Μια νυχτερινή φωτογραφία ενός μυρμηγκοφάγου, που είχε διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα την Άγρια Φύση, αποκλείστηκε μετά την αποκάλυψη της χρήσης βαλσαμωμένου ζώου από τον φωτογράφο.
Η φωτογραφία με τίτλο The Night Raider που απεικόνιζε έναν μυρμηγκοφάγο να επιτίθεται σε μία αποικία τερμιτών, είχε αρχικά διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Όλα όμως άλλαξαν όταν αποκαλύφθηκε πως αυτή δεν ήταν μία φωτογραφία ενός ζωντανού μυρμηγκοφάγου επί το έργον αλλά η βολική λήψη ενός βαλσαμωμένου ζώου.
Ο φωτογράφος Μάρσιο Καμπράλ, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως ο μυρμηγκοφάγος ήταν «ολοζώντανος» επικαλούμενος και αυτόπτες μάρτυρες που ήταν μαζί του την ώρα της φωτογράφισης στο Εθνικό Πάρκο Emas.
«Άλλοι φωτογράφοι αλλά και τουρίστες ήταν στο πάρκο την ίδια ημέρα. Θα ήταν πραγματικά αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς τους τη μεταφορά ενός βαλσαμωμένου ζώου», δήλωσε στο BBC.
Όμως η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Ρόουζ Κίντμαν Κοξ δεν πείστηκε από τον Καμπράλ. «Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οποιαδήποτε απόκλιση από τους κανονισμούς τελικά ανακαλύπτεται», υπογραμμίζει.
Η φωτογραφία Night Raider είχε κερδίσει το βραβεία για την κατηγορία «Ζώα στο Φυσικό τους Περιβάλλον» για το 2017. Οι πράσινες εκλάμψεις προέρχονται από σκαθάρια βιοφωσφορισμού που προσπαθούν να προσελκύσουν τερμίτες για να τους φάνε.
Η εμφάνιση του μυρμηγκοφάγου ήταν ένα «εκπληκτικό μπόνους» σύμφωνα με τον φωτογράφο.
Όμως εξωτερικοί συνεργάτες του μουσείου αμφέβαλλαν εξ αρχής για την υποτιθέμενη αυθόρμητη φωτογραφία.
Τελικά η επιτροπή στράφηκε σε πέντε επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας ειδικός στην ταρίχευση ζώων.
Και οι πέντε κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο «πρωταγωνιστής» της φωτογραφίας ήταν ύποπτα πανομοιότυπος με έναν ταριχευμένο μυρμηγκοφάγο στην είσοδο του πάρκου.
Ο φωτογράφος συνεργάστηκε μεν με την επιτροπή αλλά όταν του ζήτησαν να δουν και τις υπόλοιπες φωτογραφίες που τράβηξε πριν και μετά το νικητήριο στιγμιότυπο, εκείνος δεν ήταν σε θέση να τους δείξει ούτε μία ακόμα με τον μυρμηγκοφάγο εντός πλάνου.
Ο Καμπράλ δικαιολογήθηκε πως για τη μία και μοναδική λήψη του μυρμηγκοφάγου υπό συνθήκες ελάχιστου φωτισμού, χρειάστηκε 30 δευτερόλεπτα και στις υπόλοιπες ο μυρμηγκοφάγος «το είχε βάλει στα πόδια» τρομάζοντας από το φλας.
Η Κοξ είναι κριτής σε τέτοιους διαγωνισμούς τα τελευταία 30 χρόνια και δεν είναι καθόλου πρόθυμη να δεχτεί τέτοιες εξηγήσεις.
«Είναι αποκαρδιωτικό και παράξενο που ένας φωτογράφος έκανε τόσα πολλά για να ξεγελάσει την επιτροπή ενός διεθνούς διαγωνισμού», δήλωσε αργότερα στο BBC.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κριτές του συγκεκριμένου διαγωνισμού ακυρώνουν κάποια νικητήρια φωτογραφία.
Το 2009, ο «Ιβοριανός Λύκος» αποκλείστηκε ενώ αρχικά είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο, αφού ο υποτιθέμενος άγριος λύκος που πηδούσε στον αέρα για να πιάσει το θήραμά του, αποδείχθηκε εκ των υστέρων πως ήταν ένα εξημερωμένο ζώο που ζούσε σε ζωολογικό κήπο.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια