Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία αποτελεί «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» σύμφωνα με την ΕΕ, όμως παράλληλα κρίνεται ανεπαρκής λόγω των έκτακτων εξουσιών που δόθηκαν στις αρχές και της διατήρησης πολλών περιοριστικών στοιχείων για τις ελευθερίες.
«Ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία τέθηκε σε ισχύ στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», σχολίασε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ανακοίνωσή της.
«Την ίδια ώρα, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση νέων νομοθετικών προτάσεων που χορηγούν έκτακτες εξουσίες στις αρχές και η διατήρηση πολλών περιοριστικών στοιχείων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα εξασθένιζε οποιοδήποτε θετικό στοιχείο της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε.
«Αναμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει και να ανατρέψει όλα τα μέτρα που συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κράτος δικαίου, στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και στις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν την καρδιά κάθε δημοκρατικού κράτους», διευκρίνισε η εκπρόσωπος, επικαλούμενη «την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τα δικονομικά δικαιώματα».
«Και αναμένουμε από την Τουρκία ότι θα σταματήσει να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.
«Εξακολουθούν να έχουν ζωτική σημασία συγκεκριμένες και βιώσιμες βελτιώσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών για τις προοπτικές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», κατέληξε.
Η Τουρκία ήρε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία είχε τεθεί σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια και επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αλλά η αντιπολίτευση φοβάται ότι στην πράξη θα παραταθεί μέσω ενός νέου "αντιτρομοκρατικού" νόμου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
σχόλια