Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες υπογράφουν την «Ψηφιακή Σύμβαση της Γενεύης».

Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες υπογράφουν την «Ψηφιακή Σύμβαση της Γενεύης». Facebook Twitter
0

Η Microsoft, το Facebook και το Github ανήκουν σε μια ομάδα 34 εταιρειών τεχνολογίας που υπέγραψαν κοινή συμφωνία βάσει της οποίας δεσμεύονται δημοσίως να μην βοηθήσουν καμία κυβέρνηση σε οποιονδήποτε μελλοντικό «κυβερνοπόλεμο».

Η Microsoft, το Facebook, η HP, το Github, το LinkedIn, η ARM, η Cisco και 27 ακόμα κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες υπέγραψαν χθες το Cybersecurity Tech Accord, σύμφωνα με το οποίο δεσμεύονται να μη βοηθήσουν καμία κυβέρνηση σε κυβερνο-επιθέσεις. Η συμφωνία αυτή τους δεσμεύει επίσης να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Οι τέσσερις κορυφαίες αρχές στις οποίες συμφωνούν όλες οι επιχειρήσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι:

 

• Η προστασία των χρηστών και των καταναλωτών όπου και αν βρίσκονται.

• Η άρνηση βοήθειας σε κυβερνήσεις που σκοπεύουν να εκτελέσουν κυβερνο-επιθέσεις.

• Η ενίσχυση των χρηστών, των καταναλωτών και των προγραμματιστών ώστε να προστατεύουν καλύτερα τον εαυτό τους.

 Η συνεχής συνεργασία όλων των εταιρειών και με άλλες εναλλακτικές ομάδες ώστε να ενισχυθεί παγκοσμίως η κυβερνο-ασφάλεια.

Σε μια ανάρτηση στο blog του, ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, γράφει: «Η προστασία του ηλεκτρονικού μας περιβάλλοντος είναι προς το συμφέρον όλων. Οι εταιρείες που υπέγραψαν το Cybersecurity Tech Accord υπόσχονται να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας για την κοινωνία. Και δεσμευόμαστε να ενεργούμε υπεύθυνα, να προστατεύουμε και να ενδυναμώνουμε τους χρήστες και τους πελάτες μας και να βοηθάμε στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ασφαλέστερου online κόσμου».

 

Η ώθηση για την προσπάθεια προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τον κ. Σμιθ, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζει ότι ο κόσμος χρειάζεται μια «Ψηφιακή Σύμβαση της Γενεύης» που θα θέτει κανόνες συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο, ακριβώς όπως οι συμβάσεις της Γενεύης καθορίζουν τους κανόνες για τη διεξαγωγή πολέμου στο φυσικό κόσμο. Παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος στην καθιέρωση βασικών κανόνων συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο, μέσω μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη πριν από αρκετά χρόνια, το κίνημα έκλεισε έκτοτε.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ονόματα δεν υπάρχουν τρία ονόματα από το βαρύ πυροβολικό της σύγχρονης τεχνολογίας: η Amazon, η Apple και η Google, αλλά ούτε και σημαντικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δούμε εάν όλες οι κυβερνήσεις θα αγκαλιάσουν το Cybersecurity Tech Accord για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εν μέρει επειδή οι αρχές που υιοθετεί είναι αντίθετες με τις μυστικές προσπάθειες πολλών κυβερνήσεων να αναπτύξουν τα δικά τους μυστικά «κυβερνο-όπλα».

Όταν οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας απέκτησαν πρόσβαση σε μερικά από τα μυστικά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (σχετικά με τα αμερικανικά κυβερνο-όπλα), φάνηκε ότι το έκαναν χειραγωγώντας το ρωσικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς της Kaspersky. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την εισβολή στα προϊόντα της, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φάνηκαν να πιστεύουν τις δηλώσεις και απαγόρευσαν τα προϊόντα της Kaspersky από τα κυβερνητικά συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Kaspersky δεν έχει υπογράψει τη νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με τους New York Times, ανώτερα στελέχη της Microsoft δήλωσαν ότι ενημέρωσαν τη διοίκηση Τραμπ για τη νέα συμφωνία και δεν άκουσαν αντιρρήσεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει και πολλά: ο σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ, Τόμας Μπόσερτ, ο οποίος επέβλεπε την πολιτική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αποδεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανάληψη του ρόλου του Τζον Μπόλτον, ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Επίσης, τη στιγμή που που οι περισσότερες εταιρείες που υπέγραψαν είναι αμερικανικές, θα πρέπει να δούμε πώς μεγάλες εταιρείες από Ρωσία και Κίνα, για παράδειγμα, θα κάνουν το πρώτο βήμα ώστε να ενσωματωθούν στην παγκόσμια δέσμευση εναντίον των κυβερνο-επιθέσεων.

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM