Φτιάξαμε ξινοτραχανά

Φτιάξαμε ξινοτραχανά Facebook Twitter
0
Φτιάξαμε ξινοτραχανά Facebook Twitter
Ο Παντελής σπούδασε λογιστική στον Πειραιά αλλά τον κέρδισαν τα ζυμαρικά. Όταν η μαμά του συνταξιοδοτήθηκε, έψαχναν όλοι οικογενειακώς να της βρουν κάτι για να ασχολείται. Ένα ταξίδι της στην Σικελία της έδωσε την λύση. Στο εργοστάσιο Sandore έμαθε να φτιάχνει όλα τα είδη ζυμαρικών, πήρε τα μηχανήματα και έστησε το δικό της εργαστήρι στον Κουβαρά.

Ένα Σάββατο είχα να κοιμηθώ όσο θέλω και ξύπνησα από τις 8. Όχι για εκδρομή. Ούτε για κάποιο event δίπλα στην θάλασσα. Η μαμά μου κάθε Σεπτέμβρη πηγαίνει σε ένα εργαστήριο και φτιάχνει τραχανά. Παλιά τον έφτιαχνε μόνη της αλλά πόσα να προλάβει μια ελληνίδα μάνα. Είπα λοιπόν να πάω μαζί της για παρέα και ρεπορτάζ. Πήγαμε λοιπόν στις 9 το πρωί στο εργαστήριο Bovaletti όπου μας περίμενε ο Παντελής. Ο Παντελής σπούδασε λογιστική στον Πειραιά αλλά τον κέρδισαν τα ζυμαρικά. Όταν η μαμά του συνταξιοδοτήθηκε, έψαχναν όλοι οικογενειακώς να της βρουν κάτι για να ασχολείται. Ένα ταξίδι της στην Σικελία της έδωσε την λύση. Στο εργοστάσιο Sandore έμαθε να φτιάχνει όλα τα είδη ζυμαρικών, πήρε τα μηχανήματα και έστησε το δικό της εργαστήρι στον Κουβαρά. Το βάφτισε Bovaletti από το οικογενειακό επίθετο Μπόβαλης αλλά Bovaletti υπάρχει και χωριό στην Σικελία. Τώρα πια έχει παραδώσει τα ηνία του στον γιο της, τον Παντελή ο οποίος και μας έφτιαξε τραχανά. Στο εργαστήρι πας το γάλα σου αν θες να φτιάξεις τραχανά και γάλα και αβγά αν θες να φτιάξεις άλλα ζυμαρικά. Το αλεύρι το βάζει ο Παντελής.

Φτιάξαμε ξινοτραχανά Facebook Twitter
Φτιάξαμε ξινοτραχανά Facebook Twitter

Η μαμά μου είχε βράσει το γάλα από βραδύς, του είχε ρίξει και αλάτι και το είχε αφήσει εκτός ψυγείου για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ο Παντελής το ζύγισε, ζύγισε και το αλεύρι που αναλογεί και ξεκίνησε την διαδικασία. Αναμειγνύει σε ένα τεράστιο μηχάνημα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα. Ύστερα, καθαρίζει την μήτρα, ένα τσίγκινο πράγμα με τρύπες μεγάλες και μικρές που κόβουν τον τραχανά και την βάζει στην υποδοχή του μηχανήματος. Όσο περιμένουμε το μείγμα να ζυμωθεί μου λέει δύο πράγματα για την δουλειά. «Είναι όμορφη δουλειά. Έρχεται ο κόσμος, θέλει να φτιάχνει τα δικά του πράγματα. Αξίζει να ξέρεις τι τρως. Να ξέρεις τι έχει μέσα το σπαγγέτι που θα πάρεις. Να είσαι εδώ και να βλέπεις την διαδικασία όσο αυτό φτιάχνεται».

Φτιάξαμε ξινοτραχανά Facebook Twitter

Διάβασε τη συνέχεια στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ