Η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από την ISIS

Η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από την ISIS Facebook Twitter
1
Η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από την ISIS Facebook Twitter

Η ειρηνευτική διαδικασία για το κουρδικό κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς τόσο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του PKK , όσο και ο αρχηγός Οτσαλάν από την φυλακή έχουν προειδοποιήσει για λήξη της εκεχειρίας σε περίπτωση που το Κομπάνι πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, εξαιτίας και της τουρκικής στάσης. 

 

Το νέο, θανατηφόρο καρκίνωμα της ISIS έχει σπείρει τον τρόμο στη Μέση Ανατολή. Έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της συριακής και ιρακινής επικράτειας ενώ ανενόχλητο δημοσιοποιεί βίντεο από στιγμιότυπα αποκεφαλισμών και μαζικών εκτελέσεων. Το τελευταίο διάστημα, η κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία πολιορκείται στενά από τους τζιχαντιστές της ISIS. Ο τοπικός πληθυσμός έχει καταφύγει στην Τουρκία αλλά οι Κούρδοι μαχητές υπερασπίζονται σθεναρά την πόλη τους.

Η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από την ISIS Facebook Twitter
Η πόλη Κομπάνι βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Με κόκκινο χρώμα, οι κτήσεις της εγκληματικής ISIS.

Ο Γιάννης Γιγουρτσής ζει και εργάζεται μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη ως καθηγητής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook κατέγραψε τις εξελίξεις ως εξής:

''Οι μάχες στο Κομπάνι συνεχίζονται. Οι υπερασπιστές της πόλης φαίνεται να κέρδισαν λίγο έδαφος την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών (φώτο), ωστόσο μετά τις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» εξαπέλυσαν μεγάλη αντεπίθεση. Χωρίς της βοήθεια χερσαίων δυνάμεων και ανεφοδιασμό απ' έξω η πόλη, η οποία εξελίσσεται σε σύμβολο του αγώνα κατά της βαρβαρότητας των τζιχαντιστών, είναι αδύνατον να κρατηθεί. Η βοήθεια μπορεί να έρθει μόνο από την Τουρκία, αλλά ο τουρκικός στρατός κοιτά από απέναντι χωρίς να πράττει τίποτα αλλά και χωρίς να δίνει την άδεια σε όσους θέλουν να βοηθήσουν τους πολιορκούμενους να το κάνουν. (Το ΥPG το κόμμα που ηγείται των Κούρδων της Συρίας έχει ζητήσει την δημιουργία διαδρόμου βοήθειας, ενώ και οι Κούρδοι του Ιράκ, οι Πεσμεργκά του κυρίου Μπαρζάνι, πρέπει να περάσουν από Τουρκικό έδαφος για φτάσουν στο Κομπάνι. Η Τουρκία μέχρι στιγμή στέκει αρνητική και στα δύο αιτήματα.)

Η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από την ISIS Facebook Twitter


Και ενώ κάθε ώρα που περνά είναι σημαντική, η τουρκική ηγεσία θέτει μία σειρά από όρους για να βοηθήσει έμπρακτα, προσπαθώντας να υποβάλει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της την δική της ατζέντα, που ως κορυφαίο θέμα έχει την ανατροπή του Προέδρου Άσαντ της Συρίας. «Η τουρκική ηγεσία βλέπει το Κομπάνι ως ευκαιρία και όχι ως απειλή» γράφει χαρακτηριστικά στην Al Monitor η Amberin Zaman , δημοσιογράφος γνωστή για τις εύστοχες αναλύσεις της αλλά και την επίθεση που εξαπέλυσε προσωπικά εναντίον της το περασμένο καλοκαίρι ο Πρόεδρος Ερντογάν για την κριτική της στην κυβέρνησή του. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως δήλωσε ξεκάθαρα σε σχετικη ερώτηση πως οι στόχοι της «συμμαχίας των προθύμων» που είναι η εξόντωση της ISIS δεν έχει αλλάξει.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι η διεθνή κοινότητα δεν θα έπρεπε να βλέπει διαφορετικά το ΡΚΚ από την ISIS και ότι πρέπει να λάβει πρωτοβουλία και για την εξόντωση των Κούρδων αυτονομιστών που η Τουρκία (αλλά και οι ΗΠΑ) θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.


Τα τουρκικά μέσα και ίδιος ο κ. Ερντογάν προεξοφλούν έδω και μέρες την πτώση του Κομπάνι, δημιουργώντας κλίμα που παρουσιάζει ως άσκοπη την όποια ενέργεια για τη σωτηρία του, ωστόσο η άλωσή του δεν έχει επέλθει ακόμα και οι Κούρδοι της Τουρκίας- και όχι μόνο αυτοί- είναι ανάστατοι και εξοργισμένοι με την αδράνεια και την απροθυμία της κυβέρνησης για την υπεράσπιση, η έστω την ενίσχυσή του Κορμπάνι και των μαχητών που το υπερασπίζονται. Τις τελευταίες μέρες, από την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου το βράδυ, έχουν συμβεί εκτεταμένα επεισόδια σε 22 πόλεις της Τουρκίας (κυρίως στα νότια και στα ανατολικά, αλλά και σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άγκυρα) που οδήγησαν στο θάνατο 21 μέχρι στιγμής ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων, πολλές συλλήψεις και υλικές καταστροφές. Η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία σε 21 επαρχίες σε 6 νομούς της χώρας, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμφανίστηκαν τάνκς και στρατός στους δρόμους.

Η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από την ISIS Facebook Twitter
Οι Κούρδοι της Τουρκίας αισθάνονται ανεξέλεγκτο θυμό και οργή λόγω της απάθειας της τουρκικής κυβέρνησης. Σε διαδηλώσεις, έκαψαν έναν ανδριάντα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.


Η ειρηνευτική διαδικασία για το κουρδικό κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς τόσο ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του PKK , όσο και ο αρχηγός Οτσαλάν από την φυλακή έχουν προειδοποιήσει για λήξη της εκεχειρίας σε περίπτωση που το Κομπάνι πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, εξαιτίας και της τουρκικής στάσης.


Η τουρκική ηγεσία κατηγορείται ότι αποφεύγει να ενισχύσει τους Κούρδους της Συρίας και την οργάνωση τους το YPG και τους αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία, αφήνοντας τους τζιχαντιστές να τους αποδυναμώσουν. Η Τουρκία τους θεωρεί συμμάχους του Προέδρου Άσαντ αλλά και του ΡΚΚ ,και δεν θέλει σε καμία περίπτωση τη δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών στα σύνορα με την Συρία, όπως συμβαίνει στα σύνορα με του Ιράκ. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα έπρεπε να βλέπει διαφορετικά το ΡΚΚ από την ISIS και ότι πρέπει να λάβει πρωτοβουλία και για την εξόντωση των Κούρδων αυτονομιστών που η Τουρκία (αλλά και οι ΗΠΑ) θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο το ΡΚΚ με τις αξιόμαχες δυνάμεις , αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις βασικούς πολεμίους του Ισλαμικού Κράτους και έχει φυσικά την ανοχή των ΗΠΑ που σε αυτή τη φάση πολεμούν τους τζιχαντιστές. Σε αυτό τον μύλο των περίπλοκων σχέσεων αντιπαλότητας και συμφερόντων η Τουρκία φαίνεται μέχρι στιγμής να μην κερδίζει τίποτα από τον πόλεμο αλλά να περιμένει την έκβασή του για να δράσει ανάλογα. Χαρακτηριστικός πάντως είναι ο σχολιασμός του αρθρογράφου Burak Bekdil της εφημερίδας Χουριέτ που σε άρθρο του περιγράφει χαρακτηριστικά την απομόνωση της τουρκική εξωτερικής πολιτικής: «Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς οι μάγοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια άλλη εκδοχή της φράσης κλισέ «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Οι περισσότεροι εχθροί των εχθρών της Τουρκίας είναι επίσης εχθροί της Τουρκίας,». Και ακολουθεί σειρά γλαφυρών παραδειγμάτων που δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της Συρίας.


Η μάχη στο Κομπάνι δεν έχει τελειώσει, και δεν θα τελειώσει ακόμα και αν η πόλη πέσει στα χέρια της ISIS. Πέρα από ένα υψηλό συμβολισμό της για τον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής βαρβαρότητας, η μάχη στο Κομπάνι και το αποτέλεσμά της ενδέχεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες και καθοριστικές εξελίξεις στην περιοχή.''

Η πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι από την ISIS Facebook Twitter
Οι πρόσφυγες της Συρίας στην Τουρκία υπολογίζονται στους 150.000.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια