O Δημήτρης Κοντός είναι ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς καλλιτέχνες της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή του περιπλάνηση σε Ρώμη και Παρίσι και οι αναζητήσεις του μετά τα χρόνια των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, τον οδήγησαν σε ουσιαστικές διατυπώσεις στον χώρο της αφηρημένης τέχνης. Η έκθεση «Λατρευτικά» που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο δανείζεται τον τίτλο της από την ομότιτλη ενότητα δουλειάς του καλλιτέχνη, η οποία χρονολογείται από το 1974.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση ερμηνείας με τα εκφραστικά μέσα του Δημήτρη Κοντού που οδηγούν σε μια νέα ανάγνωση των «αφιερωμάτων» τα οποία καθίστανται εδώ, σε άνα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, φορείς μηνυμάτων με έντονο συμβολισμό.
Στην έκθεση μετέχουν επίσης 84 αφιερώματα-τάματα από τις συλλογές του μουσείου, χαρακτηριστικά δείγματα μιας πανάρχαιας αφιερωματικής πρακτικής. Η θεματολογία τους βρίσκεται σε διάλογο, όχι μόνο εικαστικό, με τα αφιερώματα του Κοντού, συγκροτωντας μια διαχρονική μαρτυρία για την ατομική και συλλογική ικεσία που δίνουν υλική υπόσταση στα αγωνιώδη αιτήματα των ανθρώπων.
Η έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.
Τα Λατρευτικά του Δημήτρη Κοντού
Τα τάματα του Βυζαντινού Μουσείου
σχόλια