφέρονται τριτοκοσμικά», προσθέτει η Μαρία Παπαδοπούλου.
Ποιο είναι το εύρος των δραστηριοτήτων των Los Lampicos; «Έχουμε καθαρίσει τους δείκτες μνήμης στην αρχαία αγορά. Θεωρούμε ότι σημεία τα οποία απευθύνονται σε τουρίστες θα πρέπει αν μη τι άλλο να είναι καθαρά και ευανάγνωστα. Είναι κρίμα να καυχιόμαστε για τον αρχαίο πολιτισμό μας και εμείς οι ίδιοι να μην είμαστε σε θέση να τον προβάλλουμε. Έχουν ζητήσει τη συνδρομή μας και διάφορες υπηρεσίες που στις προσόψεις των κτιρίων τους υπάρχουν μουτζουρωμένες επιφάνειες αλλά δεν έχουμε πάει ακόμα. Για το καλοκαίρι, εναρμονισμένοι με το κλίμα της εποχής, λέμε να κατέβουμε σε κοντινή παραλία και να την καθαρίσουμε από τα σκουπίδια της», τονίζει ο Νίκος Μαριδάκης και μου περιγράφει τι περιλαμβάνει μία δράση της ομάδας.
«Συναντιόμαστε σε κάποιο σημείο της νέας παραλίας, αφού έχουμε ανακοινώσει τη δράση στη σελίδα μας στο facebook και ξεκινάμε τον καθαρισμό στα σημεία που έχουμε εντοπίσει από πριν. Έχουμε μαζί μας πινέλα, νερό και υλικά καθαρισμού, τα οποία είναι ευγενική χορηγία της παραγωγικής και εξαγωγικής εταιρείας ειδικών δομικών & βιομηχανικών υλικών Τσαντίλης ΑΕ που εδρεύει στο Βόλο. Σε αυτό το σημείο να τους ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την πολύτιμη βοήθεια. Εκτός από τα υλικά καθαρισμού που είναι πανάκριβα, μας προσφέρουν και τεχνική υποστήριξη για τη σωστή τους χρήση. Επίσης να ευχαριστήσουμε και τους υπεύθυνους του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μας κατατόπισαν σχετικά και στηρίζουν την προσπάθεια μας και αυτοί.
Εμείς θα είμαστε εδώ να κρατάμε την νέα παραλία όσο πιο καθαρή μπορούμε και ευχόμαστε να εμπνεύσουμε και άλλους, ελπίζοντας όχι μόνο στη συμμετοχή τους αλλά κυρίως στο να βρει γόνιμο έδαφος και να καρποφορήσει η ιδέα της αναγκαιότητας της ενεργού σύμπραξης στα κοινά. Πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός είναι η απόλυτη άσκηση δημοκρατίας. Στις εκλογές ψηφίζεις μια φορά στις τόσες αλλά όταν συμμετέχεις ως εθελοντής ψηφίζεις κάθε μέρα για το είδος της κοινωνίας που θέλεις να ζεις.
Όσο θα εισπράττουμε τη ζεστασιά και την επιδοκιμασία στα μάτια των Θεσσαλονικέων, όταν μας βλέπουν, εμείς θα συνεχίσουμε να λαμπικάρουμε την πόλη και, αν καταφέρουμε, και τις νοοτροπίες της. Αυτό είναι το σημαντικότερο».
σχόλια