Η στιγμή που οι Παλαιστίνοι επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα περπατώντας, έπειτα από 16 μήνες πολέμου

Η στιγμή που οι Παλαιστίνοι επιστρέφουν στη Γάζα περπατώντας, έπειτα από 16 μήνες πολέμου Facebook Twitter
0

Συγκινητικές σκηνές εκτυλίσσονται στη Γάζα, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν με τα πόδια στις κατεστραμμένες εστίες τους μετά από 16 μήνες πολέμου. Το βίντεο που καταγράφει τις στιγμές αυτές απεικονίζει πλήθη ανθρώπων να κινούνται βόρεια, κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους, ενώ η καταστροφή που αφήνει πίσω της η σύγκρουση είναι εμφανής.

Οι εικόνες από το βίντεο αποτυπώνουν τη «νέα πραγματικότητα» που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Με την επιστροφή τους, έρχονται αντιμέτωποι με τα συντρίμμια των σπιτιών τους, έναν τόπο διαλυμένο από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Όπως σημειώνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, η έκταση της καταστροφής δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για άμεση ανάκαμψη.

Νωρίτερα σήμερα, ο ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή Alistair Bunkall ανέφερε ότι έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι ενδέχεται να κατευθύνονται προς τα βόρεια. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι οι επιστρέφοντες χρειάζονται τουλάχιστον 135.000 σκηνές και καταφύγια καθώς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζωή τους σε έναν τόπο γεμάτο ερείπια. Άλλες αναφορές δείχνουν ότι έως και 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς το βορρά. Παρόλο που οι ακριβείς αριθμοί παραμένουν ασαφείς, οι εικόνες από τη Γάζα δείχνουν το τεράστιο μέγεθος της κατάστασης.

Η σκηνή ανθρώπων να περπατούν χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στον τόπο τους, παρά την καταστροφή, υπογραμμίζει τη βαθιά τραγωδία που βιώνουν. Οι εικόνες προκαλούν παγκόσμια συγκίνηση, ενώ αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και διεθνή υποστήριξη.

Η Disasters Emergency Committee (DEC), που αποτελείται από 15 βρετανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 39 εκατομμύρια λίρες για την ανακούφιση των πληγέντων. Ο διευθύνων σύμβουλος του DEC, Σαλέχ Σαΐντ, δήλωσε ότι η βοήθεια αυτή αποτελεί «γραμμή ζωής» για τους Παλαιστίνιους που επιστρέφουν στις κατεστραμμένες κοινότητές τους.

Παρά τη σχετική ηρεμία που προσφέρει η προσωρινή εκεχειρία, η βία συνεχίζεται με άλλες μορφές. Μόλις τις τελευταίες ημέρες, 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών τέσσερις μαχητές, έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τζενίν, ενώ σε άλλο περιστατικό, μία κορίτσι 2 ετών έπεσε νεκρό από ισραηλινά πυρά στο χωριό Ας-Σουχάντα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM