«Η ομορφιά είναι τρόμος»

«Η ομορφιά είναι τρόμος» Facebook Twitter
φωτογραφία: Jacob Biba
1

 

 

«Οι Έλληνες ήταν διαφορετικοί. Παθιάζονταν με την τάξη και τη συμμετρία,όπως και οι Ρωμαίοι, αλλά ήξεραν πόσο κουτό ήταν να αρνούνται τον αθέατο κόσμο, τους παλιούς θεούς. Συναίσθημα, σκοτάδι, βαρβαρότητα». Σήκωσε τα μάτια στο ταβάνι για μια στιγμή το πρόσωπο του πρόδιδε προβληματισμό. «Θυμάστε εκείνο που λέγαμε προηγουμένως , ότι τα αιματηρά, φρικτά πράγματα είναι μερικές φορές και τα ομορφότερα;»ρώτησε. «Πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική άποψη που συνδέεται με τον αποκρυφισμό. Η ομορφιά είναι τρόμος. Οτιδήποτε αποκαλούμε όμορφο μας προκαλεί ρίγη. Και τι θα μπορούσε να είναι πιο τρομακτικό και όμορφο, για ψυχές σαν τις ελληνικές ή σαν τις δικές μας, από το να χάσουμε κάθε έλεγχο; Από το να σπάσουμε για μια στιγμή τις αλυσίδες της ύπαρξης, από το να καταστρέψουμε τους θνητούς εαυτούς μας; O Ευριπίδης λέει για τις Μαινάδες: « Στικτών τ ενδυτά νεβρίδων στέφετε λευκοτροίχων πλοκάμων μαλλοίς αμφί δε νάρθηκας υβριστάς οσιούσθε».*

Να είμαστε τελείως ελεύθεροι! Φυσικά, καθένας έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει αυτά τα καταστροφικά πάθη με πιο κοινούς και λιγότερο αποτελεσματικούς τρόπους. Μα τι  υπέροχο που είναι να τα απελευθερώνουμε με ένα ξέσπασμα! Να τραγουδάμε, να φωνάζουμε, να χορεύουμε ξυπόλυτοι στο δάσος μες στη νύχτα, χωρίς να ανησυχούμε για την θνησιμότητα μας! Αυτά είναι τα αληθινά μυστήρια. Το μούγκρισμα των ταύρων! Μέλι να  αναβλύζει από το έδαφος. Αν η ψυχή μας είναι αρκετά δυνατή, μπορούμε να σκίσουμε το πέπλο και να δούμε αυτή τη γυμνή, τρομερή ομορφιά κατάματα: να αφήσουμε το Θεό να μας βασανίσει, να μας καταβροχθίσει, να μας τσακίσει τα κόκαλα. Κι ύστερα να μας βγάλει αναγεννημένους μέσα από τις στάχτες».

 

Είχαμε γείρει όλοι μπροστά, ακίνητοι. Το στόμα μου είχε μείνει ανοιχτό. Ένιωθα την κάθε μου ανάσα.

«Κι αυτή είναι για μένα η τρομερή γοητεία των διονυσιακών τελετών. Δύσκολο να τη φανταστούμε. Αυτή τη φωτιά της απόλυτης ύπαρξης»

*Κι αφού δέρματα παρδαλού λαφιού ντυθείτε, την κόμη στεφανώστε με φούντες μαλλιών λευκών και δοθείτε στο Θεό υψώνοντας ορμητικά τους νάρθηκες.

________________

Απόσπασμα από το πολυαγαπημένο μυθιστόρημα  της Donna Tartt «Η μυστική ιστορία», εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Δεν έχω διαβάσει ακόμα την «Καρδερίνα».

«Το βιβλίο αυτό είναι από εκείνα που σε παρασέρνουν τόσο βαθιά μέσα τους που δυσκολεύεσαι να τα αποχωριστείς για πολύ καιρό, σα να έχεις χάσει έναν φίλο, και ένα μέρος τους μένει μαζί σου για πάντα.» γράφει για αυτό η Λένα Φουτσιτζή. Ισχύει το ίδιο και για την «Μυστική ιστορία». Δεν θες να το αφήσεις κάτω καθώς το διαβάζεις. Και όταν πέφτεις πάνω του χρόνια μετά, τακτοποιώντας την βιβλιοθήκη, το κοιτάς σαν κάτι ζωντανό που αναπνέει. Σαν να θέλει κάτι  να σου ξαναπεί.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ δυνατό βιβλίο, με είχε καθηλώσει. Ήταν δανεικό. Μου φαίνεται πρέπει να το αγοράσω να υπάρχει. Και μάλλον αξίζει άλλη μια ανάγνωση. Ευχαριστώ που μου το θύμισες :)