H Γερμανία προτρέπει την Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ

H Γερμανία προτρέπει την Τουρκία να προσφύγει στο ΔΝΤ Facebook Twitter
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς
1

H ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την περασμένη Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Spiegel, ο Σολτς ενθάρρυνε τον Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας και ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε από την πλευρά του, την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του κόλπου για να αναζητήσει χέρι βοηθείας από φιλικές χώρες. Ελπίζει επίσης πως και η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Τουρκία.

Στο μεταξύ το ΔΝΤ ζητά επισταμένως  από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων εκτιμώντας πως πρέπει να γίνε επειγόντως γιατί μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, οι ειδικοί του Ταμείου έχουν υπολογίσει πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία εκτιμώντας ότι ανάλογα με το σχεδιασμό του προγράμματος θα χρειαστούν από 30 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.

Με πληροφορίες από Spiegel

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Λογικότατο.Εκτός από το τεράστιο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία διαθέτει μεγάλο αριθμό αεροδρομίων τα οποία θα ονειρεύεται να πάρει κοψοχρονιά η γερμανική Fraport, αμέσως μόλις οι γείτονες καταφύγουν στην "βοήθεια" του ΔΝΤ. Προφανώς το ίδιο θα συμβαίνει και στην περίπτωση διάφορων άλλων σημαντικών υποδομών τις οποίες θα φιλοδοξούν να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί διάφορες άλλες γερμανικές εταιρίες.