Καλά νέα για τους διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ

Καλά νέα για τους διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ Facebook Twitter
0

 

Οι ειδήσεις κόβουν την ανάσα ακόμα κι αν δεν είσαι διαβητικός. Σήμερα ανακοινώθηκε η έρευνα του Ινστιτούτου Βιολογίας του Sulk σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως μια δόση πρωτείνης FGF1 μπορεί να επαναφέρει τη γλυκόζη στα κανονικά επίπεδα για παραπάνω από δύο μέρες και παράλληλα να λειτουργήσει ευεργετικά στην μειώνοντας την αντίσταση την ινσουλίνη από την οποία υποφέρουν αρκετοί διαβητικοί. Η ανακάλυψη αυτή (έγινε χάρη σε έρευνες σε ποντίκια, άρα μέχρι να δοθεί έγκριση για χρήση σε ανθρώπους, θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες) μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων στην αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου ΙΙ ο οποίος σχετίζεται κατεξοχήν με την παχυσαρκία και τον καθιστικό τρόπο ζωής.

 

Λίγες μέρες πριν ωστόσο τα νέα ήταν εξίσου συναρπαστικά αλλά εντυπωσιακά, αυτή τη φορά για τους ασθενείς απο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Ερευνητές στην Κέντρο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, φαίνεται πως ανέπτυξαν μια μέθοδο θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και το κατάφεραν μετατρέποντας κύτταρα του γαστροεντερικού συστήματος σε πηγές παραγωγής ινσουλίνης! Οι επιστήμονες πειραματίζονται εδώ και καιρό με  βλαστοκύτταρα που προσπαθούν να μετατρέψουν σε πηγές ινσουλίνης με κακά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Παρατήρησαν όμως ότι υπάρχοντα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν ν’αλλάξουν… χρήση και να επιστρατευτούν αυτά για το σκοπό αυτό.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια ενώ δοκιμές με ανθρώπινο ιστό είναι πολύ ενθαρρυντικές.

 

Ο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα β του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Από τη στιγμή που τα κύτταρα αυτά εξαφανίζονται ο μεταβολισμός απορρυθμίζεται. Έτσι ο ασθενής πλέον αναπληρώνει την ινσουλίνη με ενέσεις μέσα από μια χρονοβόρα και επώδυνη διαδικασία υπολογισμού των απαιτούμενων, κάθε φορά, δόσεων. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπληρώσουν τα κύταρρα β ώστε η αναπλήρωση της ινσουλίνης να μην χρειάζεται να γίνεται με ενέσεις.

 

Η μετατροπή των κυττάρων του γαστροεντερικού συστήματος γίνεται με την… απενεργοποιήση του γονιδίου FOXO1. Από τη στιγμή που το γονιδιο αυτό απενεργοποιηθεί χρειάζεται μόλις μια εβδομάδα στα κύτταρα του γαστροεντερικού συστήματος ν’αλλάξουν κι αυτά χρήση και ν’αρχίσουν να παράγουν ινσουλίνη.

 

Αν και η έρευνα αυτή είναι πολλά υποσχόμενη έχει ακόμα πολύ δρόμο. Χρειάζεται τώρα ν’αναπτυχθεί το φάρμακο εκείνο που θ’απενεργοποιεί με ασφάλεια το γονίδιο FOXO1. Άπαξ και το φάρμακο αυτό δημιουργηθεί θα πρέπει να περάσει από ένα πλήθος κλινικών και άλλων δοκιμών. Όμως όσο χρονοβόρα και να είναι η διαδικασία φαίνεται πως η επιστήμη βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο να κερδίσει τη μάχη κατά του διαβήτη.

 

 

__________

Πηγές:

Columbia University Medical Center

Nature Communications

WebMD

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM