Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, με τουλάχιστον 7 διαγωνισμούς σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πηγές του Ταμείου εκφράζουν αισιοδοξία ότι φέτος θα επιτευχθεί για πρώτη φορά ο στόχος των εσόδων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλα έργα αξιοποίησης.
Σημειώνεται πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε (στις 7 Ιουνίου) το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ.
Με βάση τα στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ άλλοι διαγωνισμοί είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης.
Ενδεικτικά, έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το eAuction VIII), ενώ επίσης έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος.
Παράλληλα, έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με τη λήψη δεσμευτικών προσφορών για άλλα έργα όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τα συνολικά 535 εκατ. ευρώ) και η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ σε έναν διαγωνισμό που χρονίζει από το 2013).
Στη β' φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία).
Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα), είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου κλπ.
Επιπλέον με τη διαφαινόμενη θετική κατάληξη εντός της φετινής χρήσης της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε ένα τίμημα στην περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανόν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ να υπερβούν και τα 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο («sMoU»), ο στόχος εσόδων για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2 δισ. ευρώ για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια