Γερμανία: Εγκρίθηκε από τη Bundestag η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα

Γερμανία: Εγκρίθηκε από τη Bundestag η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) ενέκρινε τη συμφωνία του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Η έγκριση έγινε με ευρεία πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, από τους 643 βουλευτές που ψήφισαν, οι 410 είπαν «ναι» και οι 226 ψήφισαν «όχι», ενώ υπήρχαν και επτά αποχές.

Σημειώνεται πως η σημερινή Bundestag αριθμεί 709 βουλευτές.

Την προηγούμενη Τετάρτη, τη συμφωνία είχε εγκρίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), με ευρύτατη πλειοψηφία. 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, το Eurogroup συμφώνησε για τον τερματισμό του ελληνικού προγράμματος, μετά από οκτώ χρόνια. Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα λήξει στις 20 Αυγούστου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να παρατείνουν τις χορηγηθείσες πιστώσεις, καθώς επίσης και μια δεκαετή παράταση της αποπληρωμής τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει 15 δισ. ευρώ από το τελευταίο πρόγραμμα ως «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Επιπλέον, προγραμματίζονται οι καταβολές των κερδών που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

«Στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επρόκειτο για μια μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, της Βουλής, αλλά προπάντων των πολιτών της Ελλάδας, οι οποίοι ανέλαβαν μεγάλο βάρος» και «αυτό που κάνουμε τώρα είναι σωστό», είναι ένα «δείγμα αλληλεγγύης» και ένα «μήνυμα ότι μαζί είμαστε ισχυροί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το γ΄ πρόγραμμα βοήθειας, βάσει σχεδίου στις 20 Αυγούστου. Έτσι θα εγκαταλείψει την ομπρέλα διάσωσης έπειτα από οκτώ χρόνια και έχει την ευκαιρία να σταθεί πάλι στα δικά της πόδια», τόνισε. 


«Θέλουμε να μην σταματήσουν οι προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά επιθυμούμε η πολιτική στην Ελλάδα να συνεχίσει να προσανατολίζεται στο μέλλον σύμφωνα με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τώρα τα περιθώρια θα γίνουν κάπως μεγαλύτερα» και θα μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει η οικονομική επιτυχία της ελληνικής οικονομίας.

«Με αυτή την εποπτεία μετά το πρόγραμμα εξασφαλίζουμε ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια», επισήμανε.

Εξηγώντας την απόφαση του Eurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το μεγαλύτερος μέρος της βοήθειας που προσφέραμε ως Ευρωπαίοι ήταν η δυνατότητά μας να δανειζόμαστε και ανέφερε ότι πολλές φορές στην πολιτική αντιπαράθεση κάποιοι μπερδεύουν αυτή την διαδικασία με απευθείας πληρωμές.

«Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και παραμένει λάθος, ακόμη και αν το επαναλαμβάνει κανείς. Τα δάνεια που παίρνουμε από κοινού από τις αγορές μέσω του EFSF και του ΕΜΣ βεβαίως και αποπληρώνονται», τόνισε και υπενθύμισε ότι «και η Γερμανία αποπλήρωσε μόλις πριν από λίγα χρόνια δάνεια που είχε λάβει σε περίοδο μεγάλης δυσκολίας».

«Είναι σωστό αυτό που κάνουμε τώρα», επανέλαβε ο κ. Σολτς και διευκρίνισε ότι δεν χρειάστηκε τελικά να διατεθούν όλα τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για το γ΄πρόγραμμα. Η τελευταία δόση, πρόσθεσε, στοχεύει στο να «συνοδεύσει» την αποπληρωμή των δανείων μέσω πρόσβασης στις χρηματαγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), ο οποίος αμφισβήτησε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Σολτς μίλησε για «λάθος πληροφορία» και τόνισε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει.

«Αυτή τη στιγμή τρέχουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ του ΔΝΤ ως δάνεια τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2024 και τα οποία έχουν έναν ρόλο στο πρόγραμμα. Και επειδή βεβαίως το ΔΝΤ φροντίζει για τα χρήματά του, θα συμμετάσχει και στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα», σημείωσε και επισήμανε ότι δεν είχε νόημα να δοθεί το επιπλέον ποσό του 1,6 δισεκ. από το ΔΝΤ, από την στιγμή που ούτως ή άλλως δεν χρειάστηκαν τελικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ συμμετέχει. Θα συμμετάσχει στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα και ο πολιτικός στόχος των αποφάσεων της Βουλής επιτυγχάνεται», συνέχισε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην παλαιότερη απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου που έθετε την συμμετοχή του Ταμείου ως προϋπόθεση για την συγκατάθεση του Βερολίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI