Το Facebook έχει αφαιρέσει 652 ψεύτικους λογαριασμούς και σελίδες που είχαν δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν και προσπαθούσαν να ασκήσουν πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.
Οι λογαριασμοί και οι σελίδες ήταν μέρος τεσσάρων ξεχωριστών καμπανιών, τρεις εκ των οποίων προέρχονταν από το Ιράν.
«Η ασφάλεια δεν είναι κάτι που μπορείς ποτέ να λύσεις» είπε ο CEO του Facebook, Mαρκ Ζούκερμπεργκ, σε δημοσιογράφους την Τρίτη. «Πρέπει συνεχώς να την βελτιώνουμε», πρόσθεσε.
Η πρώτη εκστρατεία περιελάμβανε ένα δίκτυο σελίδων Facebook και λογαριασμών σε άλλες πλατφόρμες με το banner "Liberty Front Press" που τοποθετήθηκαν ως ανεξάρτητες, αλλά αποκαλύφθηκε ότι έχουν δεσμούς με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι 74 σελίδες, 70 λογαριασμοί και τρεις ομάδες στο Facebook, αλλά και 76 λογαριασμοί Instagram - μερικοί που χρονολογούνται από το 2013 - παρουσίασαν πολιτικό περιεχόμενο με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.
Οι σελίδες είχαν συνολικά περίπου 155.000 ακολούθους. Η ίδια ομάδα δαπάνησε περισσότερα από 6.000 δολάρια για διαφημίσεις σε Facebook και Instagram που πληρώθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ η τελευταία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018.
Η εταιρεία FireEye, η οποία εντόπισε για πρώτη φορά την εκστρατεία και την επεσήμανε στο Facebook, δήλωσε ότι η πρόθεση πίσω από τη δραστηριότητα φαίνεται να είναι η «προώθηση των ιρανικών πολιτικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των αντι-Σαουδικών, αντι-Ισραηλινών και φιλοπαλαιστινίων θεμάτων, καθώς και να προωθήσει τη στήριξη συγκεκριμένων αμερικανικών πολιτικών, ευνοϊκών για το Ιράν, όπως η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ».
Υπήρξαν επίσης σημαντικά μηνύματα κατά του Τραμπ και δημιουργία fake λογαριασμών που εμφανίζονταν ως φιλελεύθεροι Αμερικανοί.
Η FireEye σημείωσε ότι η δραστηριότητα δεν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επηρεάσει τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Η δεύτερη εκστρατεία συνδέθηκε με την πρώτη και περιελάμβανε 12 σελίδες και 66 λογαριασμούς στο Facebook και εννέα στο Instagram.
Οι μη νόμιμοι λογαριασμοί εμφανίζονται ως ειδησεογραφικοί οργανισμοί και εμπλέκονταν με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να σπάσουν τους λογαριασμούς και να εξαπλωθούν κακόβουλα προγράμματα.
Η τρίτη ιρανική εκστρατεία περιελάμβανε 168 σελίδες και 140 λογαριασμούς στο Facebook και 31 στο Instagram. Συνολικά φιλοξένησαν 25 εκδηλώσεις και περίπου 813.000 χρήστες του Facebook ακολούθησαν τουλάχιστον μία από τις σελίδες.
Το Facebook δήλωσε ότι η καμπάνια μοιράστηκε ως επί το πλείστον περιεχόμενο για την πολιτική της Μέσης Ανατολής στα αραβικά, αλλά μοιράστηκε επίσης περιεχόμενο για την πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Αυτή η ομάδα λογαριασμών δαπάνησε περισσότερα από 6.000 δολάρια σε διαφημίσεις που πληρώθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ, σε τουρκικές λίρες και ινδικές ρουπίες μεταξύ Ιουλίου 2012 και Απριλίου 2018.
Το Facebook ήταν πιο αόριστο σχετικά με την τέταρτη και τελική εκστρατεία, μια συλλογή σελίδων, ομάδων και λογαριασμών που συνδέονται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών - χωρίς συνδέσμους με τις ιρανικές εκστρατείες.
Σε αυτές συμπεριλήφθηκαν μερικοί από τους ίδιους ψεύτικους λογαριασμούς που απομακρύνθηκαν πριν από τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, αλλά το επίκεντρο της πρόσφατης δραστηριότητάς τους ήταν η διάδοση μηνυμάτων υπέρ της Ρωσίας σχετικά με τη Συρία και την Ουκρανία.
«Μέχρι σήμερα, δεν βρήκαμε δραστηριότητα από αυτούς τους λογαριασμούς με στόχο τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Nathaniel Gleicher, επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Το Facebook δεν θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση του ιρανικού και του ρωσικού περιεχομένου, αλλά δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Αυτές οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και δεδομένης της ευαισθησίας, δεν μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε ο Gleicher, σύμφωνα με τον Guardian.
Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα, αφότου το κοινωνικό δίκτυο διαγράψει 32 σελίδες και λογαριασμούς που προσπαθούν να επηρεάσουν τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ.
Το Facebook δεν μπόρεσε να αποδώσει οριστικά την εκστρατεία στη Ρωσία, αλλά δήλωσε ότι οι λογαριασμοί έδειξαν «παρόμοια δραστηριότητα» και συνδέσεις με άλλους λογαριασμούς που σχετίζονται με τον Οργανισμό Έρευνας Internet του Κρεμλίνου.