LIVE!

Η γυναίκα του Καίσαρα

Η γυναίκα του Καίσαρα Facebook Twitter
Παντού σχεδόν και πάντα η πολιτική διεξαγόταν (και) με όρους θεατρικής παράστασης, χολυγουντιανής ή μπολυγουντιανής υπερπαραγωγής, σαπουνόπερας έστω, όπου τα σκηνικά και τα ρούχα των ηθοποιών μετράνε εξίσου ή και περισσότερο από τις πράξεις τους... Eικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO
6

Δεν το πληροφορήθηκα από εφημερίδα ή από ιστότοπο. Μου το ανακοίνωσε, με τον γλαφυρό του τρόπο, ένας ταξιτζής: «Τα έμαθες;» μου είπε. «Οι "δικοί" μας, που έστειλαν οι Σαμαροβενιζέλοι για να συναντήσουν την τρόικα, θα περάσουν σαν μαχαραγιάδες στο Παρίσι!» Δεν θυμόταν το όνομα του ξενοδοχείου όπου θα κατέλυε η ελληνική αντιπροσωπεία, είχε όμως αποστηθίσει τις τιμές των δωματίων, το πόσο χρεώνει το ρουμ σέρβις ένα τοστ και ένα μπουκαλάκι νερό. «Και ο λαός πεινάει...» κατέληξε, οργίλος και λυγμικός ταυτόχρονα, εκλαμβάνοντας την σιωπή μου ως συμφωνία.


Δυο μέρες αργότερα, διάβασα στο διαδίκτυο την αντι-είδηση, που διοχετεύθηκε στο πνεύμα «όλοι ίδιοι είναι», στο συνεχές αλληλοκάρφωμα μεταξύ κυβέρνησης και Σύριζα. «Ο Τσίπρας σνομπάρει τους διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης και πάει για γουηκ-εντ στο ακριβότερο ξενοδοχείο του κόσμου!» Το ουσιαστικό νέο είναι πως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του Κόμο, όπου θα συζητήσει με εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της Ευρώπης. Εκείνο όμως που πουλιέται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και πουλάει σε ακόμα μεγαλύτερη μερίδα πολιτών είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενέδωσε στην πολυτέλεια. Πρόδωσε τον αριστερό εαυτό του για να μπει στα σαλόνια. Έγινε ένας από «εκείνους»...


Δεν είναι ελληνικό χαρακτηριστικό. Παντού σχεδόν και πάντα η πολιτική διεξαγόταν (και) με όρους θεατρικής παράστασης, χολυγουντιανής ή μπολυγουντιανής υπερπαραγωγής, σαπουνόπερας έστω, όπου τα σκηνικά και τα ρούχα των ηθοποιών μετράνε εξίσου ή και περισσότερο από τις πράξεις τους.


Ο κόσμος, τα παλιά τα χρόνια, θαμπωνόταν απ'τις υπερπολυτελείς συνήθειες των ηγεμόνων. Οι χρυσοποίκιλτες περιβολές, τα πετράδια του στέμματος, οι μπανιέρες που ξεχείλιζαν από σαμπάνια ή από πανάκριβο γάλα γαϊδάρας όχι απλώς δεν τον εξόργιζαν μα και τον έκαναν να προσκυνάει. Και αν η Μαρία Αντουανέττα έχασε το κεφάλι της στην γκιλοτίνα εξαιτίας και του διαμαντένιου διαδήματος που φορούσε στον ωραίο της λαιμό, δύο σχεδόν αιώνες αργότερα οι Αθηναίοι πλημμύρισαν τους δρόμους για να παρακολουθήσουν τους γάμους του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία. Η εικόνα, στα επίκαιρα της εποχής, μιας άμαξας αντάξιας της Σταχτοπούτας να στρίβει απ'την πλατεία Συντάγματος στην οδό Μητροπόλεως και οι βαλέδες με τις βελάδες και τα περουκίνια να ιδρώνουν στο λιοπύρι, προκαλεί σήμερα θυμηδία. Κανένας όμως δεν ξεκαρδίστηκε με τις αντίστοιχες παράτες στον προπέρσινο υμέναιο του Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον.


Οι βασιλιάδες, θα μου πείτε, είναι στις μέρες μας διακοσμητικοί. Το ζήτημα είναι πως ζουν εκείνοι που όντως κυβερνούν κι αποφασίζουν για τις τύχες των ανθρώπων. Το σπίτι του πολιτικού πρέπει να είναι γυάλινο και ο ίδιος λιτός σαν αρχαίος Σπαρτιάτης, σαν τον Μαχάτμα Γκάντι τουλάχιστον που είχε δυο καλαμάκια για πόδια και τρεφόταν με σκέτη από γιουβέτσι. Ή σαν τον Πρόεδρο της Ουρουγουάης, τον Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος οδηγεί έναν σαραβαλιασμένο σκαραβαίο και εμφανίζεται παντού με ξεχειλωμένες ζακέτες. Αυτός μάλιστα! Συμπάσχει εμπράκτως με τον λαό του.


Ο Λένιν θα είχε αντίθετη άποψη. Όταν ρωτήθηκε –λένε- γιατί επέμενε να ταξιδεύει πρώτη θέση στο τρένο, απάντησε ότι το ζητούμενο είναι να αναβιβαστούν όλοι στην πρώτη θέση και όχι να υποβαθμιστεί ο ίδιος στην τρίτη. Η Ρόλς Ρόυς, εν πάση περιπτώσει, με την οποίαν κυκλοφορούσε στη Μόσχα, εκτίθεται ακόμα στο μουσείο.


Ο Στάλιν το είδε διαφορετικά: Τσόχινα σακκακοπουκάμισα αντί για κοστούμια και προβολή ενός τρόπου ζωής απολύτως αφοσιωμένου –υποτίθεται- στο παγκόσμιο προλεταριάτο. «Ένα παράθυρο στο Κρεμλίνο μένει ως το χάραμα φωτισμένο! Είναι ο Στάλιν που αγρυπνά για τους εργάτες όλης της γης...» καμάρωναν οι παλιοί κομμουνιστές. Δεν γνώριζαν πιθανότατα πως ο Στάλιν ήταν απλώς νυκτόβιος - με το που έσκαγε ο ήλιος πήγαινε για ύπνο.


Ο Φιντέλ Κάστρο ακολούθησε την ίδια γραμμή. Εμφανιζόταν επί δεκαετίες με τη στολή του αντάρτη και το όπλο κρεμασμένο στη ζώνη του, έτοιμος να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να αποκρούσει τυχόν αμερικάνικη απόβαση. Όταν μάλιστα έκοψε το κάπνισμα, δήλωσε πως θυσίασε τα πούρα για χατίρι του λαού του.

___________

Kατηγορούν την Αλέκα Παπαρήγα επειδή έστειλε την κόρη της στο αμερικάνικο κολλέγιο – τι κι αν τα ρούχα της είναι εμφανώς αγορασμένα απ'τα καλάθια των φτηνότερων καταστημάτων γυναικείων νεωτερισμών...

___________


Είναι απορίας άξιον πώς ηγέτες, οι οποίοι κυβερνούν δικτατορικά νοιώθουν την ανάγκη να κολακεύουν ανθρώπους που από την ψήφο τους ποτέ δεν καταδέχθηκαν να εξαρτηθούν...


Στην Ελλάδα ανέκαθεν ήμασταν υπερπρόθυμοι να καυτηριάσουμε όποιον επιφανή «προκαλούσε».


Θυμάμαι, κατά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, κάτι κυρίες στην Φωκίωνος Νέγρη να περνάνε γενεές δεκατέσσερις τον Μίκη Θεοδωράκη επειδή είχε δήθεν θαλαμηγό, αγορασμένη με τα χρήματα των αριστερών θαυμαστών του. Για ένα ψαροκάικο επρόκειτο στην πραγματικότητα...


Ακούω ακόμα αρκετά συχνά να κατηγορούν την Αλέκα Παπαρήγα επειδή έστειλε την κόρη της στο αμερικάνικο κολλέγιο – τι κι αν τα ρούχα της είναι εμφανώς αγορασμένα απ'τα καλάθια των φτηνότερων καταστημάτων γυναικείων νεωτερισμών...


Και βέβαια, οι βουλευτές αμείβονται εξωφρενικά για να κάθονται και βέβαια ο Ευάγγελος Βενιζέλος σπατάλησε το υστέρημα του κόσμου για να μεταβεί με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο από την Σκιάθο στις Βρυξέλλες... (Προσωπικά, εάν βρισκόμουν στη θέση του, θα πλήρωνα από την τσέπη μου ένα λήαρ-τζετ, απλώς για να αποφύγω τα κακόβουλα και κακόγουστα σχόλια.)


«Πού θα'θελες να μείνει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι;» ρώτησα τον ταξιτζή. «Κάπου απλά...» «Σε μια φοιτητική εστία, ας πούμε...» «Ναι!» «Αν έμεναν όμως στη φοιτητική εστία μα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έδιναν γη και ύδωρ; Και αν οι βουλευτές έπαιρναν τον βασικό μισθό αλλά είχαν όλοι κανονικούς σπόνσορες, επιχειρηματίες που αγόραζαν δια αυτών τροπολογίες Ή ήταν οι ίδιοι όλοι πλούσιοι, απλοί χομπίστες της πολιτικής; Και αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αντί να προκαλεί με κοσμικούς γάμους και μέγαρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρίστανε τον λιτοδίαιτο και φυλούσε τα υπεξαιρεμένα εκατομμύρια σε κρυφούς λογαριασμούς; Και εάν ένας πρωθυπουργός με τριμμένα σακάκια και αγαθότατες προθέσεις έριχνε –λόγω ιδεοληψίας ή ανικανότητας- έξω την χώρα;»


Το νέο-καραμανλικό «σεμνά και ταπεινά» αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα από το πιο δηλητηριώδη βέλη στη φαρέτρα του λαϊκισμού. Μεταμφιέζει τον κοινωνικό φθόνο σε απαίτηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Και την επιφάνεια σε ουσία. Αντί να κρίνουμε τα έργα των πολιτικών, αναρωτιόμαστε πόσο στοιχίζουν οι γραβάτες τους. Και όταν δεν φορούν γραβάτες, μας φαίνονται αυτομάτως παιδιά του λαού.


Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Ε, από το να φαίνεται τίμια, εγώ προτιμώ να είναι. Τίμια και ικανή. Κι ας φαίνεται όπως θέλει.

6

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Κύριε Χωμενιδη (και όσοι επικροτειτε την άποψη του), εξηγειστε μου σας παρακαλώ : δηλ. αν ο Τσιπρας ή ο πρωθυπουργός έμεναν σε ενα δωματιο των 200€ τη βραδιά και όχι των 1000, σε τι θα μας/τους πειραζε? αν αντί για το τελευταίο μοντέλο της BMW χρησιμοποιούσαν ενα απλό Toyota, σε τι θα μας/τους πειραζε? εξηγειστε μου, σας παρακαλώ επειγόντως, γιατι απο οτι φαίνεται, ειμαι λαϊκιστης και δε θέλω...
Νά 'στε καλά κύριε Χωμενίδη, με κάνατε και γέλασα! "Σε φοιτητική εστία στο Παρίσι"! Ενημερώστε τον συμπαθή ταξιτζή ότι στο Παρίσι είναι ευκολότερο να μείνεις σε πολυτελές ξενοδοχείο, παρά σε φοιτητική εστία. Απίστευτη γραφειοκρατία ώσπου να πάρεις το ΟΚ!
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο το αυτονόητο. ..Οι εκπρόσωποι μιας φτωχης χώρας να πληρώνονται και να διαβιούν όπως ο λαός τον οποίο εκπροσωπούν....Είναι απολυτως παράλογο να δεχόμαστε τις τεράστιες σπατάλες των κυβερνώντων με διάφορες δικαιολογίες. .. φτάνουν πια οι εκπτώσεις ...Πρέπει να τους θέλουμε να είναι και να φαίνονται τιμιοι και ικανοί σύμφωνα ακριβώς με τις θυσίες που όλοι έχουμε κάνει και εξακολουθούμε να κάνουμε. ..
Εντάξει. Οι άνθρωποι διαρκώς θα γκρινιάζουν. Αυτό δεν αναιρεί όμως τη σωστή αίσθηση του κόσμου πως διοικούμαστε από πολιτικούς περιορισμένων δυνατοτήτων και κομματικών σωλήνων. Οπότε δεν υπάρχει δίλημμα. Θέλουμε η γυναίκα του Καίσαρα να φαίνεται τίμια γιατί το έχουμε πάρει απόφαση πως δεν είναι. Δυστυχώς αυτό είναι το κλίμα ακόμη και στις δυναμικότερες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.
Διάφορα παρα-ιστορικά : Η Μαρί-Αντουανέτ φορούσε στο λαιμό πυρί-δέραιο (γι'αυτό και κάηκε ) και όχι διάδημα. Η δε άμαξα των γάμων του 1964 προοριζόταν γιά την παλινόρθωση των Βουρβώνων το 18ογδόντα τόσο, αλλά ο υποψήφιος είχε υπερβολικές απαιτήσεις και τελικά η άμαξα αγοράστηκε από τον Γεώργιο τον Α! Τώρα θα σαπίζει κάτω από τις Ρολς του Τατοϊου, ενώ ο Λένιν διατηρείται καλύτερα.
Θεωρώ φυσιολογικό να μείνει σε πολυτελές ξενοδοχείο ο Τσίπρας στο Κόμο και όποιος περιμένει κάτι άλλο κοροιδεύει τον εαυτό του!Απλά δεν γίνεται να μείνει ασχολίαστο γιατί τον πληρώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι με το ίδιο νόμισμα.Καταγγελίες για πολυτελή ζωή απο τη μία, καταγγελίες και απο την άλλη.Αν κοπούν οι λαικισμοί απο όλες τις παρατάξεις ίσως να κάνουμε κάποιο βήμα στο μέλλον (αλλά δεν θα κοπούν).