Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεξικό.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής εκλογικής επιτροπής, η οποία βασίζεται στα στοιχεία μιας ταχείας καταμέτρησης, συγκέντρωσε από το 53% ως το 53,8% των ψήφων.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Λόπες Ομπραδόρ και τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα του για τη μεταβίβαση της εξουσίας.
Ο συντηρητικός υποψήφιος για την προεδρία του Μεξικού Ρικάρδο Ανάγια αναγνώρισε «τη νίκη» του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές. Ο Ανάγια, επικεφαλής μιας συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, πρόσθεσε ότι τηλεφώνησε στον Λόπες Ομπραδόρ και τον συνεχάρη για τη νίκη του.
Τον «επόμενο πρόεδρο» του Μεξικού συνεχάρη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε πως «αδημονεί να συνεργαστεί» με τον Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
«Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν προς όφελος τόσο των ΗΠΑ, όσο και του Μεξικού!», ανέφερε μέσω Twitter ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, η πολιτική του οποίου όσον αφορά τόσο το εμπόριο όσο και την παράτυπη μετανάστευση έχει βυθίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε σοβαρή κρίση, τις έχει οδηγήσει σε ιστορικό ναδίρ.
Οι δολοφονίες δύο κομματικών στελεχών αμαύρωσαν την ημέρα των εθνικών εκλογών
Δύο στελέχη κομμάτων δολοφονήθηκαν από οπλοφόρους την Κυριακή, την ημέρα των εκλογών στο Μεξικό, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από τουλάχιστον 145 φόνους πολιτικών.
Η Φλόρα Ρεσέντις Γκονσάλες, στέλεχος του Κόμματος Εργαζομένων (PT, αντιπολίτευση) έπεσε νεκρή από σφαίρες στην Πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα στη χώρα. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματα «που υπέστη από σφαίρες στις 06:30 τοπική ώρα» στην κοινότητα Κοντέπεκ, ανέφερε ανακοίνωση των πολιτειακών δικαστικών αρχών.
Αργότερα ο Φερνάντο Ερέρα Σίλβα, στέλεχος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), δολοφονήθηκε στην Ακολιουία, στην Πολιτεία Πουέμπλα (κεντρικά). «Ζητούμε το κράτος να εγγυηθεί την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας», ανέφερε το PRI σε ανακοίνωσή του.
Οι νέοι φόνοι αμαύρωσαν ακόμα περισσότερο μια εκστρατεία που ήδη χαρακτηριζόταν «η πιο αιματηρή» στην ιστορία του Μεξικού, με τουλάχιστον 145 δολοφονίες πολιτικών, εκ των οποίων 48 ήταν υποψήφιοι για αιρετά αξιώματα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Etellekt.
Το κύμα φόνων αυτό εγγράφεται στο πλαίσιο του γενικότερου κύματος βίας που πλήττει όλη τη χώρα. Πέρυσι δολοφονήθηκαν 29.000 άνθρωποι.
Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2006, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) αποφάσισε να αναπτύξει τον στρατό στους δρόμους για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών.
Τα περίπου 89 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Μεξικό συμμετείχαν μολαταύτα, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή και την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, «μαζικά» στη διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου, των 500 βουλευτών, των 128 γερουσιαστών, πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων και δημάρχων. Συνολικά θα αναδειχθούν 18.000 αξιωματούχοι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια