Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν σκοπεύει να μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι για την προγραμματισμένη, επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου, όπως μεταδίδει η Corriere della Sera.
Ο Μακρόν έκανε χθες λόγο για «κυνισμό και ανευθυνότητα της ιταλικής κυβέρνησης», επειδή η χώρα αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο Aquarius στο οποίο επέβαιναν 629 μετανάστες.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κόμματός του La République en marche, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε πως η θέση της Ιταλίας απέναντι στο Aquarius, είναι «εμετική».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, ο Κόντε δήλωσε ότι στην φάση αυτή «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» για την πραγματοποίηση του ταξιδιού του στη Γαλλία.
Την Κυριακή, το πλοίο διάσωσης "Aquarius" ανακοίνωσε ότι είχε περισυνελλέξει 629 μετανάστες από σωσίβιες λέμβους στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων 134 παιδιά.
Από αυτά, τα 123 ήταν ασυνόδευτα ενώ στο κατάστρωμα επέβαιναν και επτά έγκυοι.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ανέλαβε αρμοδιότητες την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε οδηγίες να επιτραπεί ο κατάπλους του "Aquarius" στο ανατολικό λιμάνι της Βαλένθια.
Υπεύθυνος για την άρνηση της Ιταλίας είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι. Ο γραμματέας της Λέγκας είχε άλλωστε υποσχεθεί, προεκλογικά, να ανακόψει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα.
Η Μάλτα επίσης απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας πως δεν είχε καμία σχέση με την επιχείρηση διάσωσης.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προειδοποιεί τώρα πως αν δεν υπάρξουν επίσημες εξηγήσεις από τη Γαλλία για τις χθεσινές δηλώσεις του Μακρόν, θα ήταν προτιμότερο να ακυρωθεί η συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Μιλώντας στη Γερουσία, ο Σαλβίνι κάλεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να επιδείξει μεγαλύτερη «γενναιοδωρία» στην υποδοχή των προσφύγων, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο Σαλβίνι είπε πως η Γαλλία είχε δεσμευθεί να δεχθεί «9.816 μετανάστες» που έφθασαν τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία όμως δέχθηκε μόνο 640. Κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να «περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να δώσει ένα σήμα γενναιοδωρίας» υποδεχόμενος τους μετανάστες αυτούς.
«Η ιστορία μας της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του εθελοντισμού δεν αξίζουν τέτοια λόγια από εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης οι οποίοι πρέπει να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, τονίζοντας πως η Γαλλία επαναπροώθησε στην Ιταλία 10.249 μετανάστες οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Μαΐου.
σχόλια