Οι έρευνες για τη χαμένη πτήση ΜΗ370 έφεραν στο φως ναυάγια του 19ου αιώνα

Οι έρευνες για τη χαμένη πτήση ΜΗ370 έφεραν στο φως ναυάγια του 19ου αιώνα Facebook Twitter
0

Οι ανεπιτυχείς έρευνες για το εξαφανισμένο αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines, έφεραν στο φως δύο ναυάγια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για εμπορικά πλοία που βυθίστηκαν τον 19ο αιώνα. Οι ειδικοί πιστεύουν συγκεκριμένα πως είναι βρετανικά σκάφη που μετέφεραν άνθρακα.

Όπως μεταδίδει το BΒC, τα πλοία εντοπίστηκαν 2.300 χλμ στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια των εξονυχιστικών ερευνών για το χαμένο αεροσκάφος στον Ινδικό Ωκεανό, το 2015.


Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες από σόναρ και αρχεία απογραφής πλοίων, στην προσπάθειά τους να ταυτοποιήσουν τα σκάφη.


Το ένα από τα δύο πλοία, το οποίο εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ταυτοποιήθηκε ως ένα σιδερένιο ιστιοφόρο εμπορικό πλοίο.


Ο δρ. Ρος Άντερσον, από το Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας, ειδικός στη ναυτική αρχαιολογία, δήλωσε πως πιθανότατα το σκάφος αυτό είναι ένα από τα εξής τρία: West Ridge (χάθηκε το 1883), Kooringa (1894) και Lake Ontario (1897). 


Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για τo West Ridge, το οποίο εξαφανίστηκε με 28 μέλη πλήρωμα σε ένα ταξίδι του από την Αγγλία στην Ινδία.


Ο δρ. Άντερσον ανέφερε πως το σκάφος έχει βάρος μεταξύ 1.000 και 1.500 τόνων και βρέθηκε σχετικά άθικτο και όρθιο στον πυθμένα, περίπου 4 χιλιόμετρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Οι έρευνες για τη χαμένη πτήση ΜΗ370 έφεραν στο φως ναυάγια του 19ου αιώνα Facebook Twitter


Το δεύτερο πλοίο εντοπίστηκε περίπου 36 χλμ μακριά, τον Μάιο του 2015, και είχε ξύλινο κύτος. Σύμφωνα με τον δρ. Άντερσον, είναι είτε το W. Gordon, που ταξίδευε από τη Σκωτία προς την Αυστραλία το 1877, ή το Magdala, το οποίο χάθηκε το 1882 ταξιδεύοντας από την Ουαλία προς την Ινδονησία. Τα πλοία αυτά είχαν πληρώματα μεταξύ 15 και 30 ατόμων.


«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σκάφος βυθίστηκε ως αποτέλεσμα ενός καταστροφικού γεγονότος, όπως μία έκρηξη, η οποία ήταν συχνό φαινόμενο σε πλοία που μετέφεραν άνθρακα», πρόσθεσε.


Ο ερευνητής τόνισε ακόμη πως λόγω ελλιπών ιστορικών αρχείων, η ομάδα του δεν μπορεί να ταυτοποιήσει με απόλυτη βεβαιότητα τα πλοία.


Όσον αφορά στο αεροπλάνο της πτήσης ΜΗ370, το οποίο μετέφερε 239 άτομα, παραμένει εξαφανισμένο για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Τα ίχνη του χάθηκαν ενώ κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.


Τα δύο ναυάγια βρέθηκαν κατά τις επίσημες έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος, από την Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Κίνα. Η ανεπιτυχής επιχείρηση τερματίστηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από 1046 ημέρες.


Νωρίτερα φέτος μια ιδιωτική αμερικανική εταιρία ξεκίνησε τις δικές της έρευνες για το αεροπλάνο. Ωστόσο, και αυτή η επιχείρηση είναι στις τελευταίες εβδομάδες της και δεν έχει βρει κάποιο νέο στοιχείο.


Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άντριου Τέιτ: Ο μισογύνης influencer θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας - Η αντίδραση του Έλον Μασκ

Διεθνή / Άντριου Τέιτ: Ο μισογύνης influencer θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο Μασκ στηρίζει

Ο Άντριου Τέιτ, κατηγορούμενος για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών ανακοίνωσε την ίδρυση του πολιτικού κόμματος BRUV
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Οι ελέφαντες, το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την τουριστική βιομηχανία, την παράνομη υλοτομία, τη λαθροθηρία και την ανθρώπινη επέκταση σε φυσικούς βιότοπους
LIFO NEWSROOM