Επιφυλάξεις ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους Facebook Twitter
EPA/SHAWN THEW
0

Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εξέφρασε ξανά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας όμως λόγο για «πολύ σημαντικές» αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, χαρακτήρισε ως ένα «ορόσημο» τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως αποτελούν αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα μέτρα που ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βελτιώνουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, και το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα περιορίσουν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τους οικονομικούς κινδύνους της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθύμισε επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων να αναθεωρήσουν την βιωσιμότητα του χρέους το 2033 και να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως το Ταμείο θα συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. 

Όπως είπε, θα ελέγχει τα αποτελέσματα, αλλά και την πορεία εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών μέσω της τυπικής μεταπρογραμματικής εποπτείας. «Αυτό (η μεταπρογραμματική εποπτεία) δεν αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Αν κοιτάξετε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αν κοιτάξετε τις άλλες χώρες στον κόσμο, αυτή η μεταπρογραμματική εποπτεία είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ», ανέφερε. 

Επίσης, σε ετήσια βάση θα καταρτίζονται και οικονομικές αναλύσεις για τη χώρα (το αποκαλούμενο Άρθρο 4).

Όσον αφορά στο πώς θα γίνεται η αξιολόγηση στο πλαίσιο αυτής της νέας εποπτείας, ο Ράις διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να γίνονται αξιολογήσεις σε τριμηνιαία βάση όπως γινόταν στη διάρκεια του προγράμματος. «Και παρομοίως δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Δεν είναι αξιολογήσεις επί τρίμηνης βάσης. Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο ευέλικτο από αυτό».

Σχετικά με την τρέχουσα έκθεση (Άρθρο 4) για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν θα παρουσιάσει αύριο στην Αθήνα τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της. 

Η «καταληκτική δήλωση» του Ταμείου περιέχει ορισμένα αρχικά συμπεράσματα, στα οποία, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), καθώς αυτή είναι μέρος της ευρύτερης έκθεσης για το Άρθρου 4.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της έκθεσης του Άρθρου 4, ο Τζέρι Ράις εκτίμησε πως τα τελικά αποτελέσματα θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.


«Σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αυτή θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για την έκθεση του Άρθρου 4. Αυτό δεν θα είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Αλλά θα κυκλοφορήσει με την έκθεση με τον συνήθη τρόπο. Έτσι, η πλήρης έκθεση θα μεταβεί στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο με τον συνηθισμένο τρόπο για συζήτησή και ως μέρος αυτής της συζήτησης θα συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους... Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Κανονικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την οριστικοποίηση αυτής της έκθεσης. Το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, ωστόσο, διακόπτει τις εργασίες του στο τέλος του Ιουλίου, οπότε θα περίμενα να συμβεί πριν από αυτό», είπε συγκεκριμένα.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI