Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια μετά το Brexit

Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια μετά το Brexit Facebook Twitter
0

Οι Ευρωπαίοι φοιτητές, που θα υποβάλλουν αίτηση σε αγγλικά πανεπιστήμια του χρόνου -μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ- θα έχουν την δυνατότητα για φοιτητικά δάνεια δίδακτρα ισόποσα με τους ντόπιους σπουδαστές, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Παιδείας Ντέμιαν Χιντς δήλωσε πως οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φοιτούν σε αγγλικά πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2019 θα επιβαρύνονται με τα ίδια ετήσια δίδακτρα με τους Άγγλους συμφοιτητές τους και θα έχουν την ίδια πρόσβαση στα δάνεια που χορηγεί το κράτος, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σπουδών τους. 

«Οι φοιτητές από την ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στον πανεπιστημιακό κλάδο και είναι απόδειξη της αξιοπιστίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος πως τόσοι πολλοί φοιτητές του εξωτερικού επιλέγουν να έρθουν και να σπουδάσουν εδώ», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός. 

Η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τις ισχύουσες ρυθμίσεις για δάνεια και δίδακτρα στο ακαδημαϊκό έτος 2019-20 σημαίνει ότι οι φοιτητές της ΕΕ θα συνεχίσουν να εγγράφονται στην ίδια βάση με τους Βρετανούς και μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit τον Μάρτιο του 2019.

Ο Ντέμιαν Χιντς ανακοίνωσε επίσης πως το μέγιστο ύψος διδάκτρων θα παραμείνει στις στις 9.250 λίρες για έναν ακόμη χρόνο, συγκεκριμένα την ακαδημαϊκή περίοδο 2019-2020. 

«Έχουμε ήδη αυξήσει το ποσό των χρημάτων που χρειάζεται να κερδίσουν οι αποφοίτοι πριν ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, οπότε το "πάγωμα" των διδάκτρων για ένα ακόμη έτος αποτελεί επιπλέον παράδειγμα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τους σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο Χιντς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με το μακροπρόθεσμο καθεστώς φοιτητών από την ΕΕ, ενώ ανησυχίες εγείρει ένα έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε πέρυσι, στο οποίο προτείνεται οι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ που θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποβάλλονται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους για τις ακαδημαϊκές ικανότητές τους, τις γνώσεις τους στην Αγγλική γλώσσα και το οικονομικό τους υπόβαθρο με τους φοιτητές άλλων χωρών.

Από τους 1.6 εκατομμύρια φοιτητές των βρετανικών πανεπιστημίων, περισσότεροι από 80.000 κατάγονται από χώρες της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM