Ταξίδι με τη «Σουηδέζα»

Facebook Twitter
0

Για χάρη του (θα έπρεπε να) έχουν γραφτεί τραγούδια. Πέρα από το γνωστό του Αδαμαντίδη («Από τον πύργο της Βαβέλ, έφυγα νύχτα με το ΚΤΕΛ»...).

Κι αν δεν έχουν γραφτεί περισσότερα για το ΚΤΕΛ, είναι γιατί δεν βρήκαν την έξοδο, δεν άνοιξε η πόρτα για να κατέβουν.

Γιατί το ΚΤΕΛ – όχι ως ταμείο, αλλά ως νοοτροπία, ως θεσμός, ως μέσο – δεν είναι άλλη μία στρατιά οχημάτων μεγάλων αποστάσεων, δεν συγκρίνεται με τα θηριώδη πλην ψυχρά αντίστοιχα των γερμανικών – ας πούμε – autostrada ή με τις fancy αμερικανικές εκδρομικές πουλμανάρες.

Όχι. Τα δικά μας ΚΤΕΛ δεν είναι μόνο ζάντες, λάστιχα και τσόχινα ρουφηχτά καθίσματα, δεν είναι απλώς «εργαλεία» που ενώνουν τους τσουρουφλισμένους αστούς και τους εκπατρισμένους νοικοκύρηδες με την περιφέρεια.

Είναι φτιαγμένα από dna ελληνικού μονόκερου και οι πόρτες τους «βγάζουν» στις κοιλάδες που βοσκάνε τα όνειρα και συνδέονται απευθείας με τα κεντρικά της πιο μπαρόκ εκδοχής τους.

Κι αν τύχει κι ανέβεις στο καλό το όχημα το σενιαρισμένο, καταλαβαίνεις ότι είναι πλάσμα μαγικό, ψυχή γυναίκας φυλακισμένη στο παρμπρίζ, με την καρδιά στον κινητήρα και το κεφάλι φορτωμένο χαϊμαλιά και φυλαχτά και λουλούδια κάποιου πλαστικού Μάη και σταυρουδάκια και νάιλον πεταλούδες και κορίτσια μισόγυμνα σε καρτποστάλ σαν άλλοτε και εικονοστάσια με προστατευτικούς αγίους, για όταν η ψυχή (και η στροφή) ζορίζει τις ζάντες και «η Παναγιά να μας φυλάει»...

Φίλος της, ο τιμονιέρης, που ελέω ντοπιολαλιάς «ροκανίζει» τα σύμφωνα και «πνίγει» τα φωνήεντα και στην ανάπαυλα του έχει συντροφιά την «Ελεύθερη Ώρα» (!) και τον Γέροντα Παΐσιο.

Όλοι έχουμε υπάρξει κάτι από αυτά: «εξόριστοι» φοιτητές μιας παντέρμης επαρχιακής πόλης που δεν ήταν ακριβώς «κόμβος», ερωτευμένοι τουρίστες σε κάποιο ψαρονήσι που παράγει λάδι και σκνίπα, «διωγμένοι» γόνοι ενός χωριού που λύσσαξε να μας αστικοποιήσει, όλοι λίγο έως πολύ έχουμε μετρήσει τις πικρές χαρές του ΚΤΕΛ, ενός θηρίου συνώνυμου του θαύματος και της λήθης, ενός θηρίου που έχει όνομα και καρδιά γυναίκας. 

Μπορεί, ας πούμε, να το λένε και «Σουηδέζα» και να ρίχνει λιγωτικές ματιές σε μελαχρινούς κατσαρομάλληδες οδηγούς, ζόμπι από την κούραση και την προσήλωση στο τιμόνι, που δεν αποσπώνται ούτε από 100χρονίτισσες γριές που μυρίζουν υπέρταση και σκόρδο ούτε από μαργιόλες Ρωσίδες που πάνε να πιάσουν «ντουλειά» σε κάποιο παραθαλάσσιο μπαρ ούτε από απελπισμένους φαντάρους με μπαϊλντισμένα άρβυλα και βαριά ακμή.

Κι όλοι έχουμε κάνει όνειρα με το κεφάλι γυρτό στο τζάμι ενός τέτοιου μαγικού Volvo – κι ας το ‘λεγαν και «Σουηδέζα» - με το air condition να φυσάει μοβόρα τα κεφάλια μας, το μισοκοιμισμένο υποσυνείδητο μας να πιάνει καμένους στίχους στα βραχέα, το νανούρισμα μας να έχει γίνει προσωπική υπόθεση της Σάσσυς Τσεντούρου, με το «κατάστημα Βουρβούτσης (να) αφιερώνει το τραγούδι στην εκλεκτή πελατεία του» (sic) κι απ’ το παράθυρο θάλασσες και βουνά, γελάδια και καρόδρομοι, ήλιος και σύννεφα να χαΐδεύουν απρόσκλητοι το βασίλεμα μας.

Σταυρουδάκια, εικονοστάσια και χαϊμαλιά, παιχνίδια, λουλούδια και πεντάλεπτες στάσεις για «ουότι θέλιε ουο καθείνας», χιλιόμετρα για να θυμηθείς, χιλιόμετρα για να ξεχάσεις, όνειρα φορτωμένα μαζί με τα βατραχοπέδιλα και τις παλιές πληγές, από το πανηγύρι που έφυγες και στο πανηγύρι που πας, από τα καλοκαίρια που άφησες στα φθινόπωρα που ελπίζεις, ντάλα 15αύγουστο ή ψυχή βαθιά στη βαρυχειμωνιά, μπορεί – μπορεί λέμε - να ‘χεις παρέα μια «Σουηδέζα»...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ